Μέχρι την Πέμπτη η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Νάξου

Newsroom
28/01/2024 23:12
 
 
 

 

Την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση της θέσης του αναπληρωτή διοικητή (με ενιαίο συλλογικό όργανο Διοίκησης στη Σύρο) του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου, όπως και όλων των Νοσοκομείων της Ελλάδας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, που έχει ως θέμα «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών Νοσοκομείων» και υπέγραψε στις 12 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προβλέπονται, σαφείς και λεπτομερείς προδιαγραφές για τις επιλογές αυτές, ανάλογα με τη θέση. Η προκήρυξη (αποτελούμενη από επτά κεφάλαια) συνοδεύεται και από τέσσερα παραρτήματα. Στο τελευταίο υπάρχουν ειδικά περιγράμματα που περιγράφουν τη θέση του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή των Νοσοκομείων.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι περιοριστικοί όροι για πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο που τελούν σε συνάφεια με την προκηρυσσόμενη θέση και η καλή γνώση μιας από τις κύριες γλώσσες της ΕΕ ψαλιδίζει τις φιλοδοξίες κάποιων που είχαν αποφασίσει κατ’ αρχήν να διανύσουν τη διαγωνιστική διαδρομή.

Η υποβολή στο ΑΣΕΠ ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής άρχισε την προηγούμενη Δευτέρα στις 8 το πρωί (!) και λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι (!).

Η επιλογή διοικητών και αναπληρωτών γίνεται από τριμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου, που τα μέλη της και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του προέδρου του ΑΣΕΠ. Με απόφαση του υπουργού Υγείας επιλέγεται ένας από τους τρεις επικρατέστερους που προκρίνει η Επιτροπή, με βάση τα τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα, τα προσόντα εμπειρίας και τη δομημένη συνέντευξη.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Νάξου θα διοριστεί στον 2ο βαθμό για μια τετραετία, με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη τετραετία.

Ο διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής υπογράφουν με τον υπουργό Υγείας συμβόλαιο απόδοσης που συμπεριλαμβάνει τους ετήσιους στόχους και δράσεις που αναμένονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους και εναρμονίζεται με το ετήσιο σχέδιο δράσης. Το συμβόλαιο αυτό αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Οι διοικητές και αναπληρωτές αξιολογούνται από τον υπουργό Υγείας σε ετήσια βάση για την επίδοσή τους, ύστερα από συνεκτίμηση της αξιολόγησής τους από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων των νομικών προσώπων στα οποία προΐστανται. Αν δεν επιτύχουν τους τεθέντες στόχους, είναι δυνατή η άμεση λήξη της θητείας τους αζημίως. (Αυτό το «είναι δυνατή» χωρεί πολλή συζήτηση).

Τα προσόντα για τη θέση του Αναπληρωτή για το νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου

Για τη θέση του αναπληρωτή διοικητή του διασυνδεδεμένου με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου (με 28 ανεπτυγμένες κλίνες) απαιτείται πτυχίο οπουδήποτε τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που τελεί σε συνάφεια με την προκηρυσσόμενη θέση, όπως και ο τυχών μεταπτυχιακός τίτλος.

Επιπρόσθετα, για τη θέση στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου θεωρούνται απαραίτητα πρόσθετα προσόντα η καλή γνώση μιας από τις πέντε κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες (σχετικό πιστοποιητικό θα υποβάλλεται με την αίτηση) και η οκταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα πρόσθετα προσόντα οι ενδιαφερόμενοι δεν γίνονται δεκτοί.

Οι αρμοδιότητες του Νοσοκομείου Νάξου εξακολουθούν να υστερούν

Η μη πρόβλεψη διοικητή στο Νοσοκομείο-ΚΥ Νάξου, αλλά αναπληρωτή διοικητή (παράδοξο σχήμα για απομακρυσμένα Νοσοκομεία και ειδικά για τα νησιά) έχει επιπτώσεις στις αρμοδιότητες. Όπως φαίνεται στους πίνακες που παραθέτουμε, ο κοινός διοικητής, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Σύρου ασκεί τη διοίκηση για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων, υπογράφει τις μετακινήσεις, εισηγείται βελτιώσεις, εκπροσωπεί δικαστικά και εξωδικαστικά τα Νοσοκομεία, επιθεωρεί και ελέγχει, μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στον αναπληρωτή, παρακολουθεί και ελέγχει το δίκτυο. Ο αναπληρωτής έχει μεμονωμένες αυτόνομες αρμοδιότητες (π.χ. για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, την υποβολή ετήσιων σχεδίων δράσης, την έγκριση εφημεριών). Ακόμη και σε θέματα πληροφορικής και μηχανοργάνωσης συνεργάζεται με τον διοικητή, όπως και στην πιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών, ενώ σε αυτόν υποβάλλει την ετήσια έκθεση πεπραγμένων.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 753 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*