Χριστιάνα Καλογήρου για τις πανεπιστημιακές ανασκαφές: «Πολύτιμη πολιτιστική, εκπαιδευτική και αναπτυξιακή παρακαταθήκη»

Newsroom
30/01/2020 12:55
  •  
  •  
  •  

 

Εκδήλωση για την παρουσίαση των πανεπιστημιακών ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου πραγματοποιήθηκε χθες στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των εξής ανασκαφικών έργων:
*Παλαιόπολης Άνδρου, από την ομότιμη καθηγήτρια Λυδία Παλαιοκρασσά.
*Ξώμπουργου Τήνου, από την ομότιμη καθηγήτρια Νότα Κούρου.
*Βρυόκαστρου Κύθνου, από τον καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη-Αινιάν.
*Κοίμησης Θηρασιάς, από τον αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Σμπόνια
*Σπηλαίου του Πάνθηρα Κυθρού, από την καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου

Στην εκδήλωση (την οποία συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) μίλησαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης και η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας.

Η κα Καλογήρου, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι έρευνες αυτές που χρηματοδοτούμε, σχετίζονται με τη διάσωση και προβολή της νησιωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποτελεί στοιχείο της νησιωτικής ταυτότητας, αλλά και του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Υποστηρίζουμε το ανασκαφικό έργο των ελληνικών πανεπιστημίων που αφήνει στα νησιά μας μια πολύτιμη πολιτιστική, εκπαιδευτική και αναπτυξιακή παρακαταθήκη. Η παρακαταθήκη αυτή έχει παγκόσμια αξία για εμάς ως άτομα, ως κοινότητες και ως κοινωνίες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

Προέρχεται από το παρελθόν, αλλά αποτελεί θεμέλιο λίθο του μέλλοντος, ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μόνον με τη δική μας δέσμευση να την προστατεύουμε και να την αναδεικνύουμε».
Υπενθυμίζεται ότι τις αρχαιολογικές έρευνες στα νησιά χρηματοδοτεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε μία γόνιμη και πρωτοποριακή σύμπραξη πολιτείας, επιστήμης και κοινωνίας.

(Visited 33 times, 1 visits today)