VIDEO: Σε πανηγυρικό κλίμα η τοπική απονομή του βραβείου Europa Nostra στην Αγία Κυριακή Απειράνθου Νάξου (φώτος)

 
 
 

agia kyriaki g g ypourgeiou 1

Σε πανηγυρικό κλίμα και την παρουσία της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού  Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη καθώς και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η επιτόπια τελετή απονομής του Grand Prix, της κορυφαίας διάκρισης – βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2018 για το έργο «Αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο Νάξου» το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στο χώρο του βραβευμένου ναού στη Νάξο.

Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Μανιός, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος Απειράνθου Γιώργος Μπάκαλος και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λ. Καρρά, οι χορηγοί του έργου: Αθ. και Μ. Μαρτίνου, από το Ίδρυμα Λεβέντη η κ. Χατζάκη, ο πρόεδρος Association Hagia Kyriaki Α. Αντύπας και η αντιπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας στη Europa Nostra Α. Μαμαλίγκα – Προκοπίου. 

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σπουδαιότητα τόσο της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής όσο και του βραβείου που απέσπασε. Η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού αφού ευχαρίστησε όλους όσοι “δούλεψαν για την αποκατάσταση του ναού”  αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του μνημείου και τόνισε τον βασικό ρόλο της τοπικής κοινωνίας στην προστασία και φροντίδα του. Σημείωσε επίσης ότι στη Νάξο περίπου 20 βυζαντινοί ναοί έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης. Επίσης αναφέρθηκε στη Νησίδα Μουσείων στο κάστρο της Χώρας Νάξου “με το μεγάλο Μουσείο που δεν υπάρχει στις Κυκλάδες”. 

Η Λ. Καρρά, Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, θύμισε την συγκινητική ατμόσφαιρα της αναγγελίας του Βραβείου στην μεγάλη αίθουσα των Κογκρέσων στο Βερολίνο, παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όταν «43 χώρες αναγνώρισαν στο ταπεινό αυτό εκκλησάκι αξία Πανευρωπαϊκή, και για την ποιότητα των σπάνιων τοιχογραφιών και για την ποιότητα της εργασίας των συντηρητών». Το Grand Prix είναι «…μια απόδειξη του τί μπορούν οι Έλληνες να κάνουν όταν συνεργάζονται: για την Αγ. Κυριακή συνεργάσθηκαν Ελλαδίτες με φιλέλληνες και Έλληνες της διασποράς, ο ιδιωτικός τομέας με τον Δημόσιο, το Υπουργείο Πολιτισμού με τον άξιο Έφορο κ. Δ. Αθανασούλη και ταλαντούχοι αναστηλωτές…» συνέχισε η κα Καρρά.

Από την πλευρά των χορηγών, οι Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου εξέφρασαν την χαρά τους που συνέβαλαν στην διάσωση αυτής της σπάνιας εκκλησίας και εξήραν την άριστη συνεργασία των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που υλοποίησαν το έργο και τόνισαν ότι η απονομή του Βραβείου στο μοναδικό αυτό έργο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα. O Πρόεδρος Αλέξανδρος Αντίπας και ο Ελβετός Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Association Hagia Kyriaki, André-Louis Rey χαιρέτισαν το υψηλό επίπεδο της αποκατάστασης, και την ολοκλήρωση της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια από τα Ελβετικά Σωματεία Φιλελλήνων Jean-Gabriel Eynard της Γενεύης και Amitiés gréco-suisses της Λωζάννης … Σε μήνυμα της η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη Μ. Χατζάκη τόνισε τον σημαντικό ρόλο της τοπικής κοινωνίας – θεματοφύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς που «αναγνωρίζει ως δικό της το μνημείο αυτό και μαζί και η ευθύνη της προστασίας του για τις επόμενες γενιές». Τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας έκανε η Α. Μαμαλίγκα-Προκοπίου, εκπρόσωπος της ΕΛΛΕΤ στην Europa Nostra.

«…να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του τοπίου και της διαδρομής, να υπάρξει μια πρόνοια για να μη δούμε κάποιες δομήσεις που θα χαλάσουν αυτή την εικόνα…» ζήτησαν ο μελετητές του έργου αρχιτέκτονες Γ. Κίζης και Κ. Ασλανίδης, θίγοντας το ουσιαστικό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος χώρου ως βασικού παράγοντα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, και τονίζοντας την σημασία του ευρύτερου πολιτιστικού τοπίου της περιοχής.

agia kyriaki kosmos 16

Αμέσως μετά την εκδήλωση -που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του υπέροχου ναού- προσφέρθηκε κέρασμα από τοπικούς φορείς, συλλόγους και κατοίκους της Απειράνθου. 

Ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Μπάκαλος προσέφερε στη γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού αναμνηστική, κεραμική πλακέτα με τα πτηνά του ανεικονικού διακόσμου του ναού της Αγίας Κυριακής καθώς και ένα μενταγιόν “να της θυμίζει την Αγία Κυριακή” όπως είπε ο κ. Μπάκαλος.

horos 2

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε γιορτή στη σχολή Ουρσουλινών στο κάστρο της Χώρας Νάξου με κεράσματα και ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό από τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα του νησιού. 

Προηγήθηκε παρουσίαση του έργου της ΕΛΛΕΤ από την πρόεδρο κ. Λυδία Καρρά και σύντομες παρουσιάσεις από τον πρόεδρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ. Δημήτρη Αθανασούλη και το μέλος του ΣΑΚ Δρ. Κλήμη Ασλανίδη με θέμα την πολιτιστική ιδιαιτερότητα της Νάξου. 

{youtube}4x_EKxqqMzQ{/youtube}

agia kyriaki 16

agia kyriaki kosmos 1

agia kyriaki kosmos 2

agia kyriaki kosmos 6

agia kyriaki kosmos 7

agia kyriaki kosmos 9

agia kyriaki kosmos 12

agia kyriaki kosmos 15

agia kyriaki kosmos 20

bakalos agia kyriaki 4

agia kyriaki kosmos 21

athanasoulis eparhos 1

eparhos nomikos 1

geniki gramateas politismou 1

galos elvetiki etaireia 1

horos 1

 

(Visited 26 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*