Ανοιχτός στο κοινό ο σπουδαίος ναός της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο

ναός Αγίας Κυριακής
Newsroom
28/07/2019 18:58
 
 
 

 

Ανοιχτός θα είναι στο κοινό αυτό το καλοκαίρι, ο ιδιαίτερης σπουδαιότητας ναός της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο Νάξου.

Όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η Αγία Κυριακή θα είναι ανοικτή κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, από τις 9:00 το πρωί έως τις 2:30 μετά το μεσημέρι.

Η Αγία Κυριακή

Η Αγία Κυριακή Απειράνθου, είναι ένα από τα σπουδαιότερα εικονομαχικά μνημεία της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
​Πρόκειται για ένα μονόχωρο τρουλαίο ναό με μονόχωρο θολοσκεπές παρεκκλήσιο στη νότια πλευρά και καμαροσκεπή νάρθηκα στα δυτικά.

Η τοιχοποιία του ναού και των δύο προσκτισμάτων του αποτελείται από αργολιθοδομή. Το μνημείο καλύπτεται με λιθόπλακες.

Στο εσωτερικό φέρει ανεικονικό διάκοσμο με σταυρούς, πτηνά, γεωμετρικά και φυτικά θέματα, που χρονολογείται πιθανώς στην πρώτη περίοδο της Εικονομαχίας (726-787).

Πρόκειται για ένα σπανιότατο τοιχογραφικό σύνολο, από μια δύσκολη περίοδο του ελληνικού μεσαίωνα, όταν την αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης ταλάνιζε η εικονομαχική έριδα. Οι υπόλοιπες παραστάσεις χρονολογούνται στον 13ο αιώνα.

Το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του βυζαντινού ναού της Αγίας Κυριακής βραβεύτηκε –το 2018– με τον Grand Prix, κορυφαία διάκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra.

Να σημειωθεί ότι ανοιχτός στο κοινό είναι και αυτό το καλοκαίρι και ο ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί Νάξου.

​Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στην Αρχαιολογική Συλλογή Απειράνθου (τηλ. 22850 61725).

Η είσοδος για το κοινό (και στους δύο ναούς) είναι ελεύθερη.

(Visited 371 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.