Αφιέρωμα στο Ναξιώτη βιολάτορα Θεοφάνη Παντελιά τον γεννήτορα της σύγχρονης ναξιώτικης μουσικής, τα «νησιώτικα»

Newsroom
19/12/2023 11:28
 
 
 

 

Του Νίκου Λεβογιάννη Φιλόλογου, π. Βουλευτή

Ο νέος ναξιώτης βιολάτορας Φάνης Κυρ. Παντελιάς, δισέγγονος του Θεοφάνη Παντελιά, γράφει για τον προπάππου του:

«Ευχαριστώ τον κύριο Λεβογιάννη για το αφιέρωμα που κάνει στον προπάππου μου και για όσα έχει γράψει στα βιβλία του για τον Θεοφάνη Παντελιά, ο οποίος ήταν η αιτία για να ασχοληθώ με το βιολί και τη μουσική. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες για αυτόν, αλλά δεν μπόρεσα ποτέ να ακούσω πως έπαιζε, γιατί έφυγε σε μικρή ηλικία και στην εποχή που δεν υπήρχαν ακόμη τρόποι ηχογράφησης.

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως από την στιγμή που δεν υπάρχει καταγεγραμμένη δίκη του μουσική όλα τα κομμάτια που έπαιζε έχουν διασωθεί ακόμα ως σήμερα.
Ένα σολιστικό κομμάτι που έπαιζε είναι το «ΛΑ», ένα δύσκολο κομμάτι, το οποίο δεν ήταν εύκολο να παιχτεί από τους οργανοπαίχτες της εποχής, αλλά οι μερακλήδες της Κωμιακής το τραγουδούσαν σφυρίζοντάς το και έτσι έφθασε ως τα αυτιά του Νίκου του Χατζόπουλου, από τους παππούδες του, τον Μητσονικόλα (Νικόλαο Χατζόπουλο) και τον Μπαϊραχταροέργη (Γεώργιο Μπαϊραχτάρη), που νεαροί άκουγαν τον Θεοφάνη Παντελιά να παίζει στην Κωμιακή.

Ο Νίκος Χατζόπουλος εκτέλεσε με τον πιο όμορφο τρόπο τον υπέροχο αυτό σκοπό, το «ΛΑ» και κατάφερε να σώσει αυτό το κομμάτι. Χάρη σ’ αυτόν μπορώ κι εγώ να παίζω αυτό το σκοπό, που έπαιζε μόνος και πρώτος στη Νάξο ο προπάππος μου, γιατί ο Νίκος ο Χατζόπουλος είναι ο δάσκαλος μου. Το μόνο που έχει μείνει σε εμάς από τον προπάππο μου είναι το βιολί του που έπαιζε και μια φωτογραφία του στρατιώτης.

Στη μνήμη του, έχω στόχο να ηχογραφήσω τα μουσικά κομμάτια που έπαιζε, παίζοντάς τα με το δικό του βιολί…».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.484 times, 1 visits today)

4 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*