VIDEO-Ν. Λεβογιάννης: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Άνθιμος Γ΄ Χωριανόπουλος είχε μόνο ένα επίθετο και κατάγεται από τη Νάξο

Newsroom
17/03/2022 21:59
 
 
 

 

Για τα …τρία επώνυμα του Νάξιου από την Κωμιακή Οικουμενικού Πατριάρχη Άνθιμου Γ΄ Χωριανόπουλου κατά τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Τουμπακάρη, μίλησε στο naxostimes.gr ο Φιλόλογος, Συγγραφέας και πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης.

Όπως είπε, αποτελεί επιστημονικό παράδοξο, η …ανακάλυψη από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Τουμπακάρη τριών επωνύμων του Οικουμενικού Πατριάρχη Άνθιμου Γ΄ Χωριανόπουλου. «Από το 2006 μέχρι το 2021 έχει ανακαλύψει τα εξής επώνυμα του Πατριάρχη : Βδελλάς, Κονδύλης και Αριστειάδης. Με μεγάλη άνεση και χωρίς καν να αισθάνεται την ανάγκη στοιχειώδους αιτιολόγησης των αστοχιών του, ακυρώνει το προηγούμενο επώνυμο που ανακαλύπτει και προχωρεί στο επόμενο. Επιστημονική παραδοξολογία; κενολογία; Ό,τι κι αν είναι η περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι αυτή η περίεργη επιμονή του στόχο έχει την απαξίωση της πλούσιας επιστημονικής έρευνας που υπάρχει ως προς την εκ Νάξου καταγωγή του, αλλά και της ισχυρότατης παράδοσης στην Κωμιακή ως προς το επώνυμό του «Χωριανόπουλος» τόνισε.

Ο κ. Λεβογιάννης σημείωσε ότι η εκ Νάξου καταγωγή του Πατριάρχη δεν είναι εύκολο να αμφισβητηθεί, καθότι αναφέρεται από όλους του βιογράφους του, Ναξίους και μη, ενώ ήταν χαραγμένη και σε επιγραφές σε υπέρθυρα ναών της Σμύρνης, που δεν διασώζονται σήμερα, αλλά είναι καταγραμμένες σε πλήθος πηγές (βιβλία και περιοδικά).

«Η αλλαγή των επωνύμων ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, για εκείνους που ταξίδευαν στη Μ. Ασία, για να δουλέψουν εποχιακά ή και να μείνουν μόνιμα εκεί, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με τις τουρκικές αρχές. Διάλεγαν συνήθως επώνυμα με χαρακτηριστικά συνήθη στα τοπικά επώνυμα, όπως οι καταλήξεις -άδης, -ίδης, προκειμένου να μην προκαλούν υποψίες στις τουρκικές αρχές ως προς την εθνικότητα και την προέλευσή τους. Σε άρθρο του ο Σμυρνιός συγγραφέας Ν.Κ.Χ΄΄Κωστής (Χατζηκωστής) στο εβδομαδιαίο θρησκευτικό περιοδικό της Σμύρνης «Ιερός Πολύκαρπος» τχ. 139/30.11.1913, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής για τον μητροπολίτη Σμύρνης Άνθιμο και το επώνυμο του αδελφού του: «Άνθιμος Α΄. Ήτο Νάξος την πατρίδα, υιός Ιωάννου καταγομένου εκ Πελοποννήσου κατά τον Βυζάντιον και Μαρίας. Το όνομα του πατρός γινώσκομεν εκ του ότι ο αδελφός του Ανθίμου εκαλείτο Νικόλαος Ιωάννου (μετονομασθείς ύστερον εις Αριστειάδην και αποθ. 1853)» σημείωσε ο κ. Λεβογιάννης και κατέληξε:

«Τα τρία «Επώνυμα»- εφεύρεση του κ. Τουμπακάρη – διαψεύδονται από την ίδια την έρευνα και τις γραπτές πηγές και παραμένει ισχυρότατη η παράδοση ως προς το πραγματικό επώνυμό του Πατριάρχη «Άνθιμος Γ΄ Χωριανόπουλος» και κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής του πέφτει στο κενό».

(Visited 376 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*