«Επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία πραγματικού Νοσοκομείου Νάξου και Κέντρου Υγείας των ορεινών χωριών»

Newsroom
08/08/2023 01:40
 
 
 

 

Του Γιάννη Βλασερού

Η δημοσιευθείσα οδυνηρή εμπειρία του κ. Βασίλη Φραγκουλόπουλου εξαιτίας προβληματικής κάλυψης επείγοντος προβλήματος υγείας του αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της περίθαλψης στη Νάξο το οποίο μεγιστοποιείται στα απομακρυσμένα και δυστυχώς εγκαταλελειμμένα χωριά του νησιού.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην περιοχή μπορεί και να υπολείπεται εκείνης της πριν από πάρα πολλά χρόνια που κάθε μεγάλο χωριό της ορεινής Νάξου είχε τον δικό του γιατρό που κάλυπτε πλήρως το συγκεκριμένο χωριό και τα παρακείμενα μικρότερα.

Απεναντίας σήμερα όλη η περιοχή ουσιαστικά καλύπτεται από το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας (το οποίο απέχει έως και 50 χιλιόμετρα )και από 2-3 αγροτικούς γιατρούς που καλύπτουν κάποια από αυτά τα χωριά.

Το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου το Φιλότι παρότι στα χαρτιά διαθέτει Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) που πρέπει να απαρτίζεται από ένα παθολόγο η γενικό ιατρό και δυο αγροτικούς δεν έχει κανένα ιατρό που να διαμένει στο χωριό, αλλά καλύπτεται για τις πρωινές ώρες κάποιες μέρες την εβδομάδα κυρίως για συνταγογράφηση. Καλύτερη κρίνεται η κατάσταση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κορώνου το οποίο διαθέτει ένα επιτόπιο αγροτικό ιατρό.

Αυτονόητο είναι ότι ολόκληρη αυτή η απομακρυσμένη περιοχή των ορεινών χωριών της Νάξου αντιμετωπίζεται πλημμελώς και κάποιες φορές και επικίνδυνα.

Γι αυτό απαιτείται η δημιουργία ΚΥ στην ορεινη Νάξο με στελέχωση ειδικευμένων και αγροτικών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με δικό του ασθενοφόρο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, θα αποφορτίσει το Νοσοκομείο-ΚΥ της Νάξου και θα συμβάλλει και στην αντιστροφή της εγκατάλειψης των ιστορικών αυτών χωριών.

Εδώ πρέπει να τονιστεί χωρίς καθυστέρηση το επιγραφόμενο Νοσοκομειο-ΚΥ να γίνει ένα κανονικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο που θα καλύπτει σε ουσιαστικό βαθμό τις υγειονομικές ανάγκες της Νάξου και των γύρω νησιών γιατί ο τόπος το έχει ανάγκη και οι κάτοικοι και οι χιλιάδες επισκέπτες το δικαιούνται και το απαιτούν.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 525 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*