Γιάννης Βουτσίνος (πρ. Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά): «Παλεύουμε για το καλύτερο στο χωριό μας»

giannis boytsinos
admin
22/05/2017 11:04
 
 
 

Μια νέα σελίδα στην τουριστική του ιστορία ανοίγει ο Γαλησσάς, ένα χωριό της Σύρου του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαθεν ήταν συνυφασμένη με τον τουρισμό.
Μιλώντας στο naxostimes.gr, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιάννης Βουτσίνος εξήγησε τους λόγους που η νέα γενιά των επιχειρηματιών του χωριού αποφάσισε να ακολουθήσει τις επιταγές του σύγχρονου τουριστικού marketing, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην προετοιμασία για την φετινή τουριστική περίοδο, αλλά και στον προγραμματισμό μικρών ή ακόμη και μεγαλύτερων έργων που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Γαλησσά.
Αναγνωρίζοντας ότι «είναι πολύ δύσκολοι καιροί για να βάζουμε υψηλούς στόχους», ο κ. Βουτσίνος δηλώνει ωστόσο ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Γαλησσάς, ζητώντας από τους πολίτες να δείξουν «τη δέουσα υπομονή στην κατάσταση και ανοχή στα λάθη τα οποία συμβαίνουν σε όσους παλεύουν με ζήλο για τον τόπο τους».

 

ΕΡ: Παρουσιάστηκε πρόσφατα η τουριστική ταυτότητα του Γαλησσά. Τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς αναμένεται να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του χωριού;
Γ.Β.: Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε το βήμα να μιλήσω για το χωριό μου, τον όμορφο Γαλησσά από το Naxos Times.
Η τουριστική ταυτότητα του Γαλησσά ξεκινάει με την απεικόνιση της πραγματικής ταυτότητας του Γαλησσά μέσα από ένα λογότυπο σε ελληνική και αγγλική εκδοχή, που κάνει διακριτό το χαρακτηριστικό ηλιοβασίλεμα, σε μπλε φόντο θάλασσας και ουρανού. Έτσι ακριβώς όπως το αντικρίζει όποιος αγναντεύει το πέλαγος από την παραλία μας.
Το σλόγκαν που συνοδεύει το σήμα είναι «Το ακρογιάλι της ζωής μας», κλείνοντας το μάτι στο αγνάντι από ένα απάγκιο ακρογιάλι, που κάνει τις στιγμές να «αργο-ΣΥΡΟ-νται», προσφέροντας ψυχική ηρεμία. Βλέποντας την ελκυστικότητα του Γαλησσά σαν μέρος της ελκυστικότητας του ίδιου του νησιού, θέλουμε να προσφέρουμε ένα συμπλήρωμα γαλάζιας ηρεμίας μετά την περιήγηση στην εντυπωσιακή Ερμούπολη.
Νιώσαμε ότι η εποχή της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος του χωριού έχει πια έρθει και συμβαδίζει με τη διαπιστωμένη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Έπρεπε λοιπόν να «τρέξουμε» στην ίδια ταχύτητα με αυτή στην οποία τρέχει πλέον η ίδια η Σύρος.

