Η γυρισμένη στη Νάξο ταινία “Πατρίδα από Μάρμαρο” στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

patrida apo marmaro
admin
05/03/2018 10:32
 
 
 

Στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθεί την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Μαρτίου η νέα κινηματογραφική δουλειά του Μένιου Καραγιάννη “Πατρίδα από Μάρμαρο” που είναι γυρισμένη στη Νάξο.

Ο σκηνοθέτης Μένιος Καραγιάννης συνυπάρχει με το Γερμανό γλύπτη Ingbert Brunk και του δημιουργεί έναν ευρύχωρο κινηματογραφικό χώρο, ώστε να μιλήσει για τον πόνο και την ελευθερία που εμπεριέχει η δημιουργία.
Ο Μπρουνκ, που ζει και δουλεύει εδώ και 35 χρόνια στη Νάξο, ανιχνεύει μπροστά στην κάμερα την έννοια του ξένου, του μέτοικου και φέρνει το δικό του τρόπο να υπάρχει ανάμεσα σε δύο πατρίδες.

Η κάμερα περιδιαβαίνει τη Νάξο, τα μυθικά της λατομεία, εστιάζει στα σημερινά μαρμαράδικα και στους Ναξιώτες του μαρμάρου, και φέρνει στο φως τη κόκκινη κλωστή που μας συνδέει με την κυκλαδική τέχνη.

Η Κατερίνα Κοσκινά και ο Χάρης Καμπουρίδης, εκ γενετής φιλότεχνοι και εξαιρετικά αποκαλυπτικοί στην ταινία, δίνουν ο καθένας τους από ένα μικρό ρεσιτάλ ευαισθησίας και διεισδυτικότητας. Μιλάνε για την ανατρεπτικότητα της τέχνης, εισχωρούν στη δουλειά του Μπρουνκ, και μας κάνουν κοινωνούς στην ουσία της δημιουργίας μ’ ένα τρόπο ιστορικό, ψυχαναλυτικό και εν τέλη λυτρωτικό.

Μετά την “Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη” και το “Deadline”, η καινούρια κινηματογραφική δουλειά του Μένιου Καραγιάννη, μπλέκει δεξιοτεχνικά τα θέματα της τέχνης και της ύπαρξης, και λειτουργεί σαν μία συνισταμένη του προϋπάρχοντος έργου του.
Η ταινία Πατρίδα από Μάρμαρο, ψηλαφεί όλα όσα αποκαλύπτει ένα έργο τέχνης και ταυτόχρονα τα μυστήρια που εξακολουθούν να περικλείονται σ’ αυτό, και μας γοητεύουν.
Μία κινηματογραφική δουλειά, υπαρξιακή στον πυρήνας της, ανιχνεύει την δύναμη της τέχνης και τον τρόπο που υπάρχουμε και ορίζουμε τη ζωή.

Προβολές στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
• Πέμπτη 8 Mαρτίου 2018, στις 20:00
• Παρασκευή 9 Mαρτίου 2018, στις 12:45

Δείτε ΕΔΩ το trailer της ταινίας

Ταινία: Ένας έρωτας γεννάει γλυπτά από μάρμαρο. Ο Γερμανός γλύπτης Ingbert Brunk έκανε τη Νάξο πατρίδα του γιατί αγάπησε το μάρμαρό της. Στις πτυχώσεις του ανακαλύπτει μια αρχέγονη ιστορία, στους κρυστάλλους του απελευθερώνει το φως. Θεωρεί το μάρμαρο ζωντανό οργανισμό και με την τέχνη του μας προσκαλεί να το βιώσουμε.

Σκηνοθεσία / Φωτογραφία: Μένιος Καραγιάννης
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κατσάνος
Παραγωγή: skapeta films & mind clip
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 57 min

(Visited 79 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*