Αφιερωμένος στο Αρχείο του Αφεντάκειου Κληροδοτήματος Κιμώλου ο νέος τόμος των Κιμωλιακών

Newsroom
21/01/2020 15:22
 
 
 

 

Ως νέος τόμος των Κιμωλιακών πρόκειται να εκδοθεί το Αρχείο του Αφεντάκειου Κληροδοτήματος, η επεξεργασία του οποίου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

Η έκδοση, την οποία συνέγραψε και επιμελήθηκε ο καθηγητής φιλολογίας και ιστορικός κ. Γεώργιος Ματσόπουλος, αναμένεται ότι θα αποτελέσει επιστημονικό εργαλείο για τους ερευνητές της ιστορίας και των κοινωνικών συνθηκών του νησιού, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα και καταγραφή στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή των Κυκλάδων και του Αιγαίου.

Ο νέος τόμων των Κιμωλιακών θα περιλαμβάνει ημερολογιακή καταγραφή των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία περιέχονται οι αποφάσεις, οι παρατιθέμενες απόψεις, αλλά και στοιχεία για τις δραστηριότητες, στατιστικές που βοηθούν στην ερμηνεία τους και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την πληρέστερη αξιοποίηση της δωρεάς του Γεωργίου Οικονόμου-Αφεντάκη με στόχο την εκπλήρωση των όρων της διαθήκης υπέρ της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κιμώλου.

Η περίθαλψη των γερόντων και των αναξιοπαθούντων, σε μια περίοδο που οι κοινωνικές ασφαλίσεις ήταν ανύπαρκτες και η επιβίωση τους στηριζόταν στην οικογένεια και την φιλανθρωπία των συνανθρώπων, καλύφθηκε στην Κίμωλο από το Αφεντάκειο Άσυλο, ενώ, ταυτόχρονα, η λειτουργία του Ασύλου αποτέλεσε σημαντική προσφορά στην οικονομία του νησιού.

Εκτός από τον κύριο σκοπό, σειρά δραστηριοτήτων (υποτροφίες απόρων μαθητών και σπουδαστών, εκδόσεις, εργοστάσιο αφαλατώσεως, εξηλεκτρισμός της Κιμώλου, πολλά έργα και δωρεές προς την κοινότητα) προκύπτουν από τα κείμενα, τους ισολογισμούς- προϋπολογισμούς, τον περιγραφικό κατάλογο των εγγραφών και την βιογραφία του Ευεργέτη.

(Visited 26 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.