Το πρώτο μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για κορωνοϊό παρέδωσε στο Γ.Ν. Ρόδου η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Newsroom
12/05/2020 17:30
 
 
 

 

Στην προμήθεια επτά μηχανημάτων μοριακών εξετάσεων (PCR) προχώρησε η Περιφέρεια (μέσω του προϋπολογισμού της για την Υγεία), τα οποία θα διατεθούν σε αντίστοιχο αριθμό νοσοκομείων του Νοτίου Αιγαίου, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν απάντηση μέσα σε μία μόνο ώρα στην εξέταση κορωνοϊού, γρίπης αλλά και πολλών ακόμα σοβαρών ασθενειών.

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούν να ανιχνεύσουν ταυτόχρονα 22 παθογόνα για αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, σε περίπου μία ώρα. Έτσι, τα δημόσια Νοσοκομεία του Νότιου Αιγαίου δεν θα χρειάζεται πλέον να στέλνουν στο Ινστιτούτο Παστέρ δείγματα για την ανίχνευση του κορωνοϊού, εξοικονομώντας χρόνο που είναι πολύτιμος για τη διάγνωση, την ιχνηλάτηση και τη νοσηλεία ασθενών καθώς και πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, που είναι συνθήκη επιβίωσης σε περιβάλλον πανδημίας. Επιπλέον, πραγματοποιούν ταχεία ανάλυση δειγμάτων για πολλές ακόμα ασθένειες, όπως τη γρίπη, τη φυματίωση κ.α.

Τα τρία πρώτα μηχανήματα παρελήφθησαν χθες από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τα οποία προορίζονται για τα Νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω και της Λέρου, ενώ η επόμενη παραλαβή αφορά στα Νοσοκομεία της Σύρο, της Νάξου, της Σαντορίνης και της Καλύμνου.


Η παράδοση του πρώτου μηχανήματος στο Γ.Ν .Ρόδου πραγματοποιήθηκε χθες από τον κ. Χατζημάρκο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστο Ευστρατίου και της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλας Γιασιράνη. Τον εξοπλισμό παρέλαβε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γρηγόρης Ρουμάνης, συνοδεία ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου, του Δρ. Νικήτα Μόσχου, Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής και του μικροβιολόγου Εμμανουήλ Σταυρούλη.


Κατά την παράδοση του εξοπλισμού, ο Περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε αυτή την κρίση, η Περιφέρεια συνεργάστηκε και άκουσε τα αιτήματα όλων των φορέων υγείας αλλά και κάθε υπηρεσίας σε νευραλγική θέση. Με προτεραιότητα στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους νησιώτες, εξασφάλισε εγκαίρως όσα κονδύλια χρειάστηκαν για να μην αφήσει κανένα αίτημα αναπάντητο. Δεσμευτήκαμε ότι θα πολεμήσουμε στην πρώτη γραμμή και κάθε μέρα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας. Το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων που δίνει αποτελέσματα μέσα σε μία ώρα, μαζί με τους θαλάμους απομόνωσης και υποδοχής ασθενών, τους σύγχρονους αναπνευστήρες και τους κλωβούς αρνητικής πίεσης για ασφαλείς διακομιδές ασθενών καθιστούν το Νοσοκομείο της Ρόδου πιο δυνατό για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών μας. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή και παγκόσμια πρόκληση. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δομές Υγείας των νησιών μας διαθέτοντας το μέγιστο του προϋπολογισμού μας και να στεκόμαστε στο πλευρό της Διοίκησης και των στελεχών των δομών Υγείας που μας έκαναν εξαιρετικά περήφανους σε αυτό το στάδιο διαχείρισης της πανδημίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρουμάνης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την έμπρακτη στήριξη του Νοσοκομείου και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού:

«Σε αυτή την κρίση έκτακτης ανάγκης, η Περιφέρεια υπήρξε σύμμαχός μας διαθέτοντας κατά προτεραιότητα πόρους και κονδύλια στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η προμήθεια του μηχανήματος μοριακών εξετάσεων σε συνθήκες πανδημίας αναδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμος εξοπλισμός, καθώς εξοικονομεί χρόνο αποτρέποντας τυχόν εξάπλωση του ιού. Το σύστημα αυτό, καθώς και οι σύγχρονοι αναπνευστήρες που μόλις παραλάβαμε, αλλά και οι θάλαμοι απομόνωσης που παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο μας από τις πρώτες μέρες αυτής της κρίσης, θα μείνουν μόνιμη παρακαταθήκη για τους νησιώτες. Εκ μέρους της Διοίκησης, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για την προμήθεια του μηχανήματος μοριακών εξετάσεων και για την φροντίδα με την οποία έχει εγκύψει στο Νοσοκομείο μας».

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Δρ. Νικήτας Μόσχος και ο μικροβιολόγος του Γ.Ν. Ρόδου κ. Σταυρούλης, που παρευρέθηκαν μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό στην παράδοση και εκπαίδευση από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας, ευχαρίστησαν με την σειρά τους την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τον εξοπλισμό, ο οποίος αναβαθμίζει τόσο το επίπεδο παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, όσο και το επίπεδο της ασφάλειας για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στον χώρο της δημόσιας υγείας.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*