«Μήδεια» στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

 
 
 

mideia 1

Η ταινία «Μήδεια» (1969) του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, με τη Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο, θα προβληθεί την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 21:00 στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Η προβολή της ταινίας, που είναι βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, εντάσσεται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2018 του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το οποίο σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου προβάλλει κινηματογραφικές ταινίες βασισμένες σε θεατρικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Σημειώνεται ότι στην «Μήδεια» του Παζολίνι η Μαρία Κάλλας κάνει την πρώτη και μοναδική εμφάνιση της στον κινηματογράφο.
Η υπόθεση του έργου: Όταν ο Ιάσονας έφτασε στην Κολχίδα, η Μήδεια, κόρη του βασιλιά, τον βοηθάει να κλέψει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Όταν επιστρέφουν από την αργοναυτική εκστρατεία, εγκαταλείπει τη Μήδεια, που είναι σύζυγός του και η μητέρα των δυο παιδιών του και ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Γλαύκη, κόρη του Κρέοντα. Όταν ο βασιλιάς εξορίζει τη Μήδεια, εκείνη σχεδιάζει την εκδίκησή της.
Τα γυρίσματα έγιναν στην Καππαδοκία, σε ένα περιβάλλον εξωτικό, με τελετουργίες αρχέγονες. Ο Παζολίνι έμεινε πιστός στο μύθο, αλλά χρησιμοποίησε πολλά στοιχεία της ανατολής. Η ταινία βασίζεται στη σύγκρουση ανάμεσα στο έλλογο στοιχείο, το πολιτισμένο, στον σύγχρονο ορθολογικό κόσμο, που εκπροσωπεί ο Ιάσονας και το άλογο, το πρωτόγονο στοιχείο, που εκπροσωπεί η Μήδεια. Σύγκρουση οδυνηρή και αναπόφευκτη.

*Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη

mideia 2

(Visited 34 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*