Δημοπρατούνται οι ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή του πολιτιστικού κεφαλαίου της Μυκόνου

Newsroom
26/10/2020 15:01
 
 
 

 

Καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, εκδηλώσεων, δρώμενων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνολικά του πολιτιστικού κεφαλαίου της αποκτά η Μύκονος, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» προέβη στην προέγκριση δημοπράτησης του έργου «Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Μυκόνου», συνολικού προϋπολογισμού 339.034 ευρώ και επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 150.000 ευρώ.

Το έργο, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας» του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Αφορά στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στη διάθεση εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με στόχο την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Μυκόνου και της Δήλου.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανάπτυξη των παρακάτω εφαρμογών:
(α) Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας “Mykonos AR Augmented Reality”, η οποία θα συνδυάζει την πραγματική και την εικονική περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία του νησιού (κυκλαδίτικα σπίτια με αρχιτεκτονικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, Κάτω Μύλοι, κ.α.), έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει μια βελτιωμένη εμπειρία ξενάγησης χωρίς τη βοήθεια ξεναγού.

(β) Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας “Mykonos Giants Hunt”, η οποία περιλαμβάνει ένα ψηφιακό παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας, που θα βασίζεται στον αρχαιοελληνικό μύθο της εξόντωσης των τελευταίων τιτάνιων Γιγάντων από τον Ηρακλή στο νησί της Μυκόνου. Ο επισκέπτης θα μπορεί «κατεβάζοντας» την εφαρμογή στο κινητό του, να μπαίνει στην θέση του Ηρακλή σε ένα εικονικό κυνήγι γιγάντων στο νησί ώστε να τους εξοντώσει.

(γ) Εφαρμογή 3D παιχνιδιού “Gaming Delos: the myths”, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις μυθολογικές ιστορίες που συνδέονται με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου και έχει ως στόχο την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων (π.χ. ο Ναός του Απόλλωνα, οι Κολοσσικοί Λέοντες από το Άνδηρο των Λεόντων της Δήλου, τo Μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος, κ.α.).

Εκτός του παραπάνω έργου, με απόφαση του Περιφερειάρχη έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», άλλα 9 έργα, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.207.300€ (συμπεριλαμβανομένης της Μυκόνου). Τα έργα αυτά αφορούν στο σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων αλλά και ειδικότερα στα νησιά Σύρος, Κέα, Αμοργός, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος. Άνδρος και Κύθνος.

Δικαιούχοι των έργων είναι οι αντίστοιχοι Δήμοι και η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία λόγω αρμοδιότητας έχει την ευθύνη για τη συγγραφή και την τεκμηρίωση των κειμένων για τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς και για τον έλεγχο του απαραίτητου έγγραφου, έντυπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, απαραίτητου για την υλοποίηση των έργων.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*