Κοινωνικός Τουρισμός: Τα SOS του προγράμματος για το 2024-25

Newsroom.
19/05/2024 20:05
 
 
 

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον Κοινωνικό Τουρισμό ο οποίος αποτελεί πρόγραμμα χρηματοδότησης διαμονής και ακτοπλοϊκής μετακίνησης για την περίοδο 2024-2025.

Αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως δικαιούχοι του προγράμματος χρηματοδότησης διακοπών (Κοινωνικός Τουρισμός) θα είναι, μεταξύ άλλων, ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2023 έως την προηγούμενη της λήξης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Επίσης δικαιούχο θα είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον 3 μηνών.

Η συνολική δαπάνη για το 2024 – 2025 ανέρχεται συνολικά σε 50 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ ανά έτος).
Ως ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ορίζονται:

– τέκνα των δικαιούχων ηλικίας πάνω από 5 και έως 18 ετών, κατά την 1η Ιανουαρίου 2024.
– τέκνα των δικαιούχων ηλικίας πάνω από 18 ετών, έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή άλλο γονέα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας σε ποσοστό 67% και πάνω ισοβίως χωρίς μέρες εργασίας.

`Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξαρτήτως από την πηγή προέλευσης του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Δεν θεωρούνται, μεταξύ άλλων, δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2024 – 2025:

– Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος 2023-2024, ανεξαρτήτως αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.
– Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και οι ημερομηνίες υλοποίησης του ορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΔΥΠΑ.
Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελούμενων ορίζεται από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της παραπάνω παραγράφου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της ΠΕ Εύβοιας, καθώς και στις ΠΕ Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Έβρου και Ρόδου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.

Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται στις 300.000.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελούμενων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο, την περίοδο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και κυμαίνεται ως εξής:

Οι τιμές επιδότησης για τα ξενοδοχεία όλων των περιοχών της χώρας (πλην Ιστιαίας – Αιδηψού κλπ) κυμαίνονται από 21 ευρώ (1 αστέρι, χωρίς πρωινό) έως και 35 ευρώ (5 αστέρια με πρωινό).

Για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σε όλη τη χώρα (πλην Ιστιαίας – Αιδηψού κλπ), η επιδότηση ξεκινά από τυα 16 ευρώ (2 κλειδιά, χωρίς πρωινό) και φτάνει τα 27 ευρώ (5 κλειδί, με πρωινό).

Για τις περιοχές όπως Ιστιαία – Αιδηψό κλπ. η επιδότηση ξεκινά για τα ξενοδοχεία 1 αστέρος από τα 29 ευρώ και φτάνει ακόμηα και 56 ευρώ (5 αστέρια). Για ενοικιαζόμενα δωμάτια, στις παραπάνω ειδικές περιοχές, η επιδότηση ξεκινά από τα 22 ευρώ (1 κλειδί) και φτάνει στα 40 ευρώ (5 κλειδιά).

Οι τιμές επιδότησης για όλη τη χώρα προσαυξάνονται κατά 20% για διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το μήνα Αύγουστο του 2024 και κατά τις περιόδους από 15 Δεκεμβρίου έως 14 Ιανουαρίου 2025 και από 11 Απριλίου έως 27 Απριλίου 2025.

Τα ανώτατα όρια ιδιωτικής συμμετοχής σε όλη τη χώρα κυμαίνονται από 1 ευρώ και φτάνουν στα 12 ευρώ στα ξενοδοχεία.

Στα ενοικιαζόμενα όλης της χώρας, η ιδιωτική συμμετοχή ξεκινά από το 1 ευρώ και φτάνει 6 ευρώ.

Δεν καταβάλλεται ιδιωτική συμμετοχή στις προαναφερθείσες περιοχές της Εύβοιας, της Θεσσαλίας και της Ρόδου.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής δικαιούχων – ωφελούμενων για την ακτοπλοϊκή μετάβαση στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος ανέρχεται:

– Στο 50% για το γενικό πληθυσμό
– Στο 100% για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής ανέρχεται στο γενικό πληθυσμό στο 25% της προβλεπόμενης χωρίς έκπτωσης τιμής οικονομικής θέσης κατά την αντίστοιχη δρομολογιακή περίοδο και στο 50% αυτής, όταν προσφέρεται με έκπτωση.

Τα κριτήρια και τα μόρια
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του newsit.gr, τα κριτήρια της μοριοδότησης θα έχουν ως εξής:

– Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια

– Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια

– Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 μηνών): 15 μόρια για κάθε τέκνο

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των παραπάνω κριτηρίων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη δημόσια πρόσκληση.

Ύψος ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ανεξαρτήτως από την πηγή της προέλευσής του, πραγματικού και τεκμαρτού, του φορολογικού έτους 2022, ως εξής:

– έως 10.000,99 ευρώ: 30 μόρια
– από 10.001,0 έως 20.000,99 ευρώ: 20 μόρια
– από 20.001,00 έως 30.000,000 ευρώ: 10 μόρια
– νέος δικαιούχος ή δικαιούχος που συμμετείχε αλλά δεν επελέγη λόγω μοριοδότησης στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού περιόδων 2022 – 2023 και 2023 – 2024 της ΔΥΠΑ: 20 μόρια.

Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία μοριοδότησης είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία μέχρι πληρώσεως αθροιστικά με τους ωφελούμενους του προβλεπόμενου αριθμού.

Μετά τη μοριοδότηση οι δικαιούχοι κατατάσσονται σε προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων, στο οποίο αναγράφονται:

– Ο κωδικός αριθμός της αίτησης συμμετοχής τους, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ
– Τα τέσσερα τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ των ωφελουμένων μελών ανά δικαιούχο
– Τα μόρια που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κριτήρια μοριοδότησης, ο συνολικός αριθμός μορίων, η σειρά κατάταξης των δικαιούχων με βάση τη συνολική μοριοδότηση των κριτηρίων. Ο αριθμός κατάταξης των ωφελουμένων είναι ίδιος με τον αριθμό κατάταξης των δικαιούχων.
– Ένδειξη για την έκδοση της επιταγής κοινωνικού τουρισμού για τους επιλεγόμενους δικαιούχους και τους ωφελούμενους αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Για τους υποψηφίους που δεν πληρούν ή που δεν αποδεικνύεται ότι πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, όπως αυτές εξειδικεύονται από τη δημόσια πρόσκληση, συντάσσεται προσωρινός πίνακας αποκλειομένων, με αναφορά του λόγου αποκλεισμού τους.

Μέλη που δηλώθηκαν ως ωφελούμενα στην αίτηση, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν θα ληφθούν υπόψιν κατά την κατάρτιση του προσωρινού μητρώου δικαιούχων – ωφελουμένων, αλλά θα συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό μητρώο αποκλειόμενων μελών.

Το προσωρινό μητρώο δικαιούχων – ωφελουμένων και οι προσωρινοί πίνακες αποκλειόμενων αιτούντων και μελών αναρτώνται στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 78 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*