galissas logo 1

ΕΡ: Ανέκαθεν η επιχειρηματική δραστηριότητα του Γαλησσά ήταν συνυφασμένη με τον τουρισμό. Ωστόσο, βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα ακολουθούνται οι επιταγές του σύγχρονου τουριστικού marketing. Πού οφείλεται αυτή η «στροφή»;
Γ.Β.: Η νέα γενιά τοπικών επιχειρηματιών, ζώντας με όρους σύγχρονης εποχής, έβρισκε ότι ο αυτοπεριορισμός στις δάφνες του παρελθόντος έκανε ορατό το ενδεχόμενο να μπει η τουριστική κίνηση σε φθίνουσα πορεία, αφού ο Γαλησσά δεν θα ήταν διακριτός ανάμεσα στο υπόλοιπο συριανό τοπίο. Για τον λόγο αυτό, ξεκινήσαμε την προετοιμασία για τη φετινή τουριστική σεζόν, κατά τη διάρκεια της περσινής.
Σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, καταλήξαμε στην επιλογή του σήματος, γυρίσαμε το βίντεο, επεξεργαστήκαμε πλάνο δημόσιων δεσμεύσεων παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, ζητήσαμε και πήραμε βοήθεια από τους αποδήμους μας και εντοπίσαμε πιθανές νέες θεματικές «πηγές» εισροής τουριστών, κοιτώντας ακόμη και προς το εξωτερικό.
Τέλος, αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε ένα “storytelling” που υποστηρίζεται τόσο από την αναφορά του ονόματος του Γαλησσά στη Φραγκοσυριανή, όσο και τα απομεινάρια της αρχαίας Γαλησσού και το κατοχικό ιταλικό παρατηρητήριο του Γλάροντα, χωρίς να παραγνωρίζουμε το εντυπωσιακό εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου. Όλες αυτές οι μικρές θελκτικές ιστορίες διασχίζουν τις εποχές και συναντιούνται στο σήμερα. Γίνονται κομμάτια του τουριστικού μας προϊόντος, από κοινού με τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες και αποτελούν κριτήρια επιλογής του Γαλησσά από τον επισκέπτη.
Σε αυτή τη νέα σελίδα της τουριστικής μας ιστορίας, η πιο σημαντική μας ευρεσιτεχνία (η οποία αναδεικνύει ένα πνεύμα συνεργασίας επιχειρηματιών για την υλοποίηση ενός κοινού στόχου), είναι η απόφασή μας για χρήση των «εργαλείων» επικοινωνίας και marketing από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, με σεβασμό σε έναν ενιαίο κώδικα, αποδεκτό από όλους.
Το χαρακτηριστικό μότο μας είναι «ΜΑΖΙ σηκώνουμε την αυλαία πάνω από τον τόπο μας – ΜΑΖΙ σηκώνουμε ψηλότερα τον τόπο μας».

 

ΕΡ: Κάθε νέο εγχείρημα, έχει ανάγκη από σύμπνοια και ομοψυχία για να επιτύχει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύει κάτι τέτοιο ή συναντήσατε κάποιους ενδοιασμούς; Αν ναι, πώς καταφέρατε να τους κάμψετε;
Γ.Β.: Ας μην γελιόμαστε, κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Σε κάθε νέο εγχείρημα υπάρχουν ενδοιασμοί. Κάθε αλλαγή βρίσκει επιφυλακτικούς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες. Είναι απολύτως φυσιολογικό.
Παραδόξως στην περίπτωση μας οι επιχειρηματίες αγκάλιασαν την προσπάθεια η οποία να σημειωθεί ότι προσφέρεται χωρίς κανένα κόστος από απόδημο συμπολίτη μας. Υπάρχει μια πολύ καλή αλληλεπίδραση μεταξύ της Τοπικής Κοινότητας και των επιχειρηματιών της περιοχής.
Αν υπάρξουν ενδοιασμοί στην πορεία το εγχειρήματος θα αντιμετωπιστούν με συζήτηση και εξέταση των αντίθετων προτάσεων. Σίγουρα δεν μπορούμε να καλύψουμε όλα τα γούστα. Μένει μόνο να δούμε τα ουσιαστικά αποτελέσματα της προσπάθειας η οποία εκτιμώ ότι θα καρποφορήσει.

 

