Κουδουνάτοι στ’ Απεράθου (video)

admin
17/02/2015 13:05
 
 
 

             

Το παραδοσιακό έθιμο των κουδουνάτων θα αναβιώσει για ακόμα μια χρονιά στην Απείρανθο της Νάξου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 22 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 4:00 το απόγευμα και ο ΑΠΣ «Τα Φανάρια» καλεί όλους στην πλάτσα του χωριού, να πάρουν μέρος και να παρακολουθήσουν το έθιμο.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

"Θυμήσου μια αποκριά

που τρέχασι μπουρούνια

οι ποταμοί μες στο χωριό

και φόρου τα κουδούνια…

Ελάτε την Κυριακή 22 του Φλεβάρη στην πλάτσα του χωριού να πάρετε μέρος και να παρακολουθήσετε το έθιμο των Κουδουνάτων!

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 16:00 (Οι κουδουνάτοι και οι μοσκάροι θα ντυθούν στου Στεφάνου του Χρουσομιχάλη (κοντά στην Ευαγγελίστρα)"

 

Οι κουδουνάτοι της Απειράνθου (της Μαρίας Ξεφτέρη) 

 

Την τυρινή Κυριακή στην Απείρανθο κάνουν την εμφάνισή τους οι κουδουνάτοι, οι οποίοι ζωσμένοι με σειρές κουδουνιών πάνω στ’αμπαδέλλι και με σκεπασμένο το πρόσωπό τους με τουλουπάνι, τρέχουν από σπίτι σε σπίτι, σείοντας τα κουδούνια, προκαλώντας θόρυβο για να διώξουν μακριά το κακό.

Στο χέρι τους κρατούν τη σόμπα, ένα χοντρό ξηρό βλαστό κουφοξυλιάς, που συμβολίζει τη γονιμότητα και τον διονυσιακό φαλλό που κρατούσαν οι Μαινάδες του Διονύσου. Ο κόσμος τους ακολουθεί, ενώ όλοι μαζί καταλήγουν στη πλάτσα του χωριού.

Κάποια στιγμή, κι ενώ ο χορός και το γλέντι με συνοδεία από τσαμπουνοντούμπακα έχει ανάψει, οι κουδουνάτοι ανοίγουν το χώρο, σα να εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα, προκειμένου να περάσουν οι μόσκαροι και το νεαρό ζεύγος του Γαμπρού και της Νύμφης.

Με προεξάρχον το ζεύγος, ο χορός ξεκινά και το γλέντι κορυφώνεται, όταν κάποιος από τους παριστάμενους αρπάζει τη Νύμφη. Η καταδίωξη ξεκινά από τον σύζυγο και τους κουδουνάτους, με αποτέλεσμα την επαναφορά της στον όμιλο των μοσκάρων.

Δείτε το video του Απεραθίτικου Συλλόγου:

 

(Visited 88 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*