Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων: Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών

Newsroom
26/04/2024 18:39
 
 
 

 

Τον αγώνα των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών, οι οποίοι από την Τετάρτη 8 Μαΐου θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων.

Οι εργαστηριακοί γιατροί θα κρατήσουν κλειστά τα ιατρεία τους, προκειμένου – σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) – «να αποτρέψουν τον οικονομικό τους αφανισμό εξαιτίας του θηριώδους clawback* που τους επιβάλλεται».

Οι λόγοι της κινητοποίησης περιγράφονται εν συντομία στο παρακάτω κείμενο του Π.Ι.Σ. που διανέμουν οι γιατροί στους ασθενείς τους:
*Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ.

*Έχει περάσει μία δεκαετία κατάθεσης προτάσεων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης.

*Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής.

*Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τους Επιστήμονες που παρέχουν έργο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, καλύπτει απόλυτα τις επερχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης.

*Ο όρος Clawback σημαίνει την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας, και προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*