«Μετάπλαση – Αναδόμηση – Σύνθεση» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

 
 
 

metaplasi anadomisi synthesi 2

Έργα από όλη την εξελικτική πορεία της Μαρίας Φραγκουδάκη, καθώς και επιλεγμένα έργα των πρωτοπόρων Eλλήνων δημιουργών της αφαίρεσης (Γ. Σπυρόπουλου, Αλ. Κοντόπουλου, Θ. Τσίγκου, Μ. Πράσινου, Θ. Στάμου, Γ. Γαίτη, Ν. Κεσσανλή κ.ά.), θα παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο «Μετάπλαση – Αναδόμηση – Σύνθεση», τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 20:00 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Η Μαρία Φραγκουδάκη αποτελεί μια από τις πιο αξιοσημείωτες δημιουργούς της νέας γενιάς. Δηλώνει υπέρμαχος του “process art”, υποστηρίζοντας πως το υλικό είναι αυτό που δίνει ταυτότητα στο έργο και όχι το χρώμα. Χρησιμοποίει τις γνώσεις από τις σπουδές της στη Χημεία, προσπαθώντας να διασπάσει διάφορα υλικά, δημιουργώντας πάνω στον καμβά ενώσεις διαφορετικών φαινομενικά στοιχείων.
Τα φτερά, το λάστιχο, ο γύψος, το bubble wrap μεταμορφώνονται στα χέρια της Μαρίας, δημιουργώντας εντυπωσιακές συνθέσεις. Πούπουλα, μονωτικές ταινίες, χρησιμοποιημένο σύρμα και σχοινί, ακρυλικά προϊόντα και διαλύτες, είναι μερικά από τα υλικά, στα οποία δίνεται ξανά ζωή μέσω της τέχνης. Είναι γλυπτικοί πίνακες και όχι πίνακες που έχουν παραχθεί με πινέλο. Δε φοβάται να σκίσει, να κάψει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει ετερόκλητα αντικείμενα στον καμβά αναζητώντας το τελικό αποτέλεσμα που θα την ικανοποιεί, δημιουργώντας μια οπτική και συναισθηματική πολυπλοκότητα στην τέχνη της.

metaplasi anadomisi synthesi 3

Who is who
Αρχικά, η Μαρία Φραγκουδάκη σπούδασε Χημεία και Φαρμακολογία στο Λονδίνο, δουλεύοντας παράλληλα στην φαρμακευτική εταιρία Roche. Αποφοιτεί με πτυχίο Bachelor και Master of Science, με ειδίκευση στις φυσικές ιδιότητες των υλικών.
Στη συνέχεια παρακολούθησε κύκλους μαθημάτων σε oil painting και σε expressive painting στο Central St Martins (University of the Arts London). Από το 2012 που ζει στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει τρία art residencies στο πανεπιστήμιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί δίπλα στον Donald Sheridan master printer του Andy Walhol.
Το έργο της (ζωγραφική, χορός, performance) έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε μουσεία και γκαλερί στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λονδίνο, το Μαϊάμι, τη Βασιλεία και την Ιαπωνία.

metaplasi anadomisi synthesi

Info
«Μετάπλαση – Αναδόμηση – Σύνθεση»
Πού: Πινακοθήκη Κυκλάδων (Ερμούπολη)
Πότε: 21 Ιουλίου – 26 Αυγούστου
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Σάββατο: 10:00-13:30 και 18:30-22:00
Κυριακή: 11:00-13:30 και 18:30-22:00
Δευτέρα κλειστά

* Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2018». Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Αλτουβάς.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*