Εργαστήριο για αρχειακά οπτικοακουστικά έργα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Newsroom
28/07/2020 15:54
 
 
 

Σε σκηνοθέτες και καλλιτέχνες που δουλεύουν με τον ήχο και την κινούμενη εικόνα απευθύνεται το εργαστήριο «Περιφερειακή όραση: Επαναχρησιμοποιώντας το αρχείο» που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF), εστιάζοντας σε διαμεσικές (cross-media) στρατηγικές ερμηνείας των οπτικοακουστικών αρχείων.

Μέσα από μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων, που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020, οι έως και 8 συμμετέχοντες (άτομα ή δημιουργικές ομάδες) θα αναπτύξουν έργα βασισμένα σε αρχειακό υλικό, το οποίο θα συνδέεται με τη θεματική του SIFF για την περίοδο 2020-2021, με τίτλο «OffSeason/Εκτός εποχής».

Τον Ιούλιο του 2021 θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από εργαστήρια στη Σύρο, ενώ τα τελικά έργα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Το πρώτο στάδιο του εργαστηρίου, το οποίο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020, περιλαμβάνει τρεις εισαγωγικές συναντήσεις. Κάθε μία από αυτές θα συντονιστεί από κάποιον συνδιοργανωτή του εργαστηρίου: την ομάδα προγράμματος του SIFF, τη Stefanie Schulte Strathaus (συν-διευθύντρια του Arsenal – Institute for Film and VideoArt του Βερολίνου) και τους Δανάη Στεφάνου και Γιάννη Κοτσώνη (διοργανωτές του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Syros Sound Meetings στη Σύρο).

Οι επόμενες συναντήσεις, τις οποίες θα συντονίσει ο Tamer El Said (συνιδρυτής της Cimatheque – Alternative Film Centre), θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη συνεργατικών πρότζεκτ και την ενσωμάτωση επιπρόσθετων δραστηριοτήτων.
Ο συνολικός αριθμός και η συχνότητα αυτών των συναντήσεων (έως εννέα) θα καθοριστεί από τον Ελ Σαΐντ, κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες.

Το αρχειακό υλικό που θα διατεθεί στους συμμετέχοντες θα παραχωρηθεί από τη Cimatheque, ένα εναλλακτικό κινηματογραφικό κέντρο στο Κάιρο, αφιερωμένο στη διατήρηση της τοπικής οπτικοακουστικής εικόνας, όπως και από τοπικά αρχεία της Σύρου και αποθετήρια κινούμενης εικόνας στην Ελλάδα. Αν και τα πρότζεκτ δεν θα είναι περιορισμένα σε τοπικούς προσδιορισμούς, η εμβέλεια των αρχείων που συμμετέχουν καλύπτει κυρίως την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν, μπορούν να φέρουν συμπληρωματικά και το δικό τους υλικό.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στα αγγλικά.

Αίτηση και συμμετοχή

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση του εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, θα καλυφθούν πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (μετ’ επιστροφής από τον Πειραιά) και η διαμονή στο νησί για μία εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες που έχουν τη βάση τους εκτός Αθηνών θα πρέπει να καλύψουν μόνοι τους τα επιπρόσθετα έξοδα μετάβασης. Καθώς οι διοργανωτές του εργαστηρίου δεν θα παράσχουν τεχνική υποστήριξη (π.χ. στο μοντάζ), είναι προαπαιτούμενη μια σχετική τεχνική κατάρτιση.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση, παρακαλούνται να μελετήσουν το παραπάνω κείμενο και να υποβάλουν τα εξής στην ηλεκτρονική φόρμα forms.gle/T4Li7hDkdp7tCZb26:
1. Δήλωση ενδιαφέροντος, όπου θα περιγράφεται τυχόν εμπειρία με αρχεία ή συλλογές (έως 500 λέξεις / στα αγγλικά).
2. 1-2 δείγματα δουλειάς (παρουσίαση σε εξωτερικό σύνδεσμο και όχι ως επισύναψη).
3. Βιογραφικό σημείωμα (CV).

Προθεσμία υποβολής: 31 Αυγούστου 2020

Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2020.

*Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του SyrosInternationalFilmFestival.
*Διοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF)
*Σε συνεργασία με το Arsenal – Institute for Film and Video Art, τη Cimatheque και το Syros Sound Meetings
*Με την υποστήριξη του Goethe-InstitutAthen

Οι συνεργαζόμενοι φορείς

Arsenal – Institute for Film and Video Art
ToArsenal – InstituteforFilmandVideoArt διατηρεί την έδρα του στο Βερολίνο και περιέχει το Living Archive (Ζωντανό Αρχείο), ένα πρωτοποριακό, διαδραστικό αποθετήριο για την κινούμενη εικόνα, με έργα από όλο τον κόσμο. Το Αρχείο δραστηριοποιείται προσκαλώντας καλλιτέχνες, επιμελητές και ερευνητές να εξερευνήσουν τη συλλογή του σε μια πληθώρα δημιουργικών εκφράσεων.

Cimatheque
Η Cimatheque – Alternative Film Centre πιστεύει στην ποικιλομορφία του κινηματογράφου ως καλλιτεχνικής φόρμας. Διατηρώντας εγκαταστάσεις στο κέντρο του Καΐρου, φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο το γενικό κοινό, καλλιτέχνες, κριτικοί κινηματογράφου και άλλοι επαγγελματίες του κινηματογράφου μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, και να συμμετέχουν ενεργά σε μια ανοιχτή συζήτηση για τον κόσμο του φιλμ. Οι υπηρεσίες και τα προγράμματα της Cimatheque περιλαμβάνουν κινηματογραφικές προβολές, εξειδικευμένα εργαστήρια, μια βιβλιοθήκη, ένα αρχείο για την κινούμενη εικόνα και ένα εργαστήριο αναλογικού φιλμ 8 και 16 χιλιοστών.

Syros International Film Festival
Με έτος ίδρυσης το 2013, το SIFF ενσωματώνει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών προβολών, περφόρμανς, εργαστηρίων και παράλληλων δραστηριοτήτων σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του κυκλαδικού νησιού. Αυτή η τοπο-ειδική (site-specific) εμπειρία θέασης, συζήτησης και δημιουργίας πρωτοποριακών έργων κινούμενης εικόνας υπογραμμίζει τη μοναδική φυσική ομορφιά της Σύρου, αλλά και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στο τοπικό και στο διεθνές.

Syros Sound Meetings
Οι SyrosSoundMeetings/Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου, που ξεκίνησαν το 2012, είναι μια πρωτοβουλία εντατικών καλλιτεχνικών τοπο-ειδικών (site-specific) εργαστηρίων και διερευνητικών ομαδικών συναντήσεων, στο Ινστιτούτο Σύρου στις Κυκλάδες. Οι SoundMeetings συγκροτούν εργαστήρια και προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών γύρω από τρεις ευρείες θεματικές και τις μεταξύ τους διασταυρώσεις: τον αυτοσχεδιασμό, τη σύνθεση, τον ηχητικό σχεδιασμό και τις ηχογραφήσεις πεδίου (fieldrecordings).

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*