Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας κατά γιατρών

Newsroom
16/08/2023 22:03
 
 
 

 

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο νοσοκομείο Ναυπλίου ομάδα Ρομά, αποτελούμενη από 40-50 άτομα, επιτέθηκε και τραυμάτισε δύο γιατρούς παθολόγους, ένας εκ των οποίων φέρει ως αποτέλεσμα της επίθεσης κάταγμα πλευρών. Η αφορμή ήταν ο θάνατος συγγενούς τους που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Οπως καταγγέλλουν γιατροί του νοσοκομείου, ήταν τόσο έντονο το επεισόδιο που προσωπικό και άλλα άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο νοσοκομείο έτρεχαν να κρυφτούν στα χειρουργεία και σε άλλους χώρους, μακριά από την ομάδα των επιτιθέμενων. Αυτό είναι το πιo πρόσφατο από μια σειρά περιστατικών βίας κατά του προσωπικού του ΕΣΥ που καταγράφονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη διόγκωση των προβλημάτων των μονάδων υγείας που οδηγούν σε μεγάλες αναμονές και ταλαιπωρία των πολιτών.

Μεταξύ των τελευταίων περιστατικών ήταν η επίθεση σε γενική γιατρό του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, στις αρχές Ιουλίου, από συνοδό ασθενούς. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η ίδια, ο άνδρας την εξύβρισε, τη χτύπησε στον θώρακα και την έσπρωξε με δύναμη στον τοίχο, επειδή δεν βρήκε στο φαρμακείο την αντιβίωση που είχε συνταγογραφηθεί στο Κέντρο Υγείας. Αντίστοιχα, ανήμερα το Πάσχα ομάδα Ρομά ξυλοκόπησε γιατρό και δύο νοσηλεύτριες του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, όταν μέλη της ομάδας τους, που είχαν απευθυνθεί στο Κέντρο Υγείας, ερωτήθηκαν από το προσωπικό εάν είχαν κάνει χρήση ουσιών. Την προηγούμενη ημέρα (Μεγάλο Σάββατο), στο γενικό νοσοκομείο Λαμίας, νοσηλεύτρια δέχθηκε επίθεση στα Επείγοντα από άνδρα ο οποίος είχε απευθυνθεί στο νοσοκομείο με προκάρδιο άλγος. Ο λόγος της επίθεσης ήταν ότι η νοσηλεύτρια επιχείρησε να του πάρει το ιστορικό πριν τον παραπέμψει στον γιατρό.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών ΕΣΥ, όπως και των λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία έχουν επανειλημμένως καταγγείλει το φαινόμενο, ζητώντας από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των υγειονομικών. Απαιτούν, δε, την πλήρη νομική κάλυψη των υγειονομικών σε αυτές τις περιπτώσεις με ευθύνη του νοσοκομείου. Στο πρόσφατο περιστατικό του νοσοκομείου Ναυπλίου, το προσωπικό του νοσοκομείου και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι ενώ είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως η αστυνομία, «αυτή έστειλε μόνο δύο αστυνομικούς που αρκέστηκαν να παρακολουθούν τους εισβολείς να ξυλοκοπούν υγειονομικούς». Οπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «υπενθυμίζουμε πως δυστυχώς παρόμοια συμβάντα, με την αστυνομία πρακτικά απούσα, είναι πάρα πολλά και με ενόχους όχι μόνο “εξοργισμένους συγγενείς ασθενών”, αλλά σε πολλές περιπτώσεις άλλες ομάδες ατόμων (οργανωμένους οπαδούς, ακροδεξιούς αντιδιασωληνωτές κ.λπ.). Υπενθυμίζουμε επίσης πως σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις των νοσοκομείων αρνούνται ακόμη και να αναλάβουν τις εκ των υστέρων απαραίτητες νομικές ενέργειες, παρουσιάζοντας έτσι αυτές τις επιθέσεις ως δήθεν “προσωπικές διενέξεις των υγειονομικών με πολίτες”, οι οποίες τάχα δεν αφορούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 415 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*