«Απογειώνονται» σε κίνηση τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου – Περισσότεροι από 1 εκ. επιβάτες έφτασαν στα νησιά

Newsroom
09/08/2021 14:57
 
 
 

Το φράγμα του 1 εκατομμυρίου επιβατών έσπασε, πριν το τέλος Ιουλίου, η αεροπορική κίνηση των πέντε διεθνών αεροδρομίων του Νοτίου Αιγαίου, με περισσότερες από 8.000 διεθνείς πτήσεις, γεγονός που – σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου – αποτυπώνει «την σημαντική ζήτηση που σημειώνουν τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων από τους ταξιδιώτες του εξωτερικού».

Έτσι, στις 31 Ιουλίου, Σαντορίνη, Μύκονος και Κάρπαθος είχαν ήδη υποδεχθεί περισσότερους επισκέπτες από όσους επισκέφθηκαν τα νησιά αυτά καθ’ όλη την τουριστική περίοδο του 2020, ενώ και η Ρόδος βρισκόταν, μέχρι το τέλος Ιουλίου, στο 84% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης της προηγούμενης χρονιάς και η Κως στο 75%.

Συνολικά για το Νότιο Αιγαίο, το ποσοστό των διεθνών αφίξεων, από τις 13 Μαΐου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, ανέρχεται ήδη στο 92% της περσινής χρονιάς, με τον δυνατότερο, όπως παρατηρείται αδιάλειπτα όλα τα τελευταία χρόνια, μήνα της τουριστικής περιόδου να βρίσκεται μπροστά.

Πιο συγκεκριμένα, το νησί των Ιπποτών έχει δεχθεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, περισσότερους από 490.000 επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ η Κως περισσότερους από 240.000 επιβάτες. Θεαματική είναι η ανάκαμψη που παρουσιάζει η διεθνής επιβατική κίνηση της Καρπάθου, που – πριν από τον Αύγουστο – έχει ήδη διπλασιάσει τις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, σημειώνοντας περισσότερες από 16.000 αφίξεις από το εξωτερικό.

Στις Κυκλάδες, τόσο ο διεθνής αερολιμένας της Σαντορίνης, όσο και αυτός της Μυκόνου έχουν ήδη ξεπεράσει τις διεθνείς αφίξεις της προηγούμενης χρονιάς σε ποσοστό άνω του 120%, με 180.000 επιβάτες περίπου να έχουν ήδη επισκεφθεί την Σαντορίνη και περισσότεροι από 160.000 τη Μύκονο.

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά με τη ροή των αφίξεων, μέρα με την ημέρα, η αεροπορική κίνηση στα διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου πλησιάζει όλο και περισσότερο τις επιδόσεις του 2019 κατά το αντίστοιχο διάστημα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προκειμένου να συνεχισθεί η σημαντική ανάκαμψη που σημειώνουν οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου στην τουριστική κίνηση του 2021 (σε σχέση με την πρώτη χρονιά της πανδημίας), τα μέλη της Πρωτοβουλίας επαναλαμβάνουν την έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό, πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς και συχνή χρήση των τεστ.

 

Κυριότερες αγορές ανά προορισμό τον μήνα Ιούλιο

Οι Γερμανοί, με μεγάλη διαφορά από τους δεύτερους Πολωνούς, συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις και για τον μήνα Ιούλιο, μεταξύ των αφιχθέντων στη Ρόδο, με τους Δανούς να ακολουθούν στην τρίτη θέση, σημειώνοντας δυναμική ανάκαμψη.

Την αλλαγή στην κατάταξη στην Κω έκαναν οι Ολλανδοί, που μετά τους Γερμανούς, είναι οι δεύτεροι στην κίνηση του αεροδρομίου του Ιπποκράτη, φέρνοντας πλέον του Πολωνούς στην τρίτη θέση.

Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι είναι αυτοί που βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις αντίστοιχα του πίνακα αφίξεων για Μύκονο και Σαντορίνη. Ειδικότερα για τη Μύκονο, σημαντική αγορά αναδεικνύεται η Ελβετία, από την οποί οι επισκέπτες ξεπερνούν κατά τι τους Γερμανούς και τους Βρετανούς, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση της κατάταξης για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης βρίσκονται Γερμανοί και Πολωνοί αντίστοιχα.

Οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης επηρέασαν την κατάταξη της Μεγάλης Βρετανίας, που, ενώ τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στην 1η ή 2η θέση της αεροπορικής κίνησης τουλάχιστον για τα αεροδρόμια του «Διαγόρα» και του «Ιπποκράτη», φέτος κατεβαίνουν στην 8η και στην 7η αντίστοιχα θέση. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν απέτρεψε τις υψηλές επιδόσεις και στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήσεις εσωτερικού αλλά και οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.

(Visited 151 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*