«Εκτός» Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας ο Συριανός ΑμΕΑ αθλητής Νίκος Ρούσσος: «Θέλουμε κι εμείς να τρέξουμε με τον τρόπο που μπορούμε»

Newsroom
10/11/2022 18:25
 
 
 

 

Πικρία, αλλά και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των αθλητών ΑμΕΑ, οι οποίοι σκόπευαν να τρέξουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με τα χειρήλατα αμαξίδια τους, καθώς η διοργάνωση ακύρωσε τις συμμετοχές τους για «λόγους ασφαλείας».

Πρόκειται για τους αθλητές Κατερίνα Σαράντη, Άλεξ Φερέτο και Νίκο Ρούσσο από τη Σύρο, που δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη γραμμή εκκίνησης όπως έκαναν προηγούμενες χρονιές, γιατί η συγκεκριμένη κατηγορία αμαξιδίων που χρησιμοποιούν «μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 30km, γεγονός που στη συγκεκριμένη διαδρομή (σ.σ. τον αγώνα των 42 χλμ.)», επομένως «καθιστά αδύνατη τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για όλους τους συμμετέχοντες δρομείς»!

Τουλάχιστον, αυτός είναι ο λόγος του αποκλεισμού τους, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο ΣΕΓΑΣ και η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με την οποία θέλησαν να αιτιολογήσουν (ανεπιτυχώς) την απόφαση της διοργανώτριας αρχής του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Ποια είναι όμως η οπτική των αθλητών αυτών, που βιώνουν έναν ιδιότυπο ρατσισμό, μιας κι αφενός η δήθεν επικινδυνότητα των αμαξιδίων τους έχει αποδειχτεί και στην πράξη ότι δεν υφίσταται κι αφετέρου η διοργάνωση του Μαραθωνίου επιτρέπει μονάχα τη συμμετοχή ανάπηρων με συνοδεία; Το naxostimes.gr μίλησε με τον Συριανό αθλητή ΑμεΑ του Παναθηναϊκού Νίκο Ρούσσο, ο οποίος φέτος θα έτρεχε για 3η φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο.

ΕΡ: Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια αναστάτωση ανάμεσα στους αθλητές ΑμΕΑ του φετινού Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας που θα έπαιρναν μέρος με χειρήλατα αμαξίδια , γιατί η διοργάνωση αποφάσισε να ακυρώσει τις συμμετοχές τους «για λόγους ασφαλείας». Θα θέλατε να μας πείτε τι ακριβώς έχει συμβεί;
Νίκος Ρούσσος: Πριν από μία περίπου εβδομάδα με πήραν τηλέφωνο από τον Μαραθώνιο και μου είπαν πως δεν μπορώ να τρέξω στα 42 χλμ. γιατί οι διαβάσεις θα είναι ανοιχτές (ενώ τις προηγούμενες φορές δεν ήταν) και θα υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια τη δική μας και των άλλων δρομέων. Ωστόσο, επιτρέπουν τα αμαξίδια με συνοδό, δηλαδή ακυρώνουν τα ανάπηρα άτομα τα οποία είναι αυτόνομα!

ΕΡ: Σας προσφέρθηκε κάποια εναλλακτική πρόταση από τη διοργανώτρια αρχή και ποια ήταν η δική σας απάντηση;
Ν.Ρ.: Η εναλλακτική πρόταση που μου έκαναν ήταν να τρέξω στα 5 ή 10 χλμ. Και ρωτάω εγώ τώρα: Εκεί οι διαβάσεις δεν είναι ανοιχτές; Εκεί δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος από τους τόσους δρομείς; Η απάντησή μου ήταν αρνητική κι όταν είπα πως θα τρέξω στα 42χλμ., μου τόνισαν ότι η Αστυνομία έχει εντολή να απομακρύνει από τη διαδρομή τα χειρήλατα.

ΕΡ: Έχετε πάρει μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και προηγούμενες χρονιές, καθώς και σε άλλους, παρόμοιους αγώνες. Είχατε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο ή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό; Πώς θα χαρακτηρίζατε την τωρινή απόφαση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας;
Ν.Ρ.: Πριν από το 2019 πάλι δεν επέτρεπαν τα χειρήλατα και τα αγωνιστικά αμαξίδια. Αυτό άλλαξε με προσπάθειες χρόνων από τον Μάκη Καλαρά, ο οποίος είναι παραολυμπιονίκης. Σε κανένα άλλο δρομικό γεγονός δεν έχω αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα. Είμαστε κι εμείς πολίτες που επιθυμούμε να τρέξουμε με τον τρόπο που μπορούμε. Δεν κοιτάμε ούτε χρόνους, ούτε πρωτιές σε τέτοιους αγώνες, παρά μόνο τη συμμετοχή γιατί αυτό μας κάνει χαρούμενους!

ΕΡ: Ποια στάση θα κρατήσετε εσείς, αλλά και οι συναθλητές σας την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ώστε να στείλετε το δικό σας μήνυμα τόσο στη διοργανώτρια αρχή, στους υπόλοιπους αθλητές αλλά και σε όσους σας στηρίζουν;
Ν.Ρ.: Η αρχική σκέψη είναι να πάμε. Εγώ προσωπικά θα το αποφασίσω τελευταία στιγμή. Με έχει κουράσει πολύ αυτό που έχει συμβεί. Εδώ και μια εβδομάδα είμαι συνέχεια στα τηλέφωνα και κάθε συζήτηση γυρίζει γύρω από το Μαραθώνιο, ενώ έπρεπε να το περιμένουμε με ανυπομονησία και χαρά.

*Ο Νίκος Ρούσσος ζει, εργάζεται και προπονείται στη Σύρο. Είναι παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών. Είναι αθλητής ποδηλασίας και σκοποβολής ΑμΕΑ του Παναθηναϊκού.

(Visited 215 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*