Νότιο Αιγαίο: 97,3% των ξενοδοχείων άνοιξαν και λειτουργούν – Στο 85% οι πληρότητες τον Αύγουστο

Newsroom
01/09/2021 13:36
 
 
 

Ανοιχτά βρίσκει η κορύφωση της τουριστικής περιόδου σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων , σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το Νότιο Αιγαίο.

Η έρευνα πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την αποστολή σε εβδομαδιαία βάση σύντομου ερωτηματολογίου στους ξενοδόχους που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Σκοπός της είναι η παρακολούθηση των επιδόσεων των βασικών μεγεθών των ξενοδοχείων σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να αποτυπώνεται η πορεία της τουριστικής κίνησης, όπως διαμορφώνεται από την εκάστοτε υγειονομική συγκυρία.

Η έρευνα υλοποιείται με τη μέθοδο CAWI (Computer-Assisted Web Interviewing), ενώ κατά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων εφαρμόζεται τριπλή στάθμιση, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αμβλύνονται οι τυχόν μεροληψίες που παρατηρούνται στις απαντήσεις των ξενοδοχείων, καθώς τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών και τα ξενοδοχεία στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας τείνουν να απαντούν περισσότερο.

 

Από το 65,2% του 2020 στο 97,3% το 2021

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, εκκινώντας από ένα ποσοστό κοντά στο 70% (69,8% για την ακρίβεια) των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας που ήταν ανοιχτά τον Ιούνιο του 2021, η εβδομάδα 16-22 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με το 97,3% εξ αυτών να λειτουργούν τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά, το αντίστοιχο ποσοστό του ξενοδοχειακού δυναμικού που δημιούργησε Υγειονομικό Πρωτόκολλο για μπορέσει να λειτουργήσει έφτασε στο Νότιο Αιγαίο τα δύο τρίτα (65,2%).

Η δυναμική αυτή τάση του ξενοδοχειακού δυναμικού ήταν εμφανής ήδη από τις αρχές Ιουλίου, αφού στις 4 του μήνα, το 94,9% είχε ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες.

Ανοδικά οι πληρότητες

Όμως και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου εξελίσσονται ανοδικά, καθώς από το 30% που κυμαίνονταν στις 14 Ιουνίου, κλιμακώθηκαν στο υψηλό ποσοστό του 84,7% την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, ενώ και την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου ξεπερνούν το 80%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ξενοδοχείο και φέτος, προκειμένου να ανοίξει, υποχρεώνεται να συμμορφωθεί στα Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων ρυθμίζονται οι απαραίτητες προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Η σχετική δήλωση συμμόρφωσης γίνεται μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και για την απόκτηση του ειδικού σήματος “HEALTH FIRST”, ακολουθεί εκπαίδευση η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους και συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης.

(Visited 41 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.