ΕΡ: Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών. Πώς έχει προετοιμαστεί η Τοπική Κοινότητα Γαλησσά για τη θερινή περίοδο;
Γ.Β.: Θεωρούμε ότι το κυρίαρχο «προϊόν» που έχει να αναδείξει η Τοπική Κοινότητα Γαλησσά, όπως και όλες οι παραθαλάσσιες κοινότητες, είναι η παραλία τους.
Σε αυτή την γραμμή έχουν γίνει προμήθειες τα τελευταία δυο χρόνια οι οποίες εστιάζουν στην ασφάλεια των λουόμενων, την πρόσβαση Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, την καθαριότητα και την αναψυχή τους με βάση τα πρότυπα της Γαλάζιας Σημαίας.
Φέτος, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τον χωρικό Αντιδήμαρχο, την Υπηρεσία Καθαριότητας και τους Συντηρητές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχουμε αναπτύξει ένα πλάνο ενεργειών ευπρεπισμού τόσο μέσω καθαρισμού της παραλίας και της παρόδιας βλάστησης, όσο και μέσω κλαδεμάτων στα υπάρχοντα δέντρα. Παράλληλα δρομολογούνται προμήθειες για δεντροφύτευση, σε ενημερωτικές πινακίδες, πίνακες με χάρτες για την πληροφόρηση των τουριστών καθώς και επέκταση των προσβάσεων ΑΜΕΑ.
Στα πλαίσια της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μας, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση ενός έργου με τίτλο «Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους» στο όποιο περιλαμβάνονται προμήθεια υποδομής μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης ΑΜΕΑ, χώρων υγιεινής και υπαίθριου χώρου εκγύμνασης. Αυτό βέβαια είναι ένα έργο που θέλει ωρίμανση, αλλά είναι σημαντικό γιατί η χρηματοδότηση ανέρχεται στις 163.000€ για Γαλησσά και Αζόλιμνο (σ.σ. ένα άλλο χωριό της Σύρου).
Ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος του Γαλησσά – και κατ’ επέκταση της Σύρου – είναι το εξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου. Το χειμώνα σε συνεργασία με την υπηρεσία Συντηρητών και με την χρηματοδότηση από έναν απόδημο επιχειρηματία επιχειρήσαμε εργασίες εξωραϊσμού του, την αλλαγή του κατεστραμμένου καμπαναριού και την συντήρηση του με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον του.
Παράλληλα, πριν από λίγο καιρό προμηθευτήκαμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πινακίδες για την σηματοδότηση της διαδρομής του στα πρότυπα των περιπατητών.

 

ΕΡ: Θα διαθέτει φέτος «Γαλάζια Σημαία» η παραλία του Γαλησσά; Πέστε μας λίγα λόγια για τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει εκεί.
Γ.Β.: Ο Γαλησσά διαθέτει Γαλάζια Σημαία από το 2015 με μια πρωτοβουλία που είχα πάρει ως Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Γαλησσά. Έκτοτε ανέλαβα τις Γαλάζιες Σημαίες της Σύρου που με πρωτοβουλία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εξοπλίστηκαν οι ακτές με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πληρούν τα κριτήρια. Σήμερα η Σύρος διαθέτει 6 Γαλάζιες Σημαίες, τοποθετώντας τη πρώτη σε αριθμό σημαιών μαζί με την Θήρα. Μέσα σε αυτές είναι και ο Γαλησσάς.
Η Γαλάζια Σημαία είναι ένα σημαντικό διεθνές περιβαλλοντικό βραβείο το όποιο αξιώνει την αναγνώριση τόσο από τους τουρίστες, όσο και από τους τουριστικούς πράκτορες ανά τον κόσμο.
Ο κόσμος την έχει συνδέσει με την ποιότητα των νερών κολύμβησης, κάτι που δεν είναι αποκλειστικό προαπαιτούμενο για την βράβευση. Παίζει μεγάλο ρολό, όμως, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 33 πολύ αυστηρά κριτήρια και 4 διαφορετικοί έλεγχοι για να πιστοποιηθεί μια ακτή. Αυτοί αφορούν την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, την προσβασιμότητα των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, την ασφάλεια των λουόμενων, την καθαριότητα της ακτής, την πληροφόρηση σχετικά με την ακτή, τις δράσεις σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.α.
Η Γαλάζια Σημαία, σαν σημαία, είναι απλά ένα σύμβολο, όμως η απόκτηση της ξανά για τις ακτές της Σύρου, μας «ανάγκασε» να μπούμε σε πρότυπα ποιότητας για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

galissas logo 2

ΕΡ: Έχουν προγραμματιστεί άλλα έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη «φυσιογνωμία» του Γαλησσά και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων του;
Γ.Β.: Η αλήθεια είναι ότι ο Γαλησσάς σπάνια βλέπει μεγάλα έργα. Αυτό γιατί δεν υπήρξε ποτέ βούληση για μελέτες οι οποίες θα ωρίμαζαν και θα εξασφαλιζόταν κάποια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα υποδομής.
Ένα έργο που ιεραρχήσαμε ως άμεσα υλοποιήσιμο ήταν αυτό της παιδικής χαράς. Δεν υπήρχε ένας δημιουργικός και ασφαλής χώρος ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Φέτος με ίδια κεφάλαια του Δήμου υλοποιήσαμε την μελέτη και έχει ήδη προχωρήσει η διάθεση πίστωσης για την έναρξη του έργου εντός του 2018.
Πέρα από την καθαριότητα και τα μικρά έργα καθημερινότητας, μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνει ένα ακόμα έργο υπογειοποιησης του δικτύου ύδρευσης, ασφαλτόστρωση κεντρικών σημείων του Γαλησσά άλλα και ενός μέρους του Δανακού.
Παράλληλα, έχουμε επαφές με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της για την προσπάθεια διαπλάτυνσης του γεφυριού του Γαλησσά. Για έναν οικισμό θα είναι πολύ σημαντικό, άλλα και σπάνιο, ένα τόσο μεγάλο έργο αν το καταφέρουμε.

