Σύρος: Διήμερο εργαστηριακό σεμινάριο για θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Newsroom
26/10/2021 10:54
 
 
 

Το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Νοεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί στη Σύρο (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης- Αίθουσα «Ρίτσου») το εξειδικευμένο Σεμινάριο/Εργαστήριο, με τίτλο «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες – εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».

Το σεμινάριο συνδιοργανώνουν, υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α., η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στις Κυκλάδες», μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής. Η Δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, και τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Σύρου.

Σε αυτό θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μπορούν να συμμετέχουν: Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικούς Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, φυσικοί, χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.

Η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα), λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων, οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο link https://ndt.uniwa.gr/seminaria/ στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθίσταται πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν στην μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικεί προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού.

Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου( ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA κ.ά.) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO, ICOMOS,ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση: euromed.greece@gmail.com, 6974881944 – Kώστας Σκριάπας).

(Visited 147 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*