Αντώνης Πιτταράς: Το Greek Economic Forum κάνει την “Υπέρβαση” μετά το Harvard στη Νάξο

admin
17/07/2015 22:37
 
 
 

Μετά το πέρας του επιτυχημένου Greek Economic Forum στο Harvard, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια  που έχουν γίνει στις ΗΠΑ από διακεκριμένους Έλληνες και διεθνείς ομιλητές, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου και κεντρική εισηγήτρια στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, κ. Βασιλική Ράπτη θα βρεθεί στη Νάξο προκειμένου να παρουσιάσει σε μια μοναδική εκδήλωση, τις δύο νέες ποιητικές συλλογές της Transitorium. 

Στο πλαίσιο αυτής της μουσικοποιητικής εκδήλωσης, διακεκριμένες προσωπικότητες θα απαγγείλουν κατά την διάρκεια της βραδιάς κομμάτια των ποιητικών συλλογών της Βασιλικής Ράπτη και θα μιλήσουν για το δικό τους “Transitorium”…

Ψυχή της εκδήλωσης ο ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος του Greek Economic Forum Αντώνης Πιτταράς, ο οποίος μίλησε στο naxostimes.gr για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουλίου στις 8:00 το βράδυ στο Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης. 

 

κ. Πιτταρά, τι είναι το Greek Economic Forum και ποια η ευθύνη του να ηγείστε ενός τέτοιου ευρωπαϊκού οργανισμού με διεθνή απήχηση;

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαπιστώνεις πως μια ολόκληρη γενιά παραμένει απαθής μέσα σε εξελίξεις και γεγονότα που θα της καθορίσουν την ζωή. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η ζωή των νέων ανθρώπων άλλαξε οβιδιακά. Τα περιθώρια για σχέδια και όνειρα εκμηδενίστηκαν. 

To Greek Economic Forum γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και δημιουργήθηκε για να βοηθήσει νέους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς  και επιχειρηματίες να πετύχουν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους αλλά και να ενισχύσει με νέες καινοτόμες ιδέες την αντίληψη για την Ελλάδα στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας ένα οργανωμένο σύνολο από φιλόδοξους και ελπιδοφόρους Έλληνες οι οποίοι με τις γνώσεις τους και την πίστη τους θα χτίσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα.

Το Greek Economic Forum είναι μια δεξαμενή σκέψης , ένα πολυσχιδές οικοσύστημα ανάπτυξης σκέψεων, ιδεών. Ένα περιβάλλον ανεξάρτητο μέσα στο οποίο ένας χώρος ελεύθερος, χώρος στοχευμένων και γόνιμων προτάσεων και θέσεων γύρω από ζητήματα τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς πολιτικοκοινωνικής και οικονομικής σκέψης. Εννοιολογικά, το Greek Economic Forum είναι μια σύνθεση λύσεων, γνώσεων και θέσεων για τη σύγχρονη Ελλάδα. Πώς αλλιώς, αφού ήταν τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη που μας ενέπνευσαν να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι. Έτσι, λοιπόν: «Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος για να φωτίσεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων». 

Το GEF είναι  εκφραστής μιας διευρυμένης κοινότητας αρχών και δράσεων, ώστε να είμαστε ισχυρά παρόντες στη δημόσια συζήτηση. Με πραγματική δικαιοσύνη ανάμεσα στις γενιές και στις κοινωνικές ομάδες, αξιοκρατία και κανόνες, παιδεία ως στάση ζωής, πολιτισμό και καθημερινή δημοκρατία, ανθρωπισμό και ίσες ευκαιρίες για δημιουργία, μπορούμε να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε μια ανοιχτή και παραγωγική κοινωνία.

