Έξι μήνες πιλοτικής λειτουργίας του Κέντρου Διασύνδεσης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης στο Γ.Ν. Σύρου

Newsroom
25/11/2022 11:37
 
 
 

 

Πριν από έξι μήνες ξεκίνησε στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου η λειτουργία του Κέντρου Διασύνδεσης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, στο πλαίσιο αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τους κατοίκους των Κυκλάδων.

Η λειτουργία του Κέντρου εντάσσεται στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ)», υπό την έγκριση και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και με συμμετοχή του Νοσοκομείου Σύρου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών, με προβλήματα μνήμης, κατάθλιψης και αγχώδεις διαταραχές. Σκοπός του είναι η παροχή ειδικών υπηρεσιών πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας σε ηλικιωμένους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η διασύνδεση τους με εξειδικευμένες μονάδες υγείας. Το Γ.Ν. Σύρου είναι διασυνδεδεμένο με την Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με επικεφαλής τον Καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Αντώνιο Πολίτη.

Κατά το εξάμηνο πιλοτικής λειτουργίας, 73 άτομα έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα (53 γυναίκες και 20 άντρες). Εξ αυτών, 49 άτομα ανέφεραν νοητική έκπτωση (67%), εκ των οποίων 40 άτομα παρουσίασαν έκπτωση γνωστικών λειτουργιών (55%), 10 άτομα παρουσίασαν κατάθλιψη (14%), 10 άτομα παρουσίασαν άγχος (14%) και 30 άτομα ανέφεραν αϋπνία (41%).

Όλα τα ανωτέρω άτομα ήρθαν σε επαφή, μέσω διαδικτυακού ιατρικού ραντεβού, με τον Καθηγητή κ. Πολίτη και, εφ’ όσον κρίθηκε αναγκαίο, τέθηκαν σε παρακολούθηση και θεραπεία.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου αναπτύσσει μια νέα υπηρεσία, αναγκαία για μεγάλη μερίδα πολιτών και καλούνται οι πολίτες που την έχουν ανάγκη να κάνουν χρήση αυτής (τηλ. επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 22813-60316 & 22813-060338, email επικοινωνίας: opsy@vardakeio.gov.gr).

(Visited 78 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*