«Οι Υφάντρες» της Βέτας Αποστολίδου στο Εργοστάσιο Ζησιμάτου

Newsroom
09/07/2023 13:59
 
 
 

 

Τον τρίτο κύκλο παραστάσεων του θεατρικού μονολόγου της Βέτας Αποστολίδου «ΥΦΑΝΤΡΕΣ», παρουσιάζει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Σύρο “Hermoupolis Heritage”, λόγω αυξημένης ζήτησης.

Η “Hermoupolis Heritage” διασώζει και αποκαθιστά την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, μελετώντας την ιστορία και την παράδοση, αλλά και δημιουργώντας βιωματικές εμπειρίες που εστιάζονται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού, της βιομηχανίας και της φύσης. Στόχος αυτών των δράσεων είναι να εμπνευστούν και άλλοι φορείς ή άτομα να δρουν για παρόμοιους σκοπούς, είτε αυτόνομα, είτε υποστηρίζοντας το έργο της.

Μετά τη διάσωση, αποκατάσταση και λειτουργία του παλιού εργοστασίου Ζησιμάτου υπήρξε η επιθυμία να αξιοποιηθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της βιομηχανίας της Σύρου και συγκεκριμένα, ηχογραφημένες αυθεντικές συνεντεύξεις από τις εργάτριες και τους εργάτες που δούλευαν στο Εργοστάσιο Ζησιμάτου, την περίοδο έως το 1986.

Η αρχική ιδέα στηρίχθηκε στις τεχνικές του museum theatre με σκοπό – μέσα από μια θεατρική παράσταση – να ανακαλύψουν οι θεατές τις ιστορίες των ανθρώπων, να αναλογιστούν τις συνθήκες εργασίας της εποχής και να ψυχαγωγηθούν.

Σε συνεργασία με την Βέτα Αποστολίδου, σχεδιάστηκε μια μοναδική παράσταση. Ανιχνεύτηκαν οι χαρακτήρες τους, τα βιώματά τους, το μεράκι, οι ανάγκες τους και στη συνέχεια η κα Αποστολίδου δημιούργησε ένα θεατρικό σενάριο με σεβασμό στον χώρο, την ιστορία και τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.

Οκτώ διαφορετικοί χαρακτήρες, οκτώ διαφορετικές ιστορίες, οκτώ διαφορετικές οπτικές. Η παράσταση χαρακτηρίζεται διαδραστική, αφού οι θεατές ακολουθούν την ηθοποιό Τζώρτζια Ρούσσου σε όλες τις γωνιές του χώρου, συμμετέχουν, αποτελώντας έτσι ένα corpus «δραματοποιημένης ξενάγησης/αφήγησης» που μετατρέπει την ηθοποιό σε ξεναγό του χώρου, των προσώπων και των γεγονότων όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Στο τέλος της παράστασης, το συριανό κρασί και η συζήτηση που ακολουθεί, ολοκληρώνει τη βραδιά με μια ανταλλαγή πληροφοριών, ανάλυση και προβληματισμό για τις συνθήκες της εποχής εκείνης και τα συναισθήματα που βίωσαν οι θεατές παρακολουθώντας τους γοητευτικούς χαρακτήρες της παράστασης.

«Ελάτε να βιώσετε μίαν άλλη εποχή, έναν διαφορετικό κόσμο, απλό, τίμιο και ταυτόχρονα γοητευτικό. Σας περιμένουμε!» μας προσκαλεί “Hermoupolis Heritage”.

Συντελεστές παράστασης
Συγγραφή – Σκηνοθεσία: Βέτα Αποστολίδου
Ερμηνεία: Γεωργία Ρούσσου
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα, κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Φωτογραφία Αφίσας: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Διάρκεια παράστασης: 50’ χωρίς διάλειμμα
Τιμή εισιτηρίου: 15€
Ημερομηνίες παραστάσεων: 11, 13, 17, 22, 24, 25 Ιουλίου 2023
Ώρα έναρξης: 21:00
Κρατήσεις: www.ticketservices.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 111 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*