Το Greek Economic Forum κάνει την Υπέρβαση μετά το Harvard στη Νάξο… Πες τε μας λίγα λόγια για την εκδήλωση στο Harvard

Η φετινή διοργάνωση του Greek Economic Forum έγινε στις ΗΠΑ από διακεκριμένους Έλληνες και διεθνείς ομιλητές, που εκπροσώπησαν την ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική τοπική και όχι μόνο κοινότητα. Στόχος του Greek Economic Forum με το συνέδριο αυτό ήταν να δημιουργήσει τα θεμέλια για μια “Σύγχρονη Ελλάδα”, μέσα από προτάσεις και λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την εξέλιξη και τη προοπτική της. Οι προτάσεις θα ομαδοποιηθούν σε συγκεκριμένες στρατηγικές θέσεις και ενέργειες και θα δημοσιευτούν ως policy papers.  

Φέτος υιοθετήθηκε ο θεσμός των νέων υποτρόφων, στο πλαίσιο του οποίου εφτά νέοι άνθρωποι (5 προτάσεις) χρηματοδοτήθηκαν από το Greek Economic Forum για να παρουσιάσουν τις καινοτόμες μελέτες τους στο πανεπιστήμιο του Harvard.

Μετά το πέρας του επιτυχημένου Greek Economic Forum στο Harvard, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια που έχουν γίνει στις ΗΠΑ, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου και κεντρική εισηγήτρια στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, κ. Βασιλική Ράπτη θα βρεθεί κοντά μας προκειμένου να παρουσιάσει στην Νάξο σε μια μοναδική εκδήλωση τις δύο νέες ποιητικές συλλογές της Transitorium.

Η εκδήλωση γίνεται προς τιμήν της νέας γενιάς που αγωνίζεται και μάχεται για τις ιδέες και τα ιδανικά της, σε καιρούς γεμάτους προκλήσεις, όπως εξάλλου σημαίνει και ο τίτλος της συλλογής Transitorium, είναι το μέρος όπου γίνονται πάσης φύσεως υπερβάσεις και υπερπηδήσεις παντός εμποδίου.

Είμαι βέβαιος πως σύντομα το Greek Economic Forum θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με κάτι νέο. Η αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου εκεί, μας έκανε να νιώσουμε σαν το σπίτι μας.

 

Τι θα περιλαμβάνει η εκδήλωση στις 29 Ιουλίου;

Υπέρβαση – Η σύγχρονη Ελλάδα κατακτά…

 Μια μοναδική πολύπλευρη εκδήλωση στις 29 Ιουλίου στις 20:00 – λίγο πριν την πανσέληνο του Ιουλίου – στη Νάξο, στο μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”, στη Γρόττα.

  • “Προσέγγιση στον πολιτισμό της Νάξου” με θεατρικά και μουσικά δρώμενα και τοπικές γεύσεις με φόντο την “Πορτάρα”.
  • Παρουσίαση των ποιητικών συλλογών της Βασιλικής Ράπτη, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Harvard της Transitorium(Somerset Hall Press, Μάιος 2015) και IASONGS (Musica Ferrum, Ιούλιος 2015). Η τελευταία είναι μία ποιητική συλλογή-παρτιτούρα σε συνεργασία με τον συνθέτη Κώστα Ρεκλείτη, ο οποίος θα είναι παρών στην εκδήλωση. 
  • Απαγγελία κομματιών από τις ποιητικές συλλογές, με την συνοδεία της διάσημης Ελληνοαμερικανίδας σοπράνο Στέλλας Μάρκου και του τενόρου Γιάννη Φίλια.
  • Διακεκριμένες προσωπικότητες θα μιλήσουν για τη δική τους “Υπέρβαση”.

Η εκδήλωση γίνεται προς τιμήν της νέας γενιάς που αγωνίζεται και μάχεται για τις ιδέες και τα ιδανικά της, σε καιρούς γεμάτους προκλήσεις, όπως εξάλλου σημαίνει και ο τίτλος της συλλογής. Transitorium είναι το μέρος όπου γίνονται πάσης φύσεως μεταβάσεις, υπερβάσεις και υπερπηδήσεις παντός εμποδίου, ίδιον των νέων.

Γιατί πραγματοποιείται στη Νάξο;

Είμαι 26 ετών, στην πορεία μου μέχρι σήμερα, όσο εγωιστικό και αν φαίνεται, τολμώ να πω ότι έχω δει σχεδόν τα πάντα, έχω ταξιδέψει πολύ, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους, έχω συνεργαστεί μαζί τους δημιουργώντας γέφυρες και σχέσεις ζωής, όμως η αγάπη για τον τόπο σου δεν μπορεί να ξεχαστεί. Ένας τόπος ο οποίος με μεγάλωσε, μου πρόσφερε πράγματα τα οποία δεν μπόρεσα να βρω πουθενά αλλού. Προκειμένου να τιμήσω τον τόπο μου, την Νάξο, αποφάσισα  να διοργανώσω αυτή την εκδήλωση, ελπίζοντας ότι η μαγεία της Νάξου θα ριζωθεί στις καρδιές των ανθρώπων που θα μας επισκεφθούν για την εκδήλωση. Εξάλλου δεν ήταν καθόλου τυχαίο που στο Greek Economic Forum στο Harvard η έναρξη ήταν αφιερωμένη στην Νάξο. Όπου και αν βρίσκομαι θα κάνω τα πάντα για να στηρίξω τον τόπο μου, όποτε αυτό μου ζητηθεί, θεωρώ ότι είναι καθήκον μου.

Γνωρίζουμε ότι θα κληθούν αρκετοί επώνυμοι προκειμένου να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά ονόματα; 

Στην ζωή υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε εσένα από την πρώτη στιγμή. Τέτοιους ανθρώπους είχα την τύχη να γνωρίσω… Άνθρωποι οι οποίοι με στήριξαν σε κάθε μου βήμα, πίστεψαν σε εμένα και αυτό μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα μου εντός αλλά κυρίως, εκτός Ελλάδος. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουλίου στην Νάξο θα βρίσκονται στο πλευρό μου για ακόμα μία φόρα, ώστε μαζί να πετύχουμε τους στόχους μας, να κάνουμε την υπέρβαση όπως αυτές τις υπερβάσεις που έχουν κάνει πολλές φορές στην επιτυχημένη πορεία τους.

Ανάμεσα τους θα είναι ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Agrino, μίας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες τροφίμων που στηρίζει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, μαζί με την σύζυγο του Μαριάννα Πιστίολα. Δύο άνθρωποι που σημαίνουν πολλά για εμένα.

Θα μας τιμήσει με την παρουσία της η Κατερίνα Παναγοπούλου, μία γυναίκα ίνδαλμα για την σύγχρονη Ελληνίδα που πρεσβεύει διεθνώς τις ολυμπιακές αξίες και το ευ αγωνίζεσθε και ξέρει να στέκεται περήφανα δίπλα στον μεγαλύτερο Έλληνα εφοπλιστή τις επιβατηγού ναυτιλίας, κύριο Περικλή Παναγόπουλο. Ερχόμενη απευθείας από τις Βρυξέλλες θα μας τιμήσει η φίλη ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Μία νέα γυναίκα που έχει δώσει τις μάχες τις και έχει βγει νικήτρια εκπροσωπώντας την χώρα μας στα Ευρωπαϊκά έδρανα. 

Τέλος, μαζί μας στις 29 Ιουλίου θα είναι φυσικά το πρόσωπο “κλειδί” πίσω από την διοργάνωση στο Harvard, μια Ελληνίδα που μας κάνει να νιώθουμε καμάρι για την δράση της στις ΗΠΑ, η καθηγήτρια του Harvard κυρία Βασιλική Ράπτη, οπού μαζί με την διεθνούς φήμης Σοπράνο και διευθύντρια της Όπερας στο Μιζούρι των ΗΠΑ Στέλλα Μάρκου, τον Τενόρο Γιάννη Φίλια και επιτελείο ακόμα 9 ατόμων θα μας τιμήσουν και θα μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο …υπερβάσεων.

 

 

 

(Visited 453 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*