“UTOPIAS”: Έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Πέντε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

 
 
 

utopias manolis pentes a

Τη νέα ενότητα έργων του με τον γενικό τίτλο “UTOPIAS” θα εκθέσει ο ζωγράφος Μανώλης Πέντες, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Πάτμο.

Στη νέα δουλειά του, ο καλλιτέχνης ολοκληρώνει την αφαίρεση κάθε παραστατικού στοιχείου από τους πίνακες του και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε χρωματικές συνθέσεις.
Η τεχνοκριτικός Βασιλίκα Σαριλάκη αναφέρει για τον ζωγράφο: «Τα έργα του Μανώλη Πέντε αποπνέουν έναν νεορομαντικό αέρα, κι είναι στην πραγματικότητα απολλώνειες εκφράσεις ενός πολυσύνθετου, εύστροφου ζωγραφικού νου. Είναι φανερό πως ο καλλιτέχνης έχει εντρυφήσει βαθιά στην Ιστορία τέχνης και διαθέτει ένα πολύ εύστοχο τρόπο να μας μεταδίδει το απόσταγμα των εικαστικών οραμάτων καλλιτεχνών που ο ίδιος αγάπησε και θαύμασε διηθώντας τα ωστόσο, με το δικό του βλέμμα, σφραγίζοντάς τα εντέλει, με τον δικό του τρόπο.
Τα έργα του έχουν νοτιστεί από τις εικόνες της φύσης του γενέθλιου νησιού του, της Πάτμου. Τις θαλασσινές αύρες και τα αρώματα του σούρουπου, τις ροδαλές φωταύγειες και τα στραφταλίζοντα μεσημέρια που τα έχει σχεδόν “κεντήσει”, μαζί με φωτομηχανικές εικόνες του Gerhard Richter, υπερβατικές ατμόσφαιρες του YvesTanguy, πειραματικές φιγούρες του Claude Viallat ή του δικού μας αιρετικού Νίκου Κεσσανλή, ή της σεμνής φωτεινής ιερότητας που εκπέμπουν οι φλόγες του Δανιήλ…».
Ο ίδιος ο ζωγράφος αναφέρει σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον κατάλογο της έκθεσης: «…Μπροστά στον λευκό καμβά είμαι σε εγρήγορση, αλλά δεν έχω καμιά σημαντική αφετηρία. Η έμπνευση, μου έρχεται με την δουλειά. Μερικές φορές ξεκινώ με μια θολή εικόνα στο μυαλό μου. Αν η εικόνα είναι πολύ συγκεκριμένη, σχεδόν πάντα αποτυγχάνω να την φτάσω. Κάτι άλλο θα είναι όταν τελειώσει. Το ίδιο το έργο στην διάρκεια της εξέλιξης του με οδηγεί στον δικό του δρόμο. Αυτό το ταξίδι είναι ένας ηδονιστικός επίπονος αγώνας και ο σκοπός που ζωγραφίζω. Αν δεν με ικανοποιεί, το ξαναδουλεύω μέχρι εκείνου του σημείου που θα αισθανθώ ότι περιέχει κάτι από μένα, ότι έχει αποκρυσταλλωθεί σε αυτό έστω ένα ψήγμα από το εκχύλισμα του εσωτερικού μου κόσμου».

“UTOPIAS”
Έκθεση ζωγραφικής Μανώλη Πέντε
Πού: Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (Ματογιάννι)
Πότε: 11-20 Αυγούστου, ώρες λειτουργίας: 11:00-13:00 & 18:00-01:00

 

utopias manolis pentes b

 

Who is who
Ο Μανώλης Πέντες Γεννήθηκε στην Πάτμο. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα, αλλά επέλεξε να επιστρέψει και να ζήσει στην γενέτειρα του.
Στην ζωγραφική είναι αυτοδίδακτος. Ζωγραφίζει αρχικά παραστατικά έργα και πειραματίζεται κυρίως σε τοπιογραφίες με λάδια, ακρυλικά και μεικτές τεχνικές.
Για μια ορισμένη περίοδο ασχολήθηκε παράλληλα με την βυζαντινή αγιογραφία, στην οποία μυήθηκε από την σπουδαία αγιογράφο της Μονής Ευαγγελισμού Πάτμου Ολυμπιάδα Βασιλάκη.
Σταδιακά τον κερδίζει η «αφαιρετική» ζωγραφική. Από το 2014 επικεντρώνεται περισσότερο στο ίδιο το χρώμα με ελάχιστο ή και χωρίς καθόλου σχέδιο.

 

Εκθέσεις
*Ομαδική έκθεση στην Πάτμο με θέμα το «Νερό» (3-24 Αυγούστου 2014).
*Ατομική έκθεση στο ΠΑΤΜΙΟΝ Πνευματικό Κέντρο (11-21 Αυγούστου 2016 με έργα της διετίας 2015-2016).
*Ατομική έκθεση στις Βρυξέλλες στο Cultural Center Of Auderghem (21-30 Απριλίου 2017 με έργα που φιλοτεχνήθηκαν τον χειμώνα του 2016-2017).
*Ομαδική έκθεση “Painting sphere” στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΤΜΙΟΝ (από τις 10 έως τις 25 Αυγούστου 2018).
*Ατομική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (από 11 έως 20 Αυγούστου 2018).
Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Τουρκία κ.ά.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*