3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»: Σύγχρονη αναβίωση της συριανής πολιτιστικής ταυτότητας

 
 
 

festibal rempetikoy 2018 1

Την ικανοποίηση τους για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» και την επίτευξη των προσδοκώμενων στόχων που είχαν τεθεί από τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση τους ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός και ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Ρούσσος.

Φέτος, το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ απέκτησε και διεθνή διάσταση μέσω της συμμετοχής – για πρώτη φορά – μουσικών σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, προσελκύοντας φίλους του ρεμπέτικου από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Πρωτοφανής υπήρξε, επίσης, η ανταπόκριση ελληνικών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, καθώς και διεθνών ΜΜΕ, τα οποία προέβαλαν τη Σύρο και το Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, την Αυστραλία, την Αυστρία και την Κύπρο.

festibal rempetikoy 2018 2
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αστική λαϊκή μουσική αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, η οποία αναδεικνύεται μέσω της «Σύρας του Μάρκου Βαμβακάρη» και της αναβίωσης του ρεμπέτικου στα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου και σε παραλίες και πλατείες του νησιού, προβάλλοντας τις ομορφιές του που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την δημιουργία της διάσημης «Φραγκοσυριανής» από τον μεγάλο βάρδο.

festibal rempetikoy 2018 3
Κορυφαίες στιγμές του Φεστιβάλ υπήρξαν η συναυλία του σχήματος του γνωστού δεξιοτέχνη Δημήτρη Μυστακίδη (στην έναρξη) και η συναυλία του σχήματος του Αντώνη Αινίτη (στη λήξη), ενώ δεν θα πρέπει να παραληφθεί και η συμμετοχή μαθητών της τοπικής σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις», για τους οποίους θα ήταν υπερήφανος ο Μάρκος Βαμβακάρης.

festibal rempetikoy 2018 4
Οι κ.κ. Μαραγκός και Ρούσσος απηύθυναν θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και ιδιαίτερα στον κ. Αντώνη Μαραγκό και στην αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Θωμαή Μενδρινού, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή πίστεψαν στη σπουδαιότητα του Φεστιβάλ για τη Σύρο και τον πολιτισμό της, «δημιουργώντας έναν θεσμό, στον οποίο ο πήχης τέθηκε ψηλά εξαρχής», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

festibal rempetikoy 2018 5
Επίσης, ευχαρίστησαν θερμά τους χορηγούς και συγκεκριμένα τις εταιρείες Blue Star και ΑΛΦΑ Ζύθος (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), τον υποστηρικτή κ. Γεώργιο Βακόνδιο, καθώς και όλους τους μουσικούς και οργανοποιούς που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Τέλος, εξέφρασαν τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους και στο κοινό που αγκάλιασε με θέρμη όλες τις εκδηλώσεις, συντελώντας έτσι καθοριστικά στη φετινή επιτυχημένη διεξαγωγή του.

festibal rempetikoy 2018 6
Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης, αναφέρεται ότι το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» κέρδισε ένα στοίχημα: αυτό του επιτυχημένου αποτελέσματος για τη Σύρο, μέσα από τη συλλογική και συστηματική προσπάθεια και τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων.

festibal rempetikoy 2018 7

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*