Στην Ερμούπολη το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

 
 
 

therino panepistimio syros 2019 2

Από τις 7 ως και τις 14 Ιουλίου πρόκειται να διεξαχθούν για δεύτερη φορά στην Ερμούπολη οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» το οποίο διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίων (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών), σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University και υπό την επιστημονική εποπτεία της επίκουρης καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Νικολέττας Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Η γλώσσα του “άλλου” – Η ηθική της ετερότητας». Διερευνά θέματα που αφορούν α) στη γλώσσα και στην ετερότητα, αλλά και στην πολιτική της ετερότητας, β) στην κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα, καθώς και γ) στον διχοτομικό και ρατσιστικό λόγο στα σύγχρονα ΜΜΕ.

therino panepistimio syros 2019 1

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται, επίσης, στους γλωσσικούς κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου», στη γλώσσα και στη σεξουαλικότητα, στην εγγραφή του «άλλου» μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, στη γλώσσα των νέων στη μεταξύ τους επικοινωνία τους και στη δημόσια σφαίρα του διαδικτύου, και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλα πολύ ενδιαφέροντα κεφάλαια/θεματικές είναι οι διάλεκτοι και ο κοινωνικός στιγματισμός, η διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής και ως δεύτερης (ξένης) γλώσσας, καθώς και το θέμα της σύνδεσης της γλώσσας με την επικοινωνιακή προσέγγιση.

therino panepistimio syros 2019 3
Το πρόγραμμα του 2019 (σημαντικοί υποστηρικτές του οποίου είναι φέτος το Μουσείο της Ακρόπολης και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου), θα πραγματοποιηθεί με τη συνέργεια του δήμου Σύρου-Ερμούπολης και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του εναερίτη Τεχνικού της ΔΕΗ Γιάννη Βαμβακάρη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα καθήκοντος και υπήρξε φοιτητής του Θερινού Πανεπιστημίου. Την ευθύνη του συντονισμού του πολιτιστικού προγράμματος έχει η δημοσιογράφος Τέτα Βαρλάμη. Τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος του 5ου Δ.Θ.Π. προσφέρει ο Γιάννης Μαμάης.

therino panepistimio syros 2019 4
Η διεξαγωγή του 5ου Θερινού Πανεπιστημίου ανακοινώθηκε επίσημα την περασμένη Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκροατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Κατά τη διάρκεια της και στο πλαίσιο Εσπερίδας Αναγνώρισης Προσφοράς των έμψυχων συντελεστών της δράσης, βραβεύτηκαν ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ για την προσφορά του ιδίου και της Ιεράς Μητρόπολης στη διεξαγωγή του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στην Ερμούπολη πέρυσι τον Ιούλιο, καθώς και ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Μαραγκός.

therino panepistimio syros 2019 5

*Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.
*Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου: nitsi@cc.uoi.gr και στο site summerschool.ac.uoi.gr

therino panepistimio syros 2019 6

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου και ert.gr)

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*