Στη Νάξο το 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Πολιτισμού (όλες οι εκδηλώσεις)

Newsroom
07/09/2020 23:26
 
 
 

 

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκινούν στη Νάξο οι εκδηλώσεις του πρώτου Φεστιβάλ Μεσογειακού Πολιτισμού στις Κυκλάδες, τελούμενο υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνδιοργάνωση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Συνέργειες Πολιτισμού” και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Με βασικές πηγές έκφρασης την πολιτιστική πολυμορφία και τον διαπολιτισμικό διάλογο, το Φεστιβάλ αποπειράται – μέσω παράλληλων εκδηλώσεων, Προβολών Ταινιών Μικρού Μήκους, Εκθέσεων Φωτογραφίας και Γλυπτικής, Μουσικών και Θεατρικών Δρώμενων – να αναδείξει τις σύγχρονες κοινωνικές, γεωπολιτικές και κλιματικές προκλήσεις του μεσογειακού χώρου.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να προβάλλει τις κοινές πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη και τον γόνιμο διάλογο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2020 με ελεύθερη είσοδο, στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού Επιτόπιου Μουσείου και στην Πλατεία Μητρόπολης της χώρας της Νάξου.

H διεξαγωγή των εκδηλώσεων στους ως άνω χώρους συμβάλλει ουσιαστικά στην αστική αναζωογόνηση της περιοχής της Γρόττας, εκεί όπου βρισκόταν η Μυκηναϊκή πόλη της Νάξου, μια από τις πιο σημαντικές του Αιγαίου.

Η Νάξος, με δεδομένη τη γεωγραφική της θέση στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, κατέχει ένα έντονο πολιτισμικό στίγμα στη Μεσόγειο. Η ίδρυση της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών το 1670, αποτέλεσε το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Δικαίως λοιπόν επικαλείται τη ρήση που της αποδίδεται σήμερα: “ Όλος ο κόσμος σε ένα νησί ”.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κώστας Θεωνάς

Παράλληλες εκδηλώσεις

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

16 – 22 / 9, ώρα 20.00 – 23.00
Αμφιθέατρο Επιτόπιου Μουσείου

Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα για τη Μεσόγειο με ταινίες που αναδεικνύουν και σκιαγραφούν τις σύγχρονες τάσεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ίδιες τις κοινωνίες, ως μια μικρογραφία μιας πολυπολιτισμικής πραγματικότητας. Η κινηματογραφική αυτή ματιά, κυρίως από Έλληνες σκηνοθέτες, αποτελεί το πρώτο μόνο βήμα των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τη θεματολογία του σύγχρονου μεσογειακού κινηματογράφου.

Σκηνοθέτες: Δημήτρης Αγγελίδης, Γιώργος Αγγελόπουλος, Άρτεμις Αναστασιάδου, Κώστας Γεραμπίνης, Σπύρος Γρατσίας, Ισμήνη Δασκαρόλη, Γιάννης Ζαφείρης, Kάλλι Ζήφου, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Μαρία Λάφη, Μιχάλης Λυγκιάρης, Βίκυ Μαρκολέφα & Bastian Fischer, Δημήτρης Μανιώρος, Δημήτρης Νάκος, Στέργιος Ντινόπουλος, Νατάσσα Ξύδη, Βίβιαν Παπαγεωργίου, Αντώνης Ροζάκης, Χάρης Σταθόπουλος, Αντώνης Σωτηρόπουλος, Στάμος Τσάμης, Μιχάλης Φελάνης, Bastian Fischer – Jim Croft, Αλέξανδρος Χαντζής.

Επιμέλεια: Κώστας Θεωνάς & Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΜΕ ΝΑΞΙΑΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

16 – 22 / 9, ώρα 20.00 – 23.00
Πλατεία Μητρόπολης

Στη Μεσογειακή παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων, η χρήση του μαρμάρου στην Τέχνη, την Αρχιτεκτονική και σε πολλές άλλες χρήσεις είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Στον Ελλαδικό χώρο όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, το μάρμαρο αποτελεί το κύριο υλικό της γλυπτικής. Η διοργάνωση του Συμποσίου Γλυπτικής με Ναξιακό Μάρμαρο τα τρία τελευταία χρόνια από την Κυκλαδία, έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τον Δαμαλά της ορεινής Νάξου, επιχειρεί να συνδέσει την πλούσια αρχαϊκή παράδοση της περιοχής με την σύγχρονη τέχνη και να θέσει τις βάσεις για ένα θεσμό που θα αποτελέσει πόλο έλξης δημιουργικών δυνάμεων στον χώρο της μαρμαρογλυπτικής. Στην υπαίθρια αυτή έκθεση γλυπτών του Φεστιβάλ παρουσιάζεται ένα δείγμα της δουλειάς που έγινε το 2019. Παράλληλα με την έκθεση θα υπάρξει προβολή φωτογραφιών του Necmi Aydin Sahtariadis, που καταγράφει με το φακό του στιγμές δημιουργίας των έργων γλυπτικής από τους καλλιτέχνες.

