Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων: Οδηγίες προστασίας των νησιωτών από τον κορωνοϊό

Newsroom
17/03/2020 17:04
 
 
 

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων ως συλλογικό και θεσμικό όργανο των λειτουργών υγείας, Ιατρών, της νησιωτικής περιοχής των Κυκλάδων και με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης συστήνει στους Κυκλαδίτες συμπολίτες μας:

Να περιθωριοποιήσουμε φαινόμενα και συμπεριφορές κοινωνικού ρατσισμού που στοχοποιούν τους πάσχοντες από την συγκεκριμένη ίωση.

Στη εξαιρετική περίπτωση που κάποιος από εμάς, για οποιονδήποτε σοβαρό λόγο, πρέπει να μετακινηθεί σας συμβουλεύουμε:

• Να φοράμε πάντα μάσκα.
• Δεν αγγίζουμε και δεν καθόμαστε σε δημόσιες επιφάνειες.
• Διατηρούμε απόσταση ασφαλείας από όλους 2 μέτρα.
• Όχι χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά.
• Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό.
• Επιστρέφοντας στο σπίτι βγάζουμε τα παπούτσια μας και τα απολυμαίνουμε με αντισηπτικό σπρέι.
• Δεν κυκλοφορούμε με τα ρούχα που φοράγαμε έξω.
• Απολυμαίνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό στην είσοδο του σπιτιού και μετά πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι.
• Σκουπίζουμε τα χέρια μας με χαρτί και όχι με πετσέτα.

Να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του ΕΟΔΥ και να πειθαρχούμε στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία, ώστε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα να ξεπεράσουμε με τις μικρότερες συνέπειες τον «σκόπελο» αυτό.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία του ΕΟΔΥ για τον ορισμό κρούσματος Κορωνοϊού αλλάζουν οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν από τους ασθενείς:

• Πολίτες χωρίς προβλήματα υγείας που έχουν ήπια συμπτωματολογία ίωσης πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες υπό τηλεφωνική επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό και δεν θα προσέρχονται για να κάνουν το διαγνωστικό τεστ του κορωνοϊού στα νοσοκομεία ή άλλες δομές υγείας, αποφεύγοντας να θέσουν σε κίνδυνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό τους. Ο θεράπων ιατρός θα θέσει τα κριτήρια για τη διενέργεια του διαγνωστικού τεστ.

• Ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας ή ηλικιωμένοι με οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, δύσπνοια) θα πρέπει να ενημερώσουν οπωσδήποτε τηλεφωνικά το θεράποντα ιατρό τους, ώστε να λάβουν τις αντίστοιχες οδηγίες, ιδίως εάν υπάρχει υψηλός πυρετός που επιμένει παρά τη λήψη αντιπυρετικών ή εμφανιστεί δυσκολία στην αναπνοή.

• Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες στο σπίτι τους, να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας τουλάχιστον δύο μέτρων από τους άλλους ενοίκους, να έχουν ατομικά σκεύη (πετσέτες, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, κουτάλια, ποτήρια, κ.λπ.), να λαμβάνουν τη χρόνια θεραπευτική αγωγή τους και να αποφύγουν τη μαζική συνάθροιση ή συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.

• Απαραίτητη σε όλους είναι η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών (για 20 δευτερόλεπτα σε όλη την επιφάνειά τους), της υγιεινής του βήχα (μάσκα προστασίας) και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα), ο τακτικός εξαερισμός των χώρων και η συχνή απολύμανση των επιφανειών ή αντικειμένων της άμεσης καθημερινότητας.

• Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις ώστε να περιορίζουμε τη δυνατότητα διασποράς του ιού.

• Η επίσκεψη στο ιατρείο ή διαγνωστικό εργαστήριο πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού σε επείγουσες ή απολύτως απαραίτητες καταστάσεις, ώστε να αποφευχθούν συνθήκες συνωστισμού. Επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός ανά ασθενή.

• Κατά την είσοδο και την έξοδο από τα ιατρεία και τα εργαστήρια απαραίτητη είναι η χρήση αντισηπτικού χεριών ή η επάλειψη των χεριών με απολυμαντικά μαντηλάκια.

Ο αναίτιος συνωστισμός στα Νοσοκομεία και τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των νησιών μας, η απροειδοποίητη επίσκεψη στα ιδιωτικά ιατρεία και οι κάθε λογής βιαστικές κινήσεις πανικού, χωρίς την συμβουλή ιατρού ελλοχεύουν τον κίνδυνο της διασποράς του κορωνοϊού και επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο έργο των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον χρόνο, πολλές φορές υπερβαίνοντας εαυτόν.

Συμβουλεύουμε και προτρέπουμε τους πολίτες να αποφορτίσουν το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, αφήνοντας τους ιατρούς να χρησιμοποιούν κατά προτίμηση τις τηλεφωνικές γραμμές, ώστε να επιτρέψουμε στον ΕΟΔΥ να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κλίσεις.

Με αυτό τον τρόπο οι όποιες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ θα μεταφερθούν στους ενδιαφερόμενους ασθενείς από τους επιστημονικά καταρτισμένους Ιατρούς των Κυκλάδων μας.

Τέλος θέλουμε να ζητήσουμε από τους επισκέπτες των νησιών μας, συγγενείς και φίλους μας, να προσπαθήσουν να μειώσουν τις μετακινήσεις τους από και προς τα νησιά μας στις απαραίτητες και αν αυτές είναι αναγκαίες, τότε να διατηρήσουν την τάξη και τα μέτρα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από την πολιτεία για να προστατέψουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και την υπόλοιπη κοινωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο.

Προασπίζουμε την υγεία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.
Βοηθούμε τους επαγγελματίες υγείας στο βαρυσήμαντο έργο τους.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ

(Visited 381 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*