«Ρεμπώτικα» στον Πύργο Μπαζαίου: Όταν το ρεμπέτικο συναντά τον Ρεμπώ

Newsroom
09/08/2021 12:06
 
 
 

Βασισμένη στη νέα δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο «Ρεμπώτικα» είναι η μουσική παράσταση που θα παρουσιάσουν οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, προτείνοντας τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου 2021.

Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερ-λαίν, μέσα από την οποία ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης.

Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τους οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μια περιγραφή, αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων.

Το άλμπουμ «Ρεμπώτικα» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2021 από τη Μικρή Άρκτο. Βασικός άξονας του δίσκου είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πενταετούς σχέσης τους μέσα από 9 επιστολές τους που μεταλλάχθηκαν σε 9 ρεμπώτικα τραγούδια: από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη του 1871 που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πωλ Βερλαίν, που ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και το χωρισμό τους.

Ο Παντελής και ο Μιχάλης Καλογεράκης απαγγέλουν και ερμηνεύουν άλλοτε ρεμπέτικα τραγούδια κι άλλοτε τις επιστολές των δυο ποιητών. Η συμμετοχή της Λένας Κιτσοπούλου στο άλμπουμ, αλλά και στην παράσταση, μας προδιαθέτει για ένα ταξίδι στο κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού όπως η ίδια γνωρίζει κάθε φορά που ερμηνεύει.

Αποτέλεσμα αυτού, να φτάνει η στιγμή όπου ο λόγος που απαγγέλλεται, με τον λόγο που τραγουδιέται να δένεται αρμονικά και να προσφέρει ένα ακουστικό πλούτο, με αρώματα ποίησης και ρεμπέτικου. Μοιραία λοιπόν προκύπτουν τα Ρεμπώτικα, μία συνομιλία της θυελλώδους αυτής σχέσης και του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Σταθμοί της παράστασης αυτής είναι τα ρεμπέτικα τραγούδια όπως:
Λόγια ανταλλάξαμε βαριά (Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μουσική: Τώνης Μαρούδας), Η Καταιγίδα (Στίχοι, μουσική: Τόλης Χάρμας), Ο Αντώνης ο Βαρκάρης (Στίχοι: Οικονόμου Πιπίτσα, μουσική: Περιστέρης Σπύρος), Το Παλιόπαιδο (Στίχοι: Σωτηρία Μπέλλου, μουσική: Γαβριήλ Μαρίνος), Μονά ζυγά (Στίχοι: Δημήτρης Γιαν-νουκάκης, μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ), Θα φύγω, θα με χάσεις (Στίχοι, μουσική: Γιώργος Μητσάκης).

Επίσης η παράσταση ολοκληρώνεται και με τα μελοποιημένα τραγούδια από τη δισκογραφία τους Κάτι παράξενο και Προσωπικό.

Τους συνοδεύουν οι μουσικοί Στράτος Γκρίντζαλης (μπουζούκι, μαντολίνο) και Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο, πιάνο).

 

Info

Ρεμπώτικα

Πού: Πύργος Μπαζαίου, Νάξος

Πότε: Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 / Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμή εισιτηρίου: 15€

Διάθεση εισιτηρίων: Πύργος Μπαζαίου (μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου), 12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού, τηλ. 22850-31402

Ε-mail: naxosculture@gmail.com

Σχετικά links: www.bazeostower.gr, www.naxosfestival.gr

*Όλες οι εκδηλώσεις του ΦΝ πραγματοποιούνται τηρώντας τα μέτρα και τις συστάσεις που εξακολουθούν να ισχύουν για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19 και την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου, ελπίζοντας σε ένα ασφαλές και ανέφελο καλοκαίρι για όλους.

(Visited 251 times, 1 visits today)