«Επιθετική πολιτική» για τους επικουρικούς γιατρούς από την Περιφέρεια

admin
02/03/2015 12:22
 
 
 

Επιθετική πολιτική θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όσον αφορά στους επικουρικούς γιατρούς.

Μετά από εξαντλητική συζήτηση περίπου 3 (!) ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε αριθμός ρεκόρ περιφερειακών συμβούλων, το Περιφερειακό Συμβούλιο – στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 4213/13 (που προβλέπουν τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να παρέχουν κίνητρα υπέρ επικουρικών γιατρών στις άγονες, απομακρυσμένες, νησιωτικές και προβληματικές περιοχές) και εκτιμώντας το θέμα της υγείας ως κυρίαρχο στη λίστα των προβλημάτων και μειονεκτημάτων της νησιωτικής Ελλάδας – αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κινητροδοτήσει την κάλυψη κενών θέσεων επικουρικών γιατρών στις ανωτέρω περιοχές της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια θα παρέχει αποζημίωση στους επικουρικούς γιατρούς που θα υπηρετήσουν στις ανωτέρω περιγραφόμενες περιοχές της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, μέχρι του ποσού των 450 ευρώ (ανά γιατρό) μηνιαίως για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους με ανώτερο διάστημα την τριετία. Η σχετική διαδικασία εκ μέρους του υπουργείου (προκήρυξη κάλυψης κενών θέσεων) στην περίπτωση που περιλαμβάνει την ανωτέρω αποζημίωση, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου την οποία εξουσιοδοτείται να εκφράσει ο περιφερειάρχης.

Η παρούσα απόφαση αφορά τον ανώτατο αριθμό των 60 επικουρικών γιατρών που προκύπτει από την αύξηση κατά 10 επί των αναγκών που σήμερα καταγράφει η 2η Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου, προκειμένου να καλυφθούν και θέσεις επικουρικών γιατρών σε νησιά που η σημερινή αποτύπωση της 2ης Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου δεν προβλέπει. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω αποζημίωση δεν θα καταβάλλεται σε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής (απόσπασης, μετακίνησης κλπ) που συνεπάγεται την μη παροχή των ιατρικών υπηρεσιών από τη θέση την οποία έχουν τοποθετηθεί.

 

«Ημιτελής η λίστα της 2ης Υ.Π.Ε.»

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καραμαρίτης, ο οποίος απάντησε στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καραμαρίτης

Ο κ. Καραμαρίτης χαρακτήρισε ημιτελή και πρόχειρη τη λίστα της 2ης Υ.Π.Ε., διευκρινίζοντας ότι περιμένει τις προτάσεις των συμβούλων προκειμένου να συμπεριληφθούν στην επίσημη πρόταση που θα κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας. «Το υπουργείο θα καθορίσει τις θέσεις. Ο κ. Κουρουμπλής περιμένει να τελειώσουμε τη διαβούλευση και να “κλείσουμε” τις λίστες, ώστε να κάνει την ανάρτηση των πινάκων των θέσεων. Θέλουμε και τις δικές σας προτάσεις ανά νησί» επεσήμανε σχετικά ο κ. Καραμαρίτης.

Όσον αφορά στο νομό Κυκλάδων, η λίστα της Υ.Π.Ε. περιλάμβανε 33 θέσεις επικουρικών θέσεων, κατανεμημένες ως εξής: 2 στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, 1 στο Π.Π.Ι. Ανάφης, 1 στο Π.Π.Ι. Θηρασιάς, 1 στο Π.Π.Ι. Φολεγάνδρου, 1 στο Π.Π.Ι. Σικίνου, 3 στο Κ.Υ. Ίου, 1 στο Π.Ι. Ίου, 2 στο Π.Π.Ι. Κιμώλου, 1 στο Π.Π.Ι. Αντιπάρου, 1 στο Π.Π.Ι. Κέας, 1 στο Π.Π.Ι. Δρυοπίδας Κύθνου, 1 στο Π.Π.Ι. Σερίφου, 1 στο Π.Π.Ι. Σίφνου, 3 στο Κ.Υ. Αμοργού, 1 στο Π.Π.Ι. Σχοινούσας, 1 στο Π.Π.Ι. Δονούσας, 1 στο Π.Π.Ι. Ηρακλειάς, 1 στο Π.Π.Ι. Κουφονησίων, 3 στο Κ.Υ. Άνδρου, 3 στο Κ.Υ. Τήνου, 3 στο Κ.Υ. Μήλου.

 

«Πάμε επιθετικά»

Την πρόθεση της Περιφέρειας να εξαντλήσει τα περιθώρια που δίνονται από τη νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής, εξέφρασε ο Γιώργος Χατζημάρκος, που αναφέρθηκε στη δεδομένη συνεργασία με το υπουργείο, βασισμένη σε κλίμα «αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «πάμε επιθετικά, να συμβάλλουμε θετικά και δημιουργικά για να δοθούν λύσεις […] Θέλουμε μια συμπαγή απόφαση που να “στέκει” νομικά και να σταλεί στον υπουργό χωρίς περιθώρια παρερμηνείας, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στους υπηρεσιακούς παράγοντες να μπορούν να λειτουργήσουν με τρόπο που να μπορούν να μας εκπλήξουν ή να μας παρακάμψουν. Δεν θα υποκαταστήσουμε το υπουργείο, αλλά δεν πρέπει να απεμπολήσουμε το δικαίωμα να μπορούμε να παρεμβαίνουμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε τι σημαίνει άγονες και προβληματικές περιοχές και τόνισε: «Ξεκινάμε μια πορεία ανάληψης ευθύνης. Ανοίγουμε μια λεωφόρο συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας και ζητάμε την αρμοδιότητα όσο βαριά και δύσκολη κι αν είναι. Ζητάμε να αποκτήσουμε ζωτικό χώρο και ενεργό ρόλο και δεν επιτρέπουμε τη συζήτηση περί αρμοδιοτήτων να μας κρατά στην αδράνεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Λεονταρίτης, που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η περιφερειακή αρχή αφενός τολμά να συγκρούεται με προβλήματα που δεν είναι της αρμοδιότητας της για το καλό των πολιτών κι αφετέρου υπηρετεί τη δημιουργική πολιτική.

 

Θετικές οι παρατάξεις της μειοψηφίας – Λευκό η Λαϊκή Συσπείρωση

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας τοποθετήθηκαν επί του θέματος και εν τέλει τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας, παρόλο που δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι σαφώς και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες των νησιών, δίνοντας μόνιμη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Λευκό ψήφισε ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Σιγάλας, με το σκεπτικό ότι «ο επικουρικός γιατρός είναι μια εφεύρεση πρόχειρη και παροδική», που «δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της υγείας στα νησιά».

«Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο που υποφέρει ότι με “πασαλείμματα” θα λυθούν τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Σιγάλας, αναφέροντας για ακόμη μια φορά τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που περιλαμβάνουν τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

(Visited 24 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*