PathArtWay: Το φυσικό περιβάλλον γίνεται βίωμα στην Αμοργό

 
 
 

pathartway amorgos aygoystos 2018

17 εικαστικοί καλλιτέχνες από την Αμοργό, την Τήνο, την Νάξο, την Αθήνα και την Ισπανία στις 9 Σεπτέμβρη μορφοποιούν και δημιουργούν έργα τέχνης παίζοντας με την ιστορία και τις πρώτες ύλες της Αμοργού, μετατρέποντας σε καμβά το παραδοσιακό μονοπάτι που ξεκινά από το Βρούτση και καταλήγει στην Ραχούλα, στην Κάτω Μεριά.

Εγκαταστάσεις επηρεασμένες από το πρόσφατο παρελθόν, τις ανάγκες και την λειτουργία του μονοπατιού, δημιουργούνται με σκοπό να φωτίσουν με ένα διαφορετικό τρόπο το τοπίο. Με γενικό τίτλο τον στίχο «Πνεύματα – Πράγματα, Πράγματα – Πραγματικά, Ενότητες Πέτρας – Ψυχής» από την Θαλασσινή Ωδή του Aλαβάρο ντε Κάμπος, τα έργα κυμαίνονται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ανάμεσα σε δομικές κατασκευές για το μονοπάτι, όσο και σε συναισθηματικές – εκφραστικές αποτυπώσεις.
Ο στόχος αυτής της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δράσης είναι διττός: αφενός η ανάδειξη και η «γέννηση» ιστοριών που κρύβει αυτή η διαδρομή κι αφετέρου η ανάπτυξη διαλόγου και ανατροφοδότησης μεταξύ των καλλιτεχνών και των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να δοθεί μια άλλη κατεύθυνση στον περιπατητικό τουρισμό της Αμοργού.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, τα τελευταία χρόνια η τέχνη στον δημόσιο χώρο είναι μια τάση που συμβαίνει όλο και πιο συχνά με σκοπό να αναδείξει τα φυσικά τοπία και να φέρει τον θεατή πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον μέσα από το βίωμα. Αυτού του είδους η τέχνη μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τους κατοίκους του νησιού και να ρίξει πάλι το βλέμμα στον δημόσιο χώρο, όπως γινόταν και παλαιοτέρα, όπου οι κάτοικοι συντηρούσαν τους δρόμους και τα μονοπάτια, εμπνέοντας με τον τρόπο αυτό την συμμετοχή, την συλλογικότητα και μιαν άλλη χρήση του τόπου.
Τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό στις 9 Σεπτέμβρη, με ένα δρώμενο εμπνευσμένο από αυτά, από καλλιτεχνικό δυναμικό.

*Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ορέστης Μαυρουδής, Γιάννης Δελλατόλας, Βαγγέλης Σάββας, Άννα Συνοδινού, Ισαβέλλα Βελισσαρίου, Αγγελική Παράσχου, Δημήτρης Τζικόπουλος, Στέλλα Σπανού, Ελένη Καπίρη, Γιώργος Κουτρούμπας(Κ9), Βασιλική Κυριάκη, Ανδρόνικος Σαγιάννης, Σωτήρης Μάρτος, Βαγγέλης Μενδρινός, Μανώλης Νομικός,Teresa Mata Ferrer,Μανώλης Λουδάρος, Κίρκη Ιωσηφίδου, Ματίνα Κοκολάκη, Ελένη Τζιτζιφοπούλου, Άλκης Αποστόλου, Καλλιρρόη Ασκαρίδου, Άννα Μαρκεντούδη, Fabio Cherubini, Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Σιούτης, Νατάσα Σταμούλη.
*Καλλιτεχνική επιμέλεια: [nomadesartcore] / nomadesartcore.blogspot.com
*Με τη συνδιοργάνωση και τη συγχρηματοδότηση του Δήμου Αμοργού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Cyclades Culture)
*Υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιά και Νήσων
*Με την υποστήριξη της BLUE STAR FERRIES και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ενορίας Αγίου Ονουφρίου / Αμοργού
*Χορηγός Επικοινωνίας: CNN Greece

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*