Αντιπαράθεση Λιανού-Χατζηανδρέου για τον απολογισμό της δημοτικής Αρχής: Η «καφενειακή» συζήτηση, η «μπάλα στην εξέδρα» και η …«υποβολέας»

Newsroom
01/11/2025 00:13
 
 
 

 

Έντονη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον δημόσιο απολογισμό της Δημοτικής Αρχής

Συνεδρίαση για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 31 Οκτωβρίου.

Η συζήτηση άναψε από το πρώτο κι όλας θέμα όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου έθεσε ερώτημα προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό για την υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να διοργανώσει δημόσια συνεδρίαση απολογισμού με συμμετοχή των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων, της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων καθώς και των φορέων και πολιτών, ώστε να παρουσιαστούν τα οικονομικά στοιχεία, οι δράσεις της προηγούμενης περιόδου και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Χατζηανδρέου σημείωσε ότι η δημοτική αρχή έχει θεσμική υποχρέωση να παρουσιάσει δημόσια τις δράσεις και την οικονομική κατάσταση του Δήμου, ενόψει και της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού και του καθορισμού των δημοτικών τελών.

«Έχετε υποχρέωση να οργανώσετε δημόσια συνεδρίαση για να παρουσιάσετε τις δράσεις σας και να ενημερωθεί ο κόσμος, οι δημότες και οι πρόεδροι των χωριών και των νησιών για την οικονομική κατάσταση του Δήμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προέκυπτε και το οικονομικό μέγεθος και η δυνατότητα μείωσης των τελών, όπως έχετε δηλώσει κατ’ επανάληψη, αλλά και ο αναπτυξιακός προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά. Είναι υποχρέωσή σας, βάσει της νομοθεσίας, να παρουσιάσετε τον απολογισμό σας στον λαό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων».

Λιανός: «Η σημερινή συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται …καφενειακά»

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή τηρεί πλήρως τις προβλέψεις της νομοθεσίας, καθώς η λογοδοσία πραγματοποιείται ανά δίμηνο.

Ωστόσο όμως απολογισμός πεπραγμένων δεν έχει γίνει ούτε μία φορά από τότε που ανέλαβε η παρούσα δημοτική Αρχή, όπως είχε υποχρέωση όπως λίγο αργότερα παραδέχτηκε και ο Δήμαρχος.

Ο κ. Λιανός επεσήμανε ότι η αντιπολίτευση έχει ρόλο να ελέγχει και να αξιολογεί το έργο της δημοτικής αρχής, προσθέτοντας ότι «η σημερινή συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται …καφενειακά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως γνωρίζετε, από τη νομοθεσία προβλέπεται ανά δίμηνο να γίνεται λογοδοσία, ενώ μία φορά τον χρόνο να γίνεται παρουσίαση για τα πεπραγμένα του Δήμου. Ένα από τα καθήκοντα της αντιπολίτευσης είναι να μελετά και να παρακολουθεί τα πεπραγμένα και να ασκεί κριτική. Αυτός είναι ο ρόλος σας», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο κ. Λιανός υπογράμμισε ότι οι δημοτικές υπηρεσίες βρίσκονται ήδη στη διαδικασία κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί προς ψήφιση στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
«Τα τέλη καλύπτουν το κόστος ανταποδοτικότητας, αυτό είναι το βασικό πλαίσιο λειτουργίας μας. Βλέπετε τις προσπάθειες που κάνουμε για να βελτιώσουμε τις διαδικασίες και να διατηρούμε τον προϋπολογισμό εντός των ορίων που προβλέπει ο νόμος», σημείωσε.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι την άνοιξη του 2026 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση, για τον απολογισμό της δημοτικής Αρχής, ώστε -όπως είπε- «να δει και ο κόσμος αναλυτικά τα έργα που υλοποιούνται και τον σχεδιασμό που προχωρά».

«Εμείς δεν κρυβόμαστε, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές και η κοινωνία το γνωρίζει. Εσείς οφείλετε να ασκείτε την κριτική σας τεκμηριωμένα», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Χατζηανδρέου.

Χατζηανδρέου: «Ρίξατε την μπάλα στην εξέδρα»

Στη δευτερολογία του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για πραγματική δημόσια λογοδοσία προς τους δημότες και όχι εντός του δημοτικού συμβουλίου.

«Στην ουσία δεν απαντήσατε στο ερώτημα που σας έθεσα, ρίξατε την μπάλα στην εξέδρα», ανέφερε ο κ. Χατζηανδρέου. «Το ερώτημα ήταν εάν σκοπεύετε, έστω και με καθυστέρηση, να κάνετε την ειδική συνεδρίαση που προβλέπει ο νόμος, ώστε να ενημερωθεί ο λαός της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και όχι μόνο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου».

Ο κ. Χατζηανδρέου υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά τη δημόσια ενημέρωση για τα οικονομικά, τη διοικητική κατάσταση και τον προγραμματισμό του Δήμου, ώστε οι πολίτες και οι φορείς να γνωρίζουν την πορεία και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για τα επόμενα χρόνια.

«Δεν είπα ότι ο Δήμος δεν πάει οικονομικά καλά», σημείωσε. «Ρώτησα ποια είναι η κατάστασή του, καθώς ενόψει του νέου προϋπολογισμού και της συζήτησης για τα τέλη, έχετε δηλώσει δημόσια ότι θα υπάρξει μείωση. Αν δεν το κάνετε και το λέτε μόνο για να κοροϊδέψετε τον κόσμο, τότε οφείλετε να παρουσιάσετε τα πραγματικά στοιχεία».

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας έκλεισε λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, επιλέγοντας «να υπεκφεύγει, προκειμένου να αποφύγει την πολιτική συνέπεια των πράξεών της».

«Τι λέει ο “υποβολέας” σας εδώ;»

Η συζήτηση έκλεισε με ένταση μεταξύ του δημάρχου και της δημοτικής συμβούλου Κατερίνας Μουστάκη, η οποία παρενέβη διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη αφορούσε τη λογοδοσία της δημοτικής Αρχής και όχι απολογισμό πεπραγμένων.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αντέδρασε λέγοντας:
«Τι λέει ο “υποβολέας” σας εδώ;»
με την κ. Μουστάκη να απαντά:

«Δεν είμαι υποβολέας, δεν είναι απολογισμός δημάρχου αυτή η συνεδρίαση».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε για λίγο, με τον δήμαρχο να επαναλαμβάνει ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση την άνοιξη.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τον απολογισμό πεπραγμένων

Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να προχωρά κάθε χρόνο σε δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως μεταξύ άλλων ορίζεται από τον νόμο:
• Ο απολογισμός αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.
• Η ειδική δημόσια συνεδρίαση πρέπει να πραγματοποιείται έως το τέλος Ιουνίου κάθε έτους και να ανακοινώνεται τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν κάτοικοι και φορείς.

Δείτε τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 251 times, 1 visits today)