27 Μαρτίου 2021: Διαδικτυακός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (δείτε το πρόγραμμα)

Newsroom
18/03/2021 4:46
  •  
  •  
  •  

 

Με μικρά θεατρικά στιγμιότυπα και μικρούς μονολόγους από δουλειές που ετοίμασαν 15 θεατρικές ομάδες της θα γιορτάσει η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου.

Τιμώντας, παράλληλα και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Θέατρο, Ταξίδι, Ελευθερία», με την ευχή «η τρέχουσα ασυμβίβαστη κατάσταση με την πανδημία να περάσει σύντομα και του χρόνου να γιορτάσουμε την ημέρα αυτή όλοι μαζί υγιείς σε ένα από τα θέατρα του Αιγαίου».

Πρόγραμμα Εορτασμού:

*Χαιρετισμός Στέλιος Μάρκου (Προέδρου Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου).

*Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2021 (το μήνυμα έχει γράψει η Hellen Mirren από το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαβάζει η Μιρέλλα Ναυπλιώτη από τον Θεατρικό Όμιλο Νάξου «Ο Διόνυσος»).

1.«Θεατρικές εντυπώσεις» της Βισουάβα Σιμπόρσκα με το Στέλιο Μάρκου (Θεατρική Ομάδα Σάμου).

2. «Ανάγνωση επιστολών προς τον Εμμανουήλ Ξάνθο» με τους Θοδωρή Μανιώτη και Φλώρα Καμπόσου (Θεατρική Ομάδα Πάτμου).

3. «Σκηνές από την ζωή της Μαντώς Μαυρογένους» με τις Αγλαΐα Παρασκευά (Μαντώ Μαυρογένους) και Κατερίνα Καννά (Ειρήνη Μαυρογένους).
Επιμέλεια: Αφροδίτη Βαζάκα. Οργάνωση: Γιώργος Γεμελιάρης (Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος Πάρου).

4. «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού με τους Βασίλη Κορτιάνο (Αφηγητής) , Μαργαρίτα Μαλαματένιου (Γυναίκα της Ζάκυθος) και Ελεάνα Σουλαντίκα (Μεσολογγίτισσα).
Α’ σχεδίασμα: Απόδοση από τους Υπαπαντή Ρούσσου , Φένια Θεοφίλου , Γωγώ Σωτηράκου , Στέλιο Ζουμή (Σκηνοθεσία: Υπαπαντή Ρούσσου. Κιθάρα: Φένια Θεοφίλου. Τεχνική Υποστήριξη: Εμμανουέλα Παντελαίου , Παναγιώτης Μενέγος (Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου).

5. «Φιλιώ Χαιδεμένου» της Φιλιώς Χαιδεμένου με την Ελένη Πολυκανδρίτη (Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργιάδου. Το κείμενο είναι βασισμένο στο βιβλίο «Γιαγιά Φιλιώ, η Μικρασιάτισσα» διασκευασμένο από την Άνδρη Θεοδώτου – Θεατρική Ομάδα «Θεατροποιείο» Τήνου).

6. «Σώπα μη μιλάς» του Αζίν Νεσίν με τους Φάνια Βαλάση (ΠασπARTού), Κατερίνα Κομνηνάκα (Άστεγοι), Μάριος Σπανός (ΦΟΜ), Θέμης Χατζηλάμπρου (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης). Σκηνοθεσία: Φάνια Βαλάση – Συνεργασία θεατρικών ομάδων Μυτιλήνης).

7. «Χριστόφορος Κολόμβος» του Νίκου Καζαντζάκη με το Μανώλη Τσιρακάκη (Σκηνοθεσία: Γιάννη φλώρου, Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης»).

8. «Γράμματα στον Ωκεανό» με τους Ελευθερία Μπαρμπαρήγου και Χάρη Αργυρό (Επιμέλεια: Γιώργος Γεμελιάρης, Οργάνωση: Ανθούλα Θεοδωράκου, Δραματοποιημένη ανάγνωση κειμένου από γράμματα των ναυτικών της Νάουσας που είχαν «μπαρκάρει» – Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Γυναικών Νάουσα Πάρου).

9. «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη με το Γιώργο Μαγκανιώτη (Λαϊκή Σκηνή Άνδρου).

10. «Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο» από το έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις» με το Μιχάλη Αλαχούζο (Θεατρική Ομάδα Καλύμνου).

11. «Ο Πανταζής λέει ένα ανέκδοτο « από το έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις» με το Χρίστο Μαλακό (Θεατρική ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι»).

12. «Μικρή αγγελία» του Περικλή Κοροβέση με τη Μαρία Σταματέλου (Θεατρική Ομάδα Σάμου).

13. «Τώρα μάλιστα!!!» του Γιώργου Μεσολογγίτη με τους Νατάσα Παράσχου και Κώστα Παγώνη (Σκηνοθεσία: Γιώργου Μεσολογγίτη – Θεατρικός Όμιλος Νάξου « Ο Διόνυσος»).

14. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» από το θεατρικό έργο του Αντώνη Κρόμπα «Μία από τα γίδια» με τους Γιώργο Καριακλή και Θανάση Τζάνερο, συμμετέχει ο Παναγιώτης Καραφιλίππου. Διασκευή κειμένου: Θανάσης Τζάνερος και Γιώργος Καριακλής (Λαϊκή Σκηνή ΜΕΑΣ «Λήμνος»).

15. «Η πείνα και η δίψα» του Ευγένιου Ιονέσκο με τον Παναγιώτη Πλυτά. Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργιάδου (Θεατρική Ομάδα « Θεατροποιείο» Τήνου).

16. «Ελευθερία» του Γιάννη Ρίτσου με τη Μαίρη Γιαννίκη (Θεατρική Ομάδα ‘’Θεωρείο’’ Ωρίωνα Ρόδου).

17. «Αλλά τα βράδια…» του Τάσου Λειβαδίτη με το Γιάννη Δεσύπρη (Θεατρική Ομάδα Σουρής Σύρου).

Το αφιέρωμα επενδύει μουσικά με φλάουτο η Αφροδίτη Μπαζάκα (Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος Πάρου).

Επιμέλεια Δράσης : Ελένη Τσιγιάννη (ΜΕΑΣ Λήμνος) και Δημήτρης Βαμβακούσης (ΑΠΟΛΛΩΝ Σύρου)

(Visited 33 times, 1 visits today)