VIDEO: Θυρανοίξια του βυζαντινού ναού της Παναγίας Κριτόματης στο Κουρνοχώρι Νάξου (φώτος)

 
 
 

thiranoixia panagia kritomati 3

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα, τα θυρανοίξια του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας Κριτόματης στο Κουρνοχώρι Νάξου.

thiranoixia panagia kritomati 8

Ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας Κριτόματης αποτελεί κτίσμα του 12ου αιώνα και ανήκει στον τύπο της μονόχωρης, Βασιλικής μετά τρούλου. Η εκκλησία πρόσφατα αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με φορείς, ιδιώτες και τη Μητρόπολη Παροναξίας.

thiranoixia panagia kritomati 7

Στην ακολουθία, την τελετή αγιασμού και θυρανοιξίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης, οι αντιδήμαρχοι Μανόλης Πολυκρέτης και Νίκος Σιδερής, ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Μιχάλης Μαρούλης, ο φιλόλογος και συγγραφέας Κωσταντίνος Γανωτής, ο εκπρόσωπος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Χατζηλαζάρου και η πολιτευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογιυού.

thiranoixia panagia kritomati 6

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του έργου της αποκαταστάσης «του σπουδαίου αυτού ναού» και τονίζοντας ότι γενικότερα «οι ναοί αποτελούν κυρίως τόπους λατρείας του Θεού και το γεγονός αυτό τους διέσωσε διά μέσου των αιώνων».

thiranoixia panagia kritomati 4

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο οικείος Εφημέριος π. Αντώνιος Βερύκκοκος ενώ αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πατέρα του επιβλέποντος Αρχιτέκτονα – Μηχανικού Κωνσταντίνου Γανωτή που είναι διακεκριμένος φιλόλογος και συγγραφέας.

thiranoixia panagia kritomati 10

Στο τέλος, στον περιβάλλοντα χώρο παρατέθηκε δεξίωση με την ευγενική χορηγία του κ. Άγγελου Αγγελή.

https://www.youtube.com/watch?v=wfW8QLVpPPI&feature=youtu.be 

thiranoixia panagia kritomati 1

thiranoixia panagia kritomati 2

thiranoixia panagia kritomati 5

thiranoixia panagia kritomati 9

(Visited 406 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*