Δήλος: Η Παλαίστρα του Γρανίτη «παλεύει» να νικήσει την φθορά του χρόνου

Newsroom
08/01/2021 15:17
 
 
 

Ένα ακόμη σπουδαίο μνημείο της Δήλου, η λεγόμενη Παλαίστρα του Γρανίτη, παίρνει τον δρόμο της αναστήλωσης.

Πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την μελέτη αναστήλωσης του εμβληματικού αυτού μνημείου, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να ξεκινά τις εργασίες, οι οποίες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ – Επιχ. Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία με την Πράξη «Δήλος – ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο».


Μέσω των προγραμματισμένων επεμβάσεων, μεταξύ άλλων, θα αναστηλωθούν οι κιονοστοιχίες της Βόρειας Στοάς και του Περιστυλίου με τους αυθεντικούς εντυπωσιακούς γρανιτένιους κίονες που βρίσκονται στον χώρο.

Με το πέρας των εργασιών, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την περιήγηση σε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια της Δήλου, μέσα στο οποίο θα μπορούν να οργανώνονται και εκδηλώσεις πολιτισμού.


Η Παλαίστρα του Γρανίτη

Χρονολογείται την περίοδο 150-125 π.Χ. και λόγω της αρχιτεκτονικής του μορφής πιστεύεται ότι λειτούργησε ως παλαίστρα.


Οι παλαίστρες κατά την αρχαιότητα ήταν σχολεία φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης των νέων στην φιλοσοφία και την ρητορική, ενώ παράλληλα αποτελούσαν χώρους συνάντησης για συζήτηση εν γένει για τον ανδρικό πληθυσμό.

Στο κέντρο του κτηρίου δεσπόζει μία μεγάλη ορθογώνια αυλή (περ. 280 τ.μ.), η οποία περιβάλλεται από στοές και δωμάτια ποικίλων χρήσεων. Τα 2/3 της αυλής καταλαμβάνει τετράγωνη τετράχωρη δεξαμενή.

Το εντυπωσιακό σε μέγεθος συγκρότημα (1900 τ.μ.) διατηρεί σχεδόν όλο το ύψος του ισόγειου επιπέδου του και έχει απωλέσει τον όροφο στον οποίο οδηγούσε κτιστή κλίμακα.



(Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων)

(Visited 475 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*