Καλλιτέχνες: Δημήτρης Βάρσος, Πέτρος Δριτσώνας, Tom Von Kaenel, Μαρία Δήμητρα Μουρτζίνη, ‘Ολγα Πλαστήρα, Χρήστος Ρηγανάς. Επιμέλεια: Δημήτρης Βάρσος

ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Μουσικές από την Ανατολική Μεσόγειο
Τετάρτη 16/9, ώρα 21.00 – 22.30
Αμφιθέατρο Επιτόπιου Μουσείου

Η μουσική ατμόσφαιρα μας καλεί να ταξιδέψουμε σε παλαιινές και μακρινές μελωδίες. Τα μέλη του συγκροτήματος εστιάζουν στην μελέτη μουσικών ιδιωμάτων, στις μουσικές εκφράσεις και την παραδοσιακή μουσική της ανατολικής μεσογείου γενικότερα. Με όχημα το μαγικό μουσικό χαλί, ταξιδεύουμε σε μέρη πέρα από ερήμους, λόφους και εύφορες κοιλάδες, άλλοτε της Ασίας, άλλοτε της Αφρικής και άλλοτε πάλι του δικού μας Αιγαίου.

Μουσικο-αφηγηματική Παράσταση
Ιστορίες Καταμεσής της Γης
Κυριακή 20/9, ώρα 19.30 – 20.30
Αμφιθέατρο Επιτόπιου Μουσείου

Η Μεσόγειος είναι μία λεκάνη γεμάτη νερό, το οποίο πότε φουσκώνει και ανασηκώνεται καλύπτοντας τόπους παλιούς, πότε στερεύει τόσο φανερώνοντας μονοπάτια κρυφά μεταξύ στεριών, που ενώνονται στα βάθη των πελάγων. Η Θάλασσα της Μεσογείου είναι ένας μεγάλος ανοιχτός δρόμος, όπου ιστορίες ταξιδεύουν μαζί με τους ανθρώπους, γιατί στον άνθρωπο αρέσει να μεταφέρει μέσα από ιστορίες την εμπειρία του στη ζωή. Ας ταξιδέψουμε κι εμείς με το ίχνος των ιστοριών και της μουσικής για να αισθανθούμε την ατμόσφαιρα του χώρου αυτού. Αφήγηση ιστοριών και μουσική από την ομάδα Floating Plains.

Επιμέλεια: Κυκλαδία

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Πέμπτη 17/9, ώρα 20.00 – 21.00 Σάββατο 19/9, ώρα 20.00 – 20.30
Αμφιθέατρο Επιτόπιου Μουσείου

Ενδεικτικά αποσπάσματα από κείμενα γνωστά και άγνωστα σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων χωρών της Μεσογείου. Ομοιότητες και διαφορές, με Θέα στη Μεσόγειο, θα αποκαλυφθούν στους θεατές μέσα από τα θεατροποιημένα αναλόγια της Ομάδας του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βασαλάκης, Ευαγγελία Γατσωτή, Ματθαίος Ελευθερίου, Στέφανος Κορρές, Αγγελική Πότση, Άννα Ραγκούση

Επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου – Εικαστική Επιμέλεια: Κική Ημέλλου

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: »Mediterranean Flux»

16 – 22 / 9, ώρα 20.00 – 23.00
Πνευματικό Κέντρο Μητρόπολης

Το φωτογραφικό αφιέρωμα επιχειρεί μέσω μιας πολυπολιτισμικής προσέγγισης την αναζήτηση κοινών τόπων. Μια εικαστική περιήγηση με διεισδυτικό βλέμμα και αφοπλιστικές εικόνες που αποτυπώνουν πρόσωπα, συναισθήματα και ποιητικές στιγμές από τις χώρες της Μεσογείου.

Καλλιτέχνες: Νικόλας Βεντουράκης, Θανάσης Γάτος, Αλέξανδρος Γεωργίου, David Galljard, Χριστόφορος Δουλγέρης, Απόστολος Ζερδεβάς, Georges Salameh, Μαρίνος Τσαγκαράκης, Χάρης Μασούρας, Ελένη Μουζακίτη, Γεωργία Κοτρέτσος, Παναγιώτης Λάμπρου, Δανάη Παναγιωτίδη , Μυρτώ Παπαδοπούλου,Έλενα Πόκα, Βασίλης Πουλαρίκας, Φίλιπ Τσιάρας, Παύλος Φυσάκης, Πάνος Χαραλαμπίδης – Μαίρη Χαιρετάκη, Γιάννης Χατζηασλάνης.
Επιμέλεια: Χριστόφορος Δουλγέρης

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 19 /9, ώρα 20.30 – 23.00
Πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης

Στo πλαίσιo του Φεστιβάλ και κατά την διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο »Mediterranean Flux», οι συμμετέχοντες εικαστικοί θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τα μυστικά τους γύρω από το φωτογραφικό τους έργο και θα μιλήσουν για τα νέα σχέδια και έργα τους σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό στο χώρο της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανονισμοί.

Συμμετέχουν: Χριστόφορος Δουλγέρης, Γεωργία Κοτρέτσος, Παναγιώτης Λάμπρου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Georges Salameh.

(Visited 1.109 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.