«Το Αρχιπέλαγος φλέγεται»: Εγκαίνια στη Μύκονο από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού

Newsroom
05/08/2021 11:11
 
 
 

 

Στοιχεία και μαρτυρίες από την προεπαναστατική ιστορία των Κυκλάδων μέχρι και την Επανάσταση, καθώς και την εξέλιξη του Αγώνα της απελευθέρωσης, τον χαρακτήρα των Κυκλαδιτών και το όραμά τους για μια ελεύθερη πατρίδα παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Το αρχιπέλαγος φλέγεται», που διοργανώνει ο Δήμος Μυκόνου με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί η κυρίαρχη αναφορά που γίνεται στην ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, την Bella Greca, που αποτελεί την προσωποποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα με τη διάθεση του συνόλου της μεγάλης οικογενειακής της περιουσίας και την προσωπική της συμμετοχής στον Αγώνα.


Την σπονδυλωτή έκθεση (η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821), εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου.

Επίσης, τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Σύρου-Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’, η Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Κατερίνα Μονογιού και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.


Των εγκαινίων προηγήθηκε επίσκεψη και αυτοψία στο έργο ανάδειξης του Κάστρου της Μυκόνου, όπου φιλοξενείται παράλληλα και μία ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Το Νησί που Μάγεψε τον Κόσμο-Η Μύκονος του ’50», του διεθνούς φήμης Αμερικανού φωτογράφου RobertMcCabe, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς, τόνισε:

«Η Μύκονος είναι πλέον πρωταγωνιστής και στον Πολιτισμό. Είναι μία ιδιαίτερη μέρα για το νησί και την πολιτιστική του ταυτότητα, καθώς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου εγκαινίασε τη μοναδική αυτή έκθεση, “Το αρχιπέλαγος φλέγεται”. Δυστυχώς η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, έπρεπε εσπευσμένα να επιστρέψει στην Αθήνα, λόγω των δυσάρεστων γεγονότων, όσον αφορά στις πυρκαγιές στην Αττική.

Μία έκθεση που πραγματοποιεί ο Δήμος με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Υπουργείου Πολιτισμού και με την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που αποτελεί μία ευκαιρία να επανασυστήσουμε τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μία εξαιρετικά γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί επενδύουμε στην ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μας. Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη έκθεση, η έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου ελληνιστή φωτογράφου RobertMcCabe, η στήριξη του έργου της αρχαιολογίας στη Δήλο, αποτελούν πράξεις ενίσχυσης της τοπικής μας ταυτότητας.

Όπως έχω επισημάνει κι άλλες φορές, αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας είναι να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να προβάλουμε οτιδήποτε σηματοδοτεί την παράδοση και την ιστορία στο νησί μας. Αξίζει να σημειωθεί, πως η περαιτέρω ανάδειξη της νήσου Δήλου, η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου και η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Χώρας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας.

Όταν γνωρίζεις την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου σίγουρα τον εκτιμάς και τον αγαπάς περισσότερο είτε ως ντόπιος, είτε ως επισκέπτης».

(Visited 97 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*