ΕΣΥ: Αναβάθμιση των δομών με 1,1 δισ. μέχρι το 2027

Newsroom
13/07/2023 20:56
 
 
 

 

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε μία δυναμική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δομών υγείας του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, πάνω από 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ, μέσα στην επόμενη τετραετία.

Όπως σημείωσε μιλώντας σε συνέδριο για την υγεία ο κ. Θεσμιστοκλέους, ήδη, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, έχει δρομολογηθεί, η ανακαίνιση 80 τμημάτων σε δημόσια νοσοκομεία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και η ανάπτυξη νέων τμημάτων, όπως είναι το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και η Αιματολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Την ίδια στιγμή, προχωρά η ανακαίνιση 157 Κέντρων Υγείας της χώρας, η πλειονότητα των οποίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Ετσι μαζί με την κατασκευή των τριών νοσοκομείων που είναι δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και έχει προσωρινά παγώσει, οι πόροι που θα κατευθυνθούν στην ανακαίνιση ή τη δημιουργία νέων μονάδων στο ΕΣΥ εκτιμώνται στο 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης 140 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (80 εκατ. για τη δευτεροβάθμια υγεία και 60 εκατ. για την πρωτοβάθμια περίθαλψη).

Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός, είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με 10.000 προσλήψεις, σε βάθος τετραετίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια οι περισσότερες προσλήψεις να γίνουν τα πρώτα χρόνια, έτσι ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό τα νοσοκομεία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Όπως ανέφερε, ήδη αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες 7.000 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ στις προτεραιότητες συγκαταλέγεται και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους γιατρούς.

Ψηφιοποίηση

Η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας αποτελεί τον τρίτο κεντρικό άξονα δράσεων του υπουργείου και περιλαμβάνει τον ψηφιακό φάκελο (προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ), την αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων των νοσοκομείων (140 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία ογκολογικού ηλεκτρονικού φακέλου και την τηλεϊατρική που αναμένεται να ενισχυθεί με 800 νέους σταθμούς σε όλη τη χώρα. «Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, αλλά θα επέλθει και σημαντική βελτίωση στο έργο των επαγγελματιών της υγείας», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός στο έργο τεσσάρων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε), της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Ειδικά όσον αφορά στο ΕΚΑΒ, τόνισε ότι «χρειάζεται άμεσα και επειγόντως ολική αναδιάρθρωση, με δημιουργία νέων τομέων, ανακατεύθυνση των δυνάμεων, επανεκπαίδευση του προσωπικού και δημιουργία ψηφιακών συστημάτων, έτσι ώστε να φτάσει ή να πλησιάσει στους χρόνους αλλά και στον επαγγελματισμό το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 42 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*