VIDEO: Δυναμική διαμαρτυρία των νοσηλευτών στην είσοδο του νοσοκομείου Νάξου

Newsroom
22/05/2020 03:25
 
 
 

 

Στάση εργασίας και διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο πραγματοποίησαν οι νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ.

Πλάι τους αρκετοί γιατροί και το λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου που στηρίζουν τα αιτήματα τους. Όλοι μαζί φώναξαν συνθήματα ενώ το Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. ανάρτησε πανό στην είσοδο του νοσοκομείου που ανέγραφε: «Απαιτούμε ένα ενιαίο κλάδο νοσηλευτικής και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά».

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

Οι νοσηλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη διάκριση του νοσηλευτικού προσωπικού, σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές, με κριτήριο τη βαθμίδα εκπαίδευσης τους.

Όπως τόνισαν νοσηλεύτριες στην κάμερα του naxostimes.gr εάν και εφόσον προχωρήσει η ψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη διάκριση του νοσηλευτικού προσωπικού, τότε το νοσοκομείο της Νάξου δεν θα είναι δυνατόν να λειτουργήσει (όπως και τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας), αφού οι ξεχωριστοί κλάδοι θα είναι η κορύφωση της αδικίας.

«Εάν μετά την ψήφιση αρνηθούν οι βοηθοί νοσηλευτές να κάνουν νοσηλευτικές πράξεις οι οποίες εκτός των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, τότε στο νοσοκομείο της Νάξου θα δημιουργηθεί χάος» σημειώνουν. Επίσης όπως ανέφεραν, υψίστης σημασίας είναι και η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Είναι ακατανόητο εν μέσω πανδημίας να προωθείται μια τέτοια διάταξη»

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

Ο πρόεδρος του Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. Αντώνης Κουτάντζης τόνισε ότι οι περισσότερες βάρδιες του κυκλικού ωραρίου στο νοσοκομείο Νάξου εκτελούνται μόνο από ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές, οι οποίοι παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα χωρίς να προβάλλουν τα επαγγελματικά δικαιώματα τους και χωρίς να αμείβονται ανάλογα. «Κάνουν όλες τις πράξεις για να μη θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς» σημείωσε.

«Είναι ακατανόητο εν μέσω πανδημίας να προωθείται μια τέτοια διάταξη. Η ανάγκη που προβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι η επίσπευση των προσλήψεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και η μονιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος εποχικού προσωπικού» σημείωσε ο κ. Κουτάντζης.

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

Όπως υπογράμμισε, «η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία του νοσοκομείου και θα εμφανιστούν έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών».

Ο κ. Κουτάντζης επανέφερε επίσης το θέμα της αυτονόμησης του νοσοκομείου Νάξου το οποίο ως γνωστόν είναι συνδεδεμένο και εξαρτώμενο από το νοσοκομείο Σύρου.

Τα αιτήματα

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

Το Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. ζητά:

Ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο
Την αναβάθμιση των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών
Την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά
Μισθολογική αναβάθμιση των βοηθών νοσηλευτών από τη στιγμή που εκτελούν καθήκοντα νοσηλευτών (με σιωπηλή συναίνεση) των εκάστοτε κυβερνήσεων και των υπουργών υγείας τους.

Συμπαράσταση από το Σ.Ε.Π.Α.Μ.Α.Δ.

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

Στη διαμαρτυρία το λόγο πήρε και ο πρόεδρος των Συμβασιούχων ΟΑΕΔ στην Υγεία (Σ.Ε.Π.Α.Μ.Α.Δ.) ο οποίος δήλωσε τη στήριξη του Σωματείου στον αγώνα των νοσηλευτών.
«Συμπαραστεκόμαστε σήμερα στο δίκαιο αίτημα των συναδέλφων μας οι οποίοι ζητούν το αυτονόητο, το «όχι» στο διχασμό του κλάδου των νοσηλευτών» σημείωσε. Όπως πρόσθεσε: «Εμείς τέσσερα χρόνια τώρα ζούμε μαζί τους, αγωνιούμε και παλεύουμε για ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας. Σε αυτό το σύστημα δεν περισσεύει κανείς. Ζητάμε να ακούγεται η φωνή των άμεσα ενδιαφερομένων, των εργαζομένων. Μόνιμοι διορισμοί των ήδη υπηρετούντων, όχι σε αντισυνταγματικές λύσεις υποτιθέμενων μοριοδοτήσεων. Μονιμοποίηση και μόνο. Αυτή είναι η λύση. Ενιαίο μέτωπο εργαζομένων στην υγεία, για να υπάρχουν οι θεματοφύλακες αυτής» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η στάση εργασίας και διαμαρτυρία των νοσηλευτών στη Νάξο ΤΗΝ Πέμπτη, εντάσσεται στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα, αναφέροντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει «προαποφασίσει για τη διαίρεση, το διχασμό του Νοσηλευτικού προσωπικού με τη σύσταση δύο κλάδων».

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

Εκτιμά ότι «η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία των Νοσοκομείων, εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των Νοσηλευτών και βοηθών Νοσηλευτών. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να οριοθετήσει σαφώς τα καθήκοντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα στον ενιαίο κλάδο».

Η Ομοσπονδία, προστίθεται σε ανακοίνωση, «δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό. Πρέπει όμως η κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό Νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

νοσηλευτές νοσοκομείο Νάξου

(Visited 2.613 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*