VIDEO: Συγκίνηση στο Γλινάδο στην εκδήλωση για τον ήρωα της Νάξου Μανόλη Ζαχαράτο

 
 
 

zaxaratos iroas naxos 

Τιμητική εκδήλωση μνήμης στους Γλιναδιώτες πεσόντες στα πεδία των μαχών και ιδιαίτερα στο Μανόλη Ι. Ζαχαράτο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη του βράδυ στο Γλινάδο.

Διάχυτη ήταν η συγκίνηση, στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Προοδευτικός Όμιλος Γλινάδου Νάξου.

glinado pesontes 5

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Λαογραφίας του Δ. Π. Θράκης Μανόλης Σέργης που αναφέρθηκε σε όλους τους πεσόντες των οποίων τα ονόματα είναι γραμμένα στο μνημείο των ηρώων του χωριού, που βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Μανόλη Ι. Ζαχαράτο ο οποίος πολέμησε στην Κύπρο το 1974 και έχασε τη ζωή του, μαζί με δεκάδες άλλους, στις 16 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τον Αττίλα.

glinado pesontes 4

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν τα αδέλφια του Μανόλη Ι. Ζαχαράτου και άλλοι στενοί συγγενείς οι οποίοι δεν έκρυψαν τη συγκίνηση τους στην αναφορά για το Γλιναδιώτη ήρωα.

glinado pesontes 7

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ιερέας της ενορίας Γλινάδου, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης, ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Σέργης, ο π. Υπουργός και αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Καλατζής, ο π. βουλευτής Κυκλάδων Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο π. Δήμαρχος Νάξου Βασίλης Κόκοτας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

glinado pesontes 6

Όπως είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Γλινάδου, το τοπικό συμβούλιο έχει λάβει απόφαση να μεταφερθούν τα οστά του Μανόλη Ι. Ζαχαράτου από την Κύπρο στο χωριό και να δοθεί το όνομα του σε κεντρικό δρόμο. Ο κ. Φώτης Μαυρομάτης ωστόσο, ανακοίνωσε ότι το όνομα του Μανόλη Ζαχαράτου θα δοθεί στην πλατεία Πρωτοδικείου στη Χώρα Νάξου και μάλιστα πρότεινε να τοποθετηθεί σε αυτήν και η προτομή του. Πρότεινε επίσης να εκδοθεί βιβλίο με όλους τους ήρωες της Νάξου.

glinado pesontes 1

Για τον ήρωα Μανόλη Ζαχαράτο απονεμήθηκαν πέντε τιμητικές πλακέτες στα αδέλφια του, από τη Μητρόπολη Παροναξίας, από το δήμο, από την κοινότητα Γλινάδου, από την ΕΑΣ Νάξου και από τον Προοδευτικό Όμιλο Γλινάδου.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

{youtube}mlArEhrrOpM{/youtube}

glinado pesontes 2glinado pesontes 3glinado pesontes 8glinado pesontes 9glinado pesontes 10

(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*