23o Φεστιβάλ Νάξου: Απολογισμός – Ευχαριστίες

Newsroom
05/10/2023 01:37
 
 
 

 

Το Φεστιβάλ Νάξου ολοκλήρωσε ένα από τα πιο πλούσια προγράμματα των τελευταίων χρόνων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέλιου Κρασανάκη, με πολυπληθή προσέλευση κοινού και μεγάλη συμμετοχή εκλεκτών καλλιτεχνών.

Ιδιαίτερα η τιμητική και εφέτος σύμπραξη με την Εθνική Λυρική Σκηνή, χάρισε στο Φεστιβάλ και στο νησί, ξεχωριστές παραγωγές, τα Microdances που επιμελήθηκε ο Διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος και τη μουσική βραδιά με το σύνολο Oros Ensemble.

Δημοφιλείς καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή του Φεστιβάλ, στον αύλειο χώρο του Πύργου Μπαζαίου. Η Έλλη Πασπαλά, με τους David Lynch και Τάκη Φαραζή, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης solo και μοναδικός, ο Σταύρος Σιόλας με την Αργυρώ Καπαρού, ο Στάθης Δρογώσης με τον Οδυσσέα Τσάκαλο, ο Πέτρος Κλαμπάνης με την Αρετή Κετιμέ, ο Χρήστος Ταμπουρατζής με τη μπάντα του, αλλά και ο Γιάννης Ζευγόλης με το βιολί και την αιγαιοπελαγίτικη μουσική συντροφιά του. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίστηκε το Σεπτέμβριο με μπαρόκ άριες, που ερμήνευσαν η Θάλεια Μουτοπούλου, σοπράνο και ο Χρυσόστομος Καλογριδάκης, τενόρος, συνοδεία του Michel Cardin. Ολοκληρώθηκε με δύο πλούσιες σε συμμετοχή καλλιτεχνών και οπτικών εφέ, μουσικές παραστάσεις σε επιμέλεια του μαέστρου Federico Bardazzi με την διεπιστημονική συνεργασία μουσικών, καλλιτεχνών, εμπειρογνωμόνων VR και video mapping, καθώς και ιδρυμάτων και πανεπιστημίων όπως το Μουσικό Ωδείο Puccini La Spezia, Opera Network Florence, Ensemble San Felice Firenze, Accademia Europea Florence, Liceo Cardarelli La Spezia, Liceo Palma Massa από την Ιταλία, Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας-Πορτογαλία, Πολωνική Εταιρεία Αισθητικής-Πολωνία.

Ξεχωριστή στιγμή για το Φεστιβάλ Νάξου και τον Πύργο Μπαζαίου ήταν η συμμετοχή και η φιλοξενία της μουσικής παράστασης “Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος” σε σύνθεση και ερμηνεία των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη και σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τέλος στο εσωτερικό του Πύργου Μπαζαίου, όλη την περίοδο του Φεστιβάλ από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου παρουσιάστηκε η εικαστική έκθεση “Τα φτερά του Ίκαρου” με πίνακες, γλυπτά και εγκαταστάσεις του Γερμανού καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer. Η έκθεση σε επιμέλεια του Μάριου Βαζαίου και της Britta Breuers, αποτίει τιμή στον καλλιτέχνη, δημότη της Νάξου και συνεργάτη του Φεστιβάλ, που έφυγε από τη ζωή το Δεκέμβριο του 2022.

Το Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία της και εφέτος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς παρακολούθησε δυο παραστάσεις κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών της στη Νάξο.

Όσοι βιώσαμε την εμπειρία του εφετινού Φεστιβάλ αποχαιρετούμε τη σεζόν πλημμυρισμένοι από εικόνες, μουσικές και όμορφες εντυπώσεις.

Με ειλικρινή αναγνωριση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που στηρίζουν τη διοργάνωση, με τις πιο θερμές ευχαριστίες στο κοινό, τους καλλιτέχνες, τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και τους εθελοντές, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι.

Καλό φθινόπωρο,
Η Δημιουργική Ομάδα του Φεστιβάλ Νάξου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 125 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*