7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»: Παρούσα και ζωντανή η λαϊκή μουσική

Newsroom
13/09/2023 12:43
 
 
 

 

Σε μια μοναδική ατμόσφαιρα στον ταρσανά της Ερμούπολης, τιμώντας τους συριανούς Στέλιο και Μάρκο Βαμβακάρη με την παρουσίαση συνθέσεών τους, αλλά και συνδημιουργιών τους στις οποίες συνεργάστηκαν, έκλεισε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου ο κύκλος εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Οι συνθέσεις του Στέλιου (πολλές από τις οποίες έχουν ερμηνεύσει σπουδαίες φωνές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Σωτηρία Μπέλλου και η Βίκυ Μοσχολιού αλλά και ο ίδιος ο Μάρκος Βαμβακάρης) παρουσιάστηκαν στην πατρίδα του, τη Σύρα, από τους στενούς του συνεργάτες Εβελίνα Αγγέλου και Μιχάλη Δήμα, καθώς και τους εξαίρετους μουσικούς που τους συνόδευσαν.

Το ενδιαφέρον και η αγάπη με την οποία αγκάλιασαν το φεστιβάλ οι συμμετέχοντες και το κοινό που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, δείχνοντας ότι η λαϊκή μουσική είναι παρούσα και ζωντανή, μιλά στις καρδιές των ανθρώπων αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές που, αν και επικαλύπτονται ή συχνά αδρανούν από τα προβλήματα της καθημερινότητας που όλοι αντιμετωπίζουμε, ωστόσο δονούνται έντονα όταν λάβουν ερεθίσματα απόγνήσιες και καθαρές πηγές, όπως είναι η λαϊκή μας μουσική παράδοση.

Η μουσική εξημερώνει, ψυχαγωγεί – και δεν διασκεδάζει απλώς – μορφώνει πνευματικά και αισθητικά και ενώνει τους ανθρώπους. Αξίζει να αναφερθεί ότι και φέτος τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν φίλοι του ρεμπέτικου από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, που επισκέφθηκαν τη Σύρο με αφορμή το φεστιβάλ.

Οι αναρίθμητες αντιδράσεις, κοινοποιήσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στο φεστιβάλ, αν δεν επιτυγχάνει απόλυτα, τουλάχιστον είναι πολύ κοντά σε αυτούς τους ορισμούς.

Η παρουσία του κορυφαίου σολίστ Κώστα Παπαδόπουλου δίπλα στα παιδιά και τους δασκάλους της σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους όσους παρακολούθησαν την μουσική παράσταση με τίτλο «Το πολύτιμο μοίρασμα της μνήμης». Τον κ. Παπαδόπουλο, που με την πένα του έχει κεντήσει με μοναδικό τρόπο μεταξύ άλλων και πολλά από τα σπουδαία έργα των μεγάλων Ελλήνων συνθετών, βράβευσε ο εκπρόσωπος της σχολής και δάσκαλος κ. Αρίστος Βαμβακούσης, για την πολύχρονη προσφορά του στη λαϊκή μουσική.

Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε την δεύτερη ημέρα η εμφάνιση του «Μικρού Μουσικού Συνόλου», υπό τη διδασκαλία και συντονισμό του μουσικού Δημήτρη Μαραγκού και των «Γαμπρών της Ευτυχίας» (αμφότερων τοπικών σχημάτων) που εντυπωσίασαν με την πληρότητά τους, αποτέλεσμα της εντατικής προετοιμασίας που προηγήθηκε.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, μια από τις τιμώμενες μορφές του φεστιβάλ, συνεχίζει να μας εκπλήσσει – πενήντα χρόνια αφότου έφυγε – με τα ανέκδοτα τραγούδια του που η οικογένεια του εμπιστεύθηκε στον Γρηγόρη Βασίλα, που ήταν και ο σολίστ της παράστασης. Μαζί του ο Θοδωρής Μέρμηγκας, η Κατερίνα Πετροπούλου και μια ομάδα εξαίρετων δεξιοτεχνών, χάρισαν σπουδαίες στιγμές στους λάτρεις του μπαρμπά Γιάννη.

Όπως κάθε χρονιά, η Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων προκάλεσε το ενδιαφέρον μουσικών και μη που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις μοναδικές δημιουργίες των εξαίρετων καλλιτεχνών – οργανοποιών.

Τέλος, το Μουσικό Εργαστήρι με θέμα την εξέλιξη του μπουζουκιού και τη θέση του σήμερα στη μουσική πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Γρηγόρη Βασίλα, Μιχάλη Δήμα, Νίκου Φρονιμόπουλου και Αντώνη Μαραγκού και έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν αρκετά στοιχεία για την προέλευση, τους τύπους – είδη, την εξέλιξη και προσαρμογή του σε κάθε εποχή και στις ανάγκες που καλείται σε κάθε ιστορική περίοδο να εξυπηρετήσει.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 69 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*