 

ΕΡ: Κατά γενική ομολογία, είστε ένας από τους πιο δραστήριους προέδρους. Ποιους στόχους πιστεύετε ότι θα έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε μέχρι το τέλος της θητείας σας;
Γ.Β.: Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όλοι οι Πρόεδροι και Σύμβουλοι Τοπικών Κοινοτήτων παλεύουν για το καλύτερο στο χωριό τους. Είμαστε νέοι όλοι και έχουμε πολύ όρεξη για δουλειά. Φτάνει ο κόσμος να επιδείξει την δέουσα υπομονή στην κατάσταση και ανοχή στα λάθη τα οποία συμβαίνουν σε όσους παλεύουν με ζήλο για τον τόπο τους. Σε κανέναν μας δεν λείπει η αυτοκριτική.
Εκ πεποιθήσεως στοχεύω πάντα πολύ ψηλότερα από τα αντικειμενικά όρια μου, ώστε να πιάσω τους αναμενόμενους στόχους. Είναι πολύ δύσκολοι καιροί για να βάζουμε υψηλούς στόχους, όμως δεν θα επαναπαυτώ.
Στους στόχους μου είναι η τουριστική ανάπτυξη του Γαλησσά, παράλληλα με αυτής του νησιού. Όπως είπαμε και παραπάνω πάνω σε αυτή την γραμμή κινείται και το τουριστικό πλάνο που έχουμε.
Με την τουριστική ανάπτυξη θα ανοίξουν και άλλες επιχειρήσεις και άλλες θέσεις εργασίας. Επιμένουμε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Γαλησσά έχει επίσης τρία πολύ σημαντικά προβλήματα. Αποχέτευση, προβλήτα και ΤΑΙΠΕΔ. Η αποχέτευση Γαλησσά είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής πολύ δύσκολο για να υλοποιηθεί. Το γνωρίζουν όλοι αυτό και δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες. Όμως δεν παύει να είναι πρώτη προτεραιότητα διότι μπορεί ο οικισμός να αποτελείται από 510 εγγεγραμμένους, όμως το καλοκαίρι με τον Τουρισμό ο αριθμός ανεβαίνει στους 1.500 κάτοικους και επισκέπτες. Είναι αυτονόητο λοιπόν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Η προβλήτα του Γαλησσά είναι και αυτό ένα πολύ μεγάλο έργο πνοής για το χωριό, τόσο σε καλαισθησία, όσο σε υποδομή για την προσέλκυση μικρού αριθμού σκαφών. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία για την ανεύρεση χρηματοδότησης για την ανάπλαση της.
Τέλος το πρόβλημα του ΤΑΙΠΕΔ στον Γαλησσά και του «φερόμενου» δημόσιου κτήματος το γνωρίζουν όλοι. Ένα οικόπεδο φιλέτο, βίαια εισηγμένο στο κτηματολόγιο ως δημόσιο κτήμα με την αιτιολογία του παλαιού αιγιαλού και παραχωρημένο στην ΕΤΑΔ Κυκλάδων προς πώληση. Η χρόνια απαξίωση του κτήματος αυτού το έχει καταστήσει εστία μόλυνσης από ποντίκια, σκουπίδια και κουνούπια αλλά επικίνδυνο σε περίπτωση φωτιάς λόγω της άναρχης βλάστησης του. Προσπαθούμε να βρούμε γόνιμο έδαφος για να το διεκδικήσουμε από την ΕΤΑΔ σαν Δήμος μέσω του Υπουργείου.
Αυτοί είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί και εκτιμώ με καλό λογισμό και καλή θέληση, βάζοντας όλοι τον λιθαράκι τους θα τους επιτύχουμε.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

(Visited 226 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*