Οι τραγικές ελλείψεις της δημόσιας υγείας σε 13 νησιά

Newsroom
22/04/2024 17:01
 
 
 

 

Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, κλειστές παθολογικές και χειρουργικές κλινικές σε μεγάλα νησιά, αλλά και σοβαρά προβλήματα με το ΕΚΑΒ, διαπιστώνει νέα έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και σύντομα ξεκινάει και η τουριστική σεζόν για τη χώρα μας, κάτι που σημαίνει ότι τα νησιά θα αρχίσουν να πλημμυρίζουν σύντομα από κόσμο.

Ωστόσο, για ακόμη μία χρονιά η κατάσταση τόσο στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, όσο και στο ΕΚΑΒ, παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς.

«Προκηρύξεις για προσωπικό γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει, παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Με 1.850 ευρώ στον γιατρό και με 800 ευρώ σε νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις προσωπικό. Το κόστος ζωής πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων», εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει τα προβλήματα που υπάρχουν στις υγειονομικές μονάδες σε 13 μεγάλα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε έρευνα και τα αποτελέσματά της είναι απογοητευτικά.

Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά
Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κυθήρων «Τριφύλλειο»

Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος και κανείς άλλος.

Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός Γιατρός.

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού περίπου 4.000.

Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις άγονες.

Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κω «Ιπποκρατειον»

Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος και 1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά βγαίνουν άγονες.

Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο»

Πρόκειται για το νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Έχει τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων.

Υπηρετούν 3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και ένας αναισθησιολόγος από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), 2 καρδιολόγοι και βοηθάει και ένας από τη ΜΑΦ. Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ.
Ακόμη, υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, κανένας νευρολόγος, κανένας ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει παιδοψυχίατρος.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και νοσηλευτικού προσωπικού τη στιγμή που ανοίγει η απαραίτητη ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους τεχνολόγους.

Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου

Υπηρετεί μόνο 1 χειρουργός και 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας.

Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος γι’ αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

Κέντρο Υγείας Τήνου

Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος. Τίποτα άλλο.

Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.
Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. Τίποτα άλλο.

Κέντρο Υγείας Αμοργου

Δεν υφίσταται παθολογικός τομέας. Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος.

Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος και 1 καρδιολόγος.

Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου

Τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς.

Υπηρετούν 1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός με δελτίο παροχής υπηρεσιών, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος και 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Υπάρχουν επίσης ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου – Νοσοκομείο Λέρου

Το νησί θα είναι χωρίς ορθοπεδικό για τις επόμενες ημέρες, αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια.

Υπηρετούν 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση, 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση.

Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω άδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Οριακές καταστάσεις παντού.

Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη»

Μεγάλα προβλήματα στη παθολογική κλινική. Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και ένας με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες.
Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, όπου υπηρετεί 1 μόνιμος και έρχονται και βοηθάνε 3 γιατροί ακτινολόγοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα.
Σοβαρές είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα.

Επίσης υπηρετεί 1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη με μετακίνηση εκ των οποίων ο ένας από Κέντρο Υγείας και ένας με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος»

Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με μετακίνηση από κέντρο υγείας.Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και ο ένας φεύγει τον Μάιο με το κενό να μένει τεράστιο.

Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες συνεχώς.

Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στον χειρουργικό τομέα, όπου υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερίες ένας με μπλοκάκι και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και ένας με μπλοκάκι καλύπτει εφημερίες.
Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στο χειρουργικό τομέα.Υπηρετούν μόνο 1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος και 1 ΩΡΛ.

Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές χωρίς αναμόρφωση του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου.

Παρότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχουν μεγάλες σε μαίες και λοιπό προσωπικό.

Η κατάσταση του ΕΚΑΒ στα νησιά

Για ακόμη ένα καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες και Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια τραγική εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια.

«Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα σε νησιά όπως Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος και Λέρος, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνο ασθενοφόρου. Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.

Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας, κάτι που είναι «παράνομο και επικίνδυνο για διακομοζόμενους ασθενείς και για το προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα, στις αμοιβαίες μετατάξεις διασωστών που γίνονται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ εκμεταλλεύονται κάποιοι διασώστες το σωστό αυτό μέτρο για να μεταταχθούν από νησί χωρίς αντικατάσταση.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 133 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*