Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Newsroom
10/02/2022 15:36
 
 
 

Η ετοιμότητα των Περιφερειών για την έναρξη της τουριστικής σεζόν από τον Μάρτιο ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος,

Συμμετείχαν, επίσης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, οι υπόλοιποι Περιφερειάρχες όλης της χώρας, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού.

Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε τους Περιφερειάρχες να είναι έτοιμοι και οργανωμένοι για την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, καθώς τα μηνύματα από τις προκρατήσεις είναι πολύ αισιόδοξα και από τις αρχές Μαρτίου αναμένονται σημαντικές ροές επισκεπτών προς την Ελλάδα.

Απευθυνόμενος στους Περιφερειάρχες της χώρας που σύσσωμοι έδωσαν το παρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε συμπαίκτες σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Ενώνουμε δυνάμεις και εργαζόμαστε σκληρά, με συναίσθηση της ευθύνης να επιστρέψει η ευημερία στη μέση ελληνική οικογένεια. Ξέρω ότι το κάνετε με επαγγελματισμό και με σοβαρότητα σε όλα τα θέματα και θέλω να ξέρετε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στέκεται δίπλα σας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού να στηρίξει θεσμικά τις προσπάθειες όλων των Περιφερειών να βελτιώσουν τις τουριστικές υποδομές τους, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως επίσης και η δυνατότητα της ίδρυσης Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και της απευθείας διαφήμισης κάθε Περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, που δίνεται πλέον μέσω του πρόσφατου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά το 2022, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου, καθώς και τα αιτήματα των αεροπορικών εταιρειών για θέσεις στα ελληνικά αεροδρόμια (slots) ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η TUI φέτος προγραμματίζει να φέρει 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το γεγονός ότι από τον Απρίλιο δρομολογούνται για την Ελλάδα 14 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:
«Οργανωμένα και με σχέδιο, δεν φοβηθήκαμε το 2020, δεν φοβηθήκαμε το 2021. Το 2022, στόχος μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε τη σοβαρότητα και την εμπιστοσύνη που κερδίσαμε σε όλες τις διεθνείς αγορές. Η φετινή χρονιά δε θα ξεκινήσει απλώς νωρίς, αλλά νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και σε αυτό έχουμε επικεντρώσει όλες μας τις προσπάθειες. Η πρώτη διεθνής πτήση σε ένα από τα πέντε διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειάς μας, θα προσγειωθεί αρχές Μαρτίου».

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία σας να στηρίξετε και θεσμικά τον αγώνα των Περιφερειών να βελτιώσουν τις τουριστικές υποδομές τους. Το ζήτημα είναι ποιες υποδομές μπορούν να χαρακτηριστούν ως τουριστικές, αφού δεν έχουν όλες οι Περιφέρειες τα ίδια χαρακτηριστικά. Ειδικά σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική Περιφέρεια όπως το Νότιο Αιγαίο, το σύνολο των υποδομών είναι και τουριστικές υποδομές, οι οποίες υπηρετούν πρωτίστως τους κατοίκους τους, αλλά ταυτόχρονα, κάθε μία, συμμετέχει με το δικό της ποσοστό στη συνολική εμπειρία και υπηρεσία που προσφέρουμε στον επισκέπτη μας».
Επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση έγινε μία σύντομη παρουσίαση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης «2030» της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ από τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, ενώ η Αγγελική Κοσμοπούλου από το Ίδρυμα Λασκαρίδη παρουσίασε τις δυνατότητες συνεργασίας των Περιφερειών για τον καθαρισμό των ακτών και των βυθών.

(Visited 110 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*