Σύρος: Ξεκίνησε το σεμινάριο ανάδειξη-ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές τεχνικές

Newsroom
07/11/2021 00:13
 
 
 

Σε κλίμα συγκίνησης και με κάθε λαμπρότητα ξεκίνησε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης το στοχευμένο σεμινάριο/εργαστήριο με τίτλο «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες – εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».

Την υποδοχή των εκπαιδευτών και των εκπαιδευόμενων στους εξαιρετικούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου έκανε, εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων και Μέλος ΔΣ του ΚΕΚ κ. Στέλιος Μπρίγγος, ενώ από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης (που φιλοξενεί τις εργασίες του σεμιναρίου) έκανε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Παιδείας κ. Ειρήνη Δράκου.

Επίσης, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Κώστας Σκριάπας («Περραιβία») και Θεόδωρος Γκανέτσος (ΠΑΔΑ), ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Δημήτριος Τσελές, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Διευθυντής του έργου e RA.

Οι κ.κ. Γκανέτσος και Σκριάπας τόνισαν:
«Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου( ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών ( UNESCO, ICOMOS,ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπρίγγος Στέλιος επισήμανε:
«Με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την Αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στη μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές. Ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις Επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού».

Υπενθυμίζεται ότι το σεμινάριο συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στις Κυκλάδες», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής.

Το σεμινάριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπαιδεύοντας επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και στη Ρόδο στις 23-24/10/2021 με μεγάλη επιτυχία, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου- Διεύθυνση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσων-Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης.

(Visited 217 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*