«Τα φτερά του Ίκαρου» του Klaus Pfeiffer στον Πύργο Μπαζαίου

Newsroom
26/05/2023 17:38
 
 
 

 

Φόρο τιμής στον γλύπτη και ζωγράφο Klaus Pfeiffer (1938-2022), ο οποίος έζησε και δημιούργησε για περισσότερα από 50 χρόνια στη Νάξο, αποτελεί η έκθεση «Τα φτερά του Ίκαρου», κληροδοτώντας το έργο του Γερμανού καλλιτέχνη στο Φεστιβάλ Νάξου για να διατηρηθεί ως πολιτιστικό αγαθό του νησιού.

Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

Ο Κλάους Φάιφερ γεννήθηκε και σπούδασε στη Γερμανία. Αυτός και η σύζυγός του Μαρλέν ταξίδεψαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1965. Κάθε χρόνο επέστρεφαν, αλλά συνέχιζαν να περνούν το χειμώνα στη Γερμανία μέχρι το 1974, όταν αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Νάξο. Έγιναν τελικά πολίτες της Νάξου το 1980 και το νησί μετατράπηκε σε χώρο εργασίας και πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη.

Ο Κλάους Φάιφερ επηρεάστηκε έντονα από το κίνημα Fluxus της δεκαετίας του 1960 στη Γερμανία και το μετέφερε στο έργο του αναμιγνύοντας γόνιμα τις βορειοευρωπαϊκές καταβολές του με τα τοπικά στοιχεία. Όχι μόνο την ελληνική μυθολογία που αποτελούσε το κυρίαρχο θέμα του, αλλά και διάφορα κοινωνικά ζητήματα και ιδιαίτερα την έγνοια για την προστασία και διατήρηση του νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος.

Τα μέσα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να εκφράσει τις επιρροές του μέσα από την τέχνη του, κυμαίνονται από τον κλασικό καμβά και το ναξιώτικο μάρμαρο, μέχρι τα πλαστικά απόβλητα από τον ποταμό της κοιλάδας της Ποταμιάς. Το εύρος του έργου του περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, ακουαρέλες, λιθογραφίες, ξυλογραφίες, χαρακτικά, μεταξοτυπίες, εικονογραφήσεις βιβλίων, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

Γοητευμένος από τον ελληνικό μύθο του Δαίδαλου και του γιου του Ίκαρου, ο καλλιτέχνης δουλεύει με το κλασικό μοτίβο των δύο που πετούν πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και εξερευνά την πτώση του Ίκαρου, του οποίου τα φτερά έλιωσαν όταν πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο.

Στα σχέδιά του και στα γλυπτά του Ίκαρου – αλλά και σε άλλες μυθολογικές φιγούρες όπως ο Μινώταυρος – προσθέτει συχνά φτερά με ουράνιο τόξο και με μεγάλο άνοιγμα. Ο πολύχρωμος καμβάς σε συνδυασμό με την παρότρυνση του καλλιτέχνη «Μην σκοτώνεις το ουράνιο τόξο!» κάνει την ευθραυστότητα των φτερών να γίνεται ακατάλυτη. Έτσι ακόμα κι αν ο μύθος θέλει τον Ίκαρο να πέφτει στη θάλασσα, στα έργα του Φάιφερ ο Ίκαρος συνεχίζει να ζει σε πολύπλευρες απεικονίσεις. Το ίδιο κάνει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, του οποίου τη συναρπαστική ζωή και το έργο φιλοδοξεί να γιορτάσει αυτή η έκθεση.

Info
The wings of Icarus / Τα φτερά του Ίκαρου
Πού: Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
Πότε: 4 Ιουνίου – 8 Οκτωβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-17:00 (εκτός Δευτέρας)
Εγκαίνια: Σάββατο 3/6 (11:00-15:00)
Επιμέλεια: Britta Breuers – Μάριος Βαζαίος
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΙΩΝ – Φεστιβάλ Νάξου 2023

*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Green Fox Landscape Services για την υποστήριξη της, στην ψηφιοποίηση των έργων της έκθεσης.

Επικοινωνία:
Τ. 22850 31402 – K. 6937 167129
e-mail: naxosculture@gmail.com
www.bazeostower.com – www.naxosfestival.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 393 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*