Πασχαλινές συναυλίες με έργα του A. Vivaldi και Ν. Μάντζαρου στη Σύρο

admin
21/03/2015 20:31
 
 
 

Στο πλαίσιο της υποψηφιότητας «Σύρος-Κυκλάδες 2021» για την ανάδειξη της Σύρου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθούν στις 2 & 5 Απριλίου 2015, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Τήνου και Μυκόνου, στον Ναό Αγίου Νικολάου δύο συναυλίες Θρησκευτικής  Μουσικής υψηλών προδιαγραφών σε Αθήνα και Σύρο για τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

 
Οι συναυλίες αυτές θα αποτελέσουν την έναρξη των εκδηλώσεων της υποψηφιότητας «Σύρος-Κυκλάδες 2021», οι οποίες θα κορυφωθούν το καλοκαίρι και θα συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο οπότε και θα κατατεθεί η πρόταση της υποψηφιότητας για το σημαντικό αυτό Ευρωπαïκό θεσμό που αποτέλεσε πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και ξεκίνησε το 1985.
 
Το πρόγραμμα των συναυλιών:
 
Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 –  Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Αθήνα Ώρα: 20.30
 
Η Μαρίτα Παπαρίζου (Μεσόφωνος) και το Quartetto της Καμεράτας Αρμόνια Ατεναία με τους Σεργκίου Ναστάζα, Οτίλια Αλιτέι, Λαουρεντίου Ματαζάρου, Κριστοφερ Χάμφρις, θα ερμηνεύσουν τα έργα του Antonio Vivaldi “Stabat Mater” (αρ. έργου RV 621) και “Nisi Dominus” (αρ. έργου RV 608, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη), σε ειδική μουσική επιμέλεια και κριτική έκδοση του Ν. Βελισιώτη.
 
Κυριακή 5 Απριλίου 2015 – Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Ερμούπολη, Σύρος. Ώρα: 21.15
 
Ο τετράφωνος Χορός του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου θα ερμηνεύσει εκκλησιαστικά έργα του Ν. Μάντζαρου σε διεύθυνση  του Γιάννη Αργυρίου, ενώ η Μαρίτα Παπαρίζου (Μεσόφωνος), η Γιούλη Βεντούρα(Τσέμπαλο) και η Susan Norton (Τσέλο) θα ερμηνεύσουν τα προαναφερθέντα έργα του Antonio Vivaldi (“Stabat Mater” και “Nisi Dominus”).
 
Οι Δημιουργοί:
 
Ο Βενετσιάνος συνθέτης Antonio Lucio Vivaldi (4 Μαρτίου 1678-28 Ιουλίου 1741), γνωστός και με το προσωνύμιο «ο κοκκινομάλλης ιερέας» (il Prete Rosso) λόγω του χρώματος των μαλλιών του, θεωρείται από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του και ο δημοφιλέστερος του κλασικού μπαρόκ. Στα πιο γνωστά του έργα περιλαμβάνονται δεκάδες κοντσέρτα για βιολί και άλλα όργανα , μια ενότητα των οποίων αποτελούν οι περίφημες «Τέσσερις Εποχές»,  40 όπερες και πλήθος άλλων έργων θρησκευτικής μουσικής.
 
Ο Κερκυραίος Νικόλαος Μάντζαρος Χαλικιόπουλος, είναι ο εθνικός μας συνθέτης, ο συνθέτης του Ύμνου στην Ελευθερία. Στα 1850-56 μετέγραψε για τετράφωνη εκκλησιαστική χορωδία και συνέθεσε δύο λειτουργίες Ορθόδοξες, μία Καθολική καθώς και πλήθος ύμνων.
 
Οι Ερμηνευτές:
 
Η Μαρίτα Παπαρίζου γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών, στο Μιλάνο με τον R. Coviello με υποτροφία Αλεξάνδρα Τριάντη του ΟΜΜΑ (1998) και στο Παρίσι με τη J. Reiss. Το ρεπερτόριό της είναι ιδιαίτερα ευρύ, ενώ έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης μαέστρους, θέατρα και ορχήστρες. Το 2013 ηχογράφησε με τη μεγάλη γερμανική εταιρεία DMG τα έργα του Vivaldi με τους Σολίστι Βένετι και το μεγάλο μαέστρο Κλαούντιο Σιμόνε. Ο συγκεκριμένος δίσκος απέσπασε παγκοσμίως διθυραμβικές κριτικές.
 
Η Γιούλη Βεντούρα είναι διπλωματούχος τσεμπαλίστα του Ωδείου Ατενέουμ και έχει παρακολουθήσει master classes με σημαντικούς ερμηνευτές του είδους. Είναι σολίστ τσέμπαλου, με ειδικότητα στο γερμανικό μπαρόκ και το σύγχρονο ρεπερτόριο. Έχει δώσει πάνω από τριάντα συναυλίες και έχει ηχογραφήσει δώδεκα έργα. Είναι ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ωδείου “Νικόλαος Μάντζαρος”, της μεγαλύτερης σχολής παλαιάς μουσικής στην Ελλάδα και επιμελείται τη διοργάνωση συναυλιών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως ο Μπομπ Βαν Ασπερέν, ο Μάικλ Τσάνς και ο Κριστόφ Ρουσέ.

 

Πηγή: culturenow.gr

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*