Πώς το καθημερινό τοστ αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου

Newsroom
09/03/2023 22:37
 
 
 

 

Το τοστ (με ζαμπόν, γαλοπούλα ή κάποιο άλλο αλλαντικό και τυρί) αποτελεί ένα εξαιρετικά δημοφιλές γεύμα μεταξύ των Ελλήνων, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η καθημερινή του κατανάλωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν την καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα σε φέτες, έναντι του ζαμπόν ή της μορταδέλας, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ, χαμηλό σε λιπαρά.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι επιστήμονες εδώ και χρόνια γνωρίζουν και προειδοποιούν για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η καθημερινή κατανάλωση αλλαντικών. Δυστυχώς, η καθημερινή κατανάλωση αυτή συχνά παρατηρείται και μεταξύ των παιδιών, καθώς αρκετές εταιρίες προωθούν εδώ και χρόνια το τοστάκι με κάποιο αλλαντικό ως το ιδανικό κολατσιό για το σχολείο.

Οι κίνδυνοι των αλλαντικών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εδώ και καιρό χαρακτηρίσει το επεξεργασμένο κρέας (συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών) ως «γνωστή καρκινογόνα ουσία», κατατάσσοντάς την στην ομάδα 1, που είναι και η κορυφαία ομάδα. Σημειώνουμε εδώ ότι στην ίδια ομάδα κατατάσσεται το κάπνισμα και ο αμίαντος. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες είναι τόσο βέβαιοι για την καρκινογόνο δράση των αλλαντικών, όσο και για εκείνη του καπνίσματος και του αμύαντου.

Για να μιλήσουμε με νούμερα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Harvard, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση 25 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 19%.

Μεγάλη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Καρκίνου, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας αλλαντικών την ημέρα (αντιστοιχεί σε 1 φέτα ζαμπόν/γαλοπούλα, 14γρ. παριζάκι/σαλάμι, μισό λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης ή 1 φέτα μπέικον) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 21%.

Φυσικά, ο καρκίνος είναι μόνο ένας από τους κινδύνους που εγκυμονούν το επεξεργασμένο κρέας και τα αλλαντικά. Για παράδειγμα, επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Αμερικανικό Σύνδεσμο Καρδιολογίας αναφέρει ότι μια μερίδα αλλαντικών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος κατά 22%.

Άλλη έρευνα του Harvard, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μίας μερίδας αλλαντικών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα 8 χρόνια κατά 13%.

Γιατί τα αλλαντικά είναι επικίνδυνα

Τα αλλαντικά είναι επικίνδυνα, επειδή μετά την επεξεργασία του, το κρέας περιέχει υψηλές ποσότητες των παρακάτω ουσιών, όπως εξηγεί η ιατρική ιστοσελίδα Health Line:

Νάτριο
Κορεσμένο λίπος
Συντηρητικά
Προστιθέμενα σάκχαρα
Άλλες τεχνητές ουσίες

Εντούτοις, οι ουσία που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι το νιτρικό άλας. Από μόνο του, το νιτρικό άλας δεν θεωρείται βλαβερό για την υγεία -μάλιστα, εμπεριέχεται σε πολλά λαχανικά.

Όπως επισημαίνει, όμως, η ιατρική ιστοσελίδα «UVA Health», το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι όταν το νιτρικό άλας αντιδρά με την πρωτεΐνη που υπάρχει στα αλλαντικά, δημιουργούνται ενώσεις οι οποίες ονομάζονται νιτροζαμίνες. Αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ποια ποσότητα αλλαντικών είναι ασφαλής – Οι εναλλακτικές

Όπως έχει δηλώσει η καθηγήτρια Διαιτολογίας του Tufts University, «δεν υπάρχει κάποια ποσότητα κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος που να θεωρείται ασφαλής».

Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι ακόμα και μια ή ακόμα και μισή φέτα αλλαντικών την ημέρα είναι περισσότερο από την ποσότητα που θα έπρεπε.

«Η συστηματική κατανάλωση, ακόμα και σε ποσότητες μικρότερες από αυτές που θα βάζαμε σε ένα τοστ, είναι ξεκάθαρο πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου Β’», σύμφωνα με τον Οργανισμό Καταναλωτών Αμερικής.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχωριστούμε το αγαπημένο μας τοστ, απλά θα πρέπει να το τροποποιήσουμε λίγο. Μια καλή επιλογή είναι το τοστ με τυρί και ντομάτα, ενώ εάν θέλετε να προσθέσετε πρωτεΐνη στο κολατσιό σας, μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα βραστό αβγό.

Εάν προτιμάτε το κρέας, οι ειδικοί προτείνουν ψητό ή βραστό κοτόπουλο (αν θέλετε με καρυκεύματα), το οποίο μπορείτε να κόψετε σε μικρά κομματάκια και να προσθέσετε στο σάντουιτς ή τη σαλάτα σας.

 

Πηγή: ieidiseis.gr

(Visited